Κόσμος

Τζο Μπάιντεν: Υπέγραψε νόμο για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα ένα δικομματικό σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της ένοπλης βίας, που ισοδυναμεί με την πρώτη σημαντική ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων εδώ και δεκαετίες.

Η υπογραφή Μπάιντεν έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει ως αντισυνταγματικό έναν νόμο της πολιτείας της Νέας Υόρκης που αφορούσε την οπλοκατοχή, δίνοντας έτσι το δικαίωμα στους Αμερικανούς πολίτες να κυκλοφορούν οπλισμένοι.

Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα“, είπε ο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις προς βοήθεια των πολιτειών ώστε να μην καταλήγουν όπλα σε χέρια ανθρώπων που κρίνονται επικίνδυνοι για τους εαυτούς τους ή για τους άλλους και μπλοκάρει τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση συντρόφων τους εκτός γάμου.

Ωστόσο, δεν απαγορεύει τις πωλήσεις των υψηλής χωρητικότητας γεμιστήρων και των πυροβόλων όπλων.

Ο νόμος επιτρέπει για πρώτη φορά την πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με σοβαρά εγκλήματα που έχουν διαπράξει ανήλικοι και απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θα διοργανώσει εκδήλωση τον Ιούλιο για τα θύματα ένοπλης βίας για να γιορτάσει την υπογραφή του νόμου.

Το μήνυμά τους προς εμάς ήταν ‘κάντε κάτι’…σήμερα κάναμε“, δήλωσε ο Μπάιντεν και επανέλαβε την κριτική του εις βάρος της χθεσινής απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου να καταργήσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Η κυβέρνησή του, όπως σημείωσε, θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο οι πολιτείες εφαρμόζουν την απόφαση και θα διασφαλίσει ότι δεν παραβιάζονται άλλοι νόμοι.

“…Το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε κάποιες φρικτές αποφάσεις. Η Τζιλ και εγώ γνωρίζουμε πόσο επώδυνη και καταστροφική είναι η απόφαση για τόσο πολλούς Αμερικανούς και μιλάμε για πολλούς Αμερικανούς. Θα αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και την αναπαραγωγική τους υγεία”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τέλος εποχής για τον USAID μετά από σχεδόν 60 χρόνια - Ό,τι απομείνει ενσωματώνεται στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ
Το «τέλος εποχής» για τον USAID μπορεί να οδηγήσει σε πάνω από 14 εκατομμύρια επιπλέον θανάτους ευάλωτων ανθρώπων μέχρι το 2030 – και το ένα τρίτο από αυτούς θα είναι παιδιά
USAID
Κακόγουστο αστείο Τραμπ στα εγκαίνια του κέντρου κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz»: «Θα τους μάθουμε πώς να τρέχουν μακριά από αλιγάτορες»
Το κέντρο κράτησης μεταναστών «Alligator Alcatraz» είναι σε έναν τεράστιο υποτροπικό υγρότοπο, γεμάτο από αλιγάτορες, κροκόδειλους και πύθωνες
Ο Ντόναλντ Τραμπ στο προσωρινό κέντρο κράτησης μεταναστών «Αλκατράζ των αλιγάτορων» στο Οτσόπι της Φλόριντα
12