Κόσμος

Τυφώνας Ραγκάσα: Το καταστροφικό πέρασμα από Φιλιππίνες – Αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ στο Χονγκ Κονγκ

Πλημμύρες και πολλές καταστροφές άφησε πίσω του ο σούπερ τυφώνας Ραγκάσα, που πλήττει την νοτιοανατολική και ανατολική Ασία

Ένας υπερτυφώνας με το όνομα Ραγκάσα, φέρνει εικόνες καταστροφής στο πέρασμά του από την νοτιοανατολική και ανατολική Ασία, με τις Φιλιππίνες να έχουν ήδη δει τα «δόντια» του και το Χονγκ Κονγκ να έχει «κλείσει» εν όψει των φαινομένων.

Σήμερα Τρίτη 23.09.2025, το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται για τον ισχυρότερο τροπικό υπερτυφώνα στον κόσμο για φέτος με τις αρχές να καλούν τον κόσμο να μείνουν στα σπίτια τους.

Τα περισσότερα επιβατικά αεροπορικά δρομολόγια αναμένεται να βρίσκονται σε αναστολή έως την Πέμπτη και εικόνες άδειων σούπερ μάρκετ κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με τους κατοίκους να τρέχουν πανικόβλητοι να πάρουν είδη πρώτης ανάγκης.

 

Σακιά για τιε πλημμύρες
Photo / Reuters

Παράθυρα σπιτιών και επιχειρήσεων σφραγίστηκαν με ταινίες, με την ελπίδα να μειωθεί ο κίνδυνος από θραύσματα γυαλιών.

Ο Ραγκάσα, με ανέμους που φτάνουν τα 220 χλμ/ώρα, αποτελεί «σοβαρή απειλή για τις ακτές της Γκουανγκντόνγκ», δήλωσε το Παρατηρητήριο του Χονγκ Κονγκ, αναφερόμενο στην επαρχία της Κίνας που συνορεύει με την πόλη.

Ο κυκλώνας θα διατηρήσει την ένταξη υπερτυφώνα πλησιάζοντας την ακτή της Γκουανγκντόνγκ και θα επηρεάσει το Χονγκ Κονγκ, την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν, μετά το πέρασμά του από τις βόρειες Φιλιππίνες τη Δευτέρα 22.09.2025.

Οι αρχές της Γκουανγκντόνγκ απομάκρυναν περισσότερους από 770.000 κατοίκους, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να μετακινηθούν συνολικά την Τρίτη, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση CCTV.

Ο καιρός αναμένεται να χειροτερεύσει ραγδαία το βράδυ της Τρίτης, και το παρατηρητήριο ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει αν θα εκδώσει ακόμη υψηλότερη προειδοποίηση αργότερα ή το πρωί της Τετάρτης.

Πολύ ισχυροί άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές αναμένονται την Τετάρτη, με σημαντική θαλάσσια καταιγίδα και άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην πυκνοκατοικημένη πόλη.

Οι αρχές προειδοποίησαν ότι η άνοδος της θάλασσας θα είναι παρόμοια με εκείνη που σημειώθηκε κατά τον Τυφώνα Χάτο το 2017 και τον Τυφώνα Μανγκούτ το 2018, οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Η στάθμη του νερού αναμένεται να ανέβει περίπου δύο μέτρα κατά μήκος των ακτών του Χονγκ Κονγκ, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα μπορούσε να φτάσει τα τέσσερα με πέντε μέτρα με τους κατοίκους να καλούνται να λάβουν τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Οι τοπικές αρχές μοίρασαν σακιά με άμμο για την ενίσχυση σπιτιών σε χαμηλά σημεία, ενώ πολλοί κάτοικοι αποθήκευσαν είδη πρώτης ανάγκης.
μεταφορές συνεχίστηκαν για δεύτερη ημέρα, με 273 πτήσεις να έχουν ακυρωθεί.

Προβλήματα σε Ταιβάν και Φιλιππίνες

Χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από χωριά στα βόρεια των Φιλιππίνων και σχολεία και γραφεία έκλεισαν τη Δευτέρα 22.09.2025, στο αρχιπέλαγος και τη γειτονική Ταϊβάν, με το πέρασμα του Ραγκάσα να προκαλεί πλημμύρες και κατολισθήσεις την ώρα που κινείται προς τη νοτιοανατολική Κίνα.

Άνδρας κάνει ποδήλατο σε πλημμυρισμένο δρόμο
Τυφώνας Φιλιππίνες / Photo / Reuters
Πλημμύρες σε κουρείο
Τυφώνας Φιλιππίνες / Photo / Reuters

Ο Υπερτυφώνας Ραγκάσα κινείται με ακραία ένταση μέσα από το Στενό Μπασί, ανάμεσα στην Ταϊβάν και τα νησιά Μπατάνες των Φιλιππίνων.

Ένας αστροναύτης στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατέγραψε από το διάστημα τη μαζική εικόνα του «ματιού» του Ραγκάσα και εξέφρασε την ανησυχία του για τους ανθρώπους που βρίσκονται στο έδαφος, στην πορεία του τυφώνα.

 

Ο Ragasa, είναι ο 14ος τυφώνας που πλήττει την χώρα και δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε όλη τη χώρα την Κυριακή κατά της διαφθοράς στην κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται για τη σοβαρή έλλειψη υποδομών ελέγχου των πλημμυρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Nasa σχεδιάζει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη έπειτα από 50 χρόνια
Οι αστροναύτες Ριντ Γουάισμαν, Βίκτορ Γκλόβερ, Κριστίνα Κοχ και Τζέρεμι Χάνσεν, δεν θα προσεδαφιστούν στη Σελήνη, αλλά θα είναι οι πρώτοι που θα ταξιδέψουν πέρα από χαμηλή γήινη τροχιά από την εποχή του Apollo 17 το 1972
Το Artemis II
Παλαιστινιακό κράτος: Συγκεντρώσεις στη Δυτική Όχθη για τις διεθνείς αναγνωρίσεις
Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν σε πολλές πόλεις της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης για να γιορτάσουν το κύμα αναγνωρίσεων του παλαιστινιακού κράτους, σε ένα κλίμα ανάμικτης χαράς και πικρίας
Παλαιστίνιοι συγκεντρώνονται για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των δυτικών χωρών που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος
Συγκλονιστικό βίντεο από τον Αμερικανικό βομβαρδισμό στο Ιράν: Πως η βόμβα «τρυπάει» το έδαφος
Η αμερικανική βόμβα MOP ήταν το κύριο όπλο στην επιχείρηση, καθώς είναι η μόνη βόμβα που θα ήταν ικανή να καταστρέψει την βαθιά οχυρωμένη πυρηνική εγκατάσταση του Φορντό
iran
6
Γάζα: Η Ινδονησία έτοιμη να στείλει 20.000 στρατιώτες για διεθνή δύναμη
Ο πρόεδρος της Ινδονησίας, Πραμπόβο Σουμπιάντο, διαβεβαίωσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να αναπτύξει στρατεύματα στο πλαίσιο μιας διεθνούς αποστολής σταθεροποίησης στη Γάζα
Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Πραμπόβο Σουμπιάнто, απευθύνεται στην 80ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών 2