Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Τζον Μακέιν: Είχε ζητήσει να μην πάει ο Τραμπ στην κηδεία του!

Τζον Μακέιν: Είχε ζητήσει να μην πάει ο Τραμπ στην κηδεία του!
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η σχέση ανάμεσα στον Τζον Μακέιν και τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν “εκρηκτική”. Ενδεικτική η επιθυμία του 81χρονου γερουσιαστή που πέθανε το Σάββατο, 25.08.2018…

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν — άλλοτε αιχμάλωτος πολέμου στο Βιετνάμ και ατυχήσας υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ το 2008 — απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών, όπως αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το πολιτικό του γραφείο. Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ήδη τα συλλυπητήριά του, όμως αυτό έγινε κάπως… άκομψα.

Η “συμπάθεια και ο σεβασμός” που εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος ήρθαν μέσω… Twitter.

Κι αν αυτό από μόνο του δεν αποτελεί είδηση, αφού ο Τραμπ κάνει… τα πάντα μέσω Twitter, μια ματιά στην -διαχρονικά- τεταμένη σχέση των δύο ανδρών αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί αυτό που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν unfair…

Ο Μακέιν δεν ήθελε τον Τραμπ στην κηδεία του!

«Τα πιο βαθιά μου συλλυπητήρια και τον σεβασμό μου στην οικογένεια του γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι καρδιές μας και οι προσευχές μας είναι μαζί σας!», έγραψε χαρακτηριστικά ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η σχέση ανάμεσα στον και τον Μακέιν ήταν “εκρηκτική” τα τελευταία χρόνια. Κι αυτό παρόλο που ήταν και οι δύο Ρεπουμπλικανοί.

Οι δύο πολιτικοί συγκρούονταν όλο και πιο συχνά δημόσια και εκφράζονταν ο ένας για τον άλλο με περιφρόνηση.

Ο Μακέιν επέκρινε ανοιχτά τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «κακά πληροφορημένο» και «παρορμητικό», ενώ στα απομνημονεύματά του, που κυκλοφόρησαν τον Μάιο του 2018, κατήγγειλε και αυτός τη «συμπάθεια» του νεοϋορκέζου μεγιστάνα για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον ρώσο πρόεδρο εναντίον του οποίου ο Μακέιν έδινε μάχες από τη Γερουσία. Στον Μακέιν άλλωστε είχαν επιβληθεί από τη Ρωσία αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις, για την επιβολή των οποίων είχε πρωτοστατήσει, κάτι που ανέφερε συχνά ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής εμφανώς υπερήφανος γι’ αυτό.

Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του Μακέιν δεν θα μπορούσε να είναι σαφέστερη: Ζήτησε ο ένοικος του Λευκού Οίκου να μην παρευρεθεί στην κηδεία του

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times και το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, που επικαλούνται πηγές προσκείμενες στον Μακέιν, ο τελευταίος ζήτησε να εκπροσωπηθεί ο Λευκός Οίκος από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και όχι από τον Τραμπ.

Τραμπ Μακέιν

Το Obamacare και η περιφρόνηση του Τραμπ για την αιχμαλωσία του Μακέιν!

Σε ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο τέλος του μήνα και σε ένα ντοκιμαντέρ ο Μακέιν δηλώνει μετανιωμένος που το 2008, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ απέναντι στον Μπαράκ Ομπάμα, διάλεξε για υποψήφια αντιπρόεδρο τη Σάρα Πέιλιν και όχι τον πρώην γερουσιαστή Τζόζεφ Λίμπερμαν.

Ο Μακέιν και ο Τραμπ είχαν μια «δύσκολη» σχέση και αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές του 2016. Σε μια ομιλία του ο νυν πρόεδρος επιτέθηκε στον γερουσιαστή ο οποίος είχε αιχμαλωτιστεί στο Βιετνάμ όταν καταρρίφθηκε το αεροπλάνο του και αμφισβήτησε τον ηρωισμό του. «Είναι ήρωας επειδή πιάστηκε αιχμάλωτος; Εμένα που αρέσουν οι άνθρωποι που δεν αιχμαλωτίστηκαν» είπε.

Πέρσι ο Μακέιν καταψήφισε την πρόταση για μερική κατάργηση του Obamacare, του νόμου για την ασφάλιση που είχε περάσει ο Μπαράκ Ομπάμα. Κάτι το οποίο “τορπίλισε” από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ.

Εδώ να σημειωθεί πως το Obamacare, ήταν κάτι σαν το “πολιτικό παιδί” του 44ου Προέδρου των ΗΠΑ. Ένα νομοσχέδιο για την υγεία των αμερικανών πολιτών, το οποίο ο Τραμπ ήθελε με κάθε τρόπο να “εξαφανίσει από τον χάρτη”, ώστε να εξαλειφθεί αυτή η σημαντική παρακαταθήκη του προκατόχου του.

Ο Μακέιν ήταν καθοριστικός στην μη κατάργησή του, παρόλο που όπως και ο Τραμπ, ήταν κι ο ίδιος Ρεπουμπλικανός κι έτσι οι σχέσεις των δύο ανδρών μπήκαν για τα καλά στον “πάγο”…

Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις