Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τζόνσον: Δεν θέλω εκλογές, δεν πρόκειται επ’ ουδενί να ζητήσω καθυστέρηση του Brexit

Μπόρις Τζόνσον

Διάγγελμα με στόχο τους “αντάρτες” βουλευτές των Συντηρητικών από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενώ οι φήμες οργιάζουν.

Δεν πρόκειται υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να ζητήσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια καθυστέρηση του Brexit“, δήλωσε κατηγορηματικά ο Μπόρις Τζόνσον σε δηλώσεις του έξω από την πρωθυπουργική οικία, στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Δεν θέλω εκλογές, δεν θέλετε εκλογές” ήταν άλλο ένα μήνυμα που έστειλε ο Τζόνσον, απευθυνόμενος προφανώς και στους “αντάρτες” βουλευτές των Συντηρητικών, που αντιτίθενται σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στους ίδιους άλλωστε πήγαινε και η αποστροφή της ομιλίας του ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ένωση πηγαίνουν καλά, γι αυτό και δεν πρέπει να την πριονίσουν, υπερψηφίζοντας την πρόταση των Εργατικών και του Τζέρεμι Κόρμπιν, που επιδιώκουν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο το Brexit χωρίς συμφωνία. Προσπάθεια που ο Τζόνσον χαρακτήρισε ούτως ή άλλως “ανούσια”.

Ένα πράγμα που μας κρατά πίσω στις συζητήσεις στις Βρυξέλλες είναι η πιθανότητα οι βουλευτές να ψηφίσουν άλλη μια ανούσια καθυστέρηση στηρίζοντας τον ηγέτη των Εργατικών. Ελπίζω αυτό να μη συμβεί, αλλά αν το κάνουν θα «κόψουν τα πόδια» της Βρετανίας. Θέλω να δείξω τους φίλους μας στις Βρυξέλλες ότι είμαστε ενωμένοι επί του στόχου μας”, τόνισε ο Τζόνσον.

Το Brexit θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς εάν ή αλλά”, ήταν το μήνυμα που επανέλαβε αρκετές φορές.

Δείτε το διάγγελμα του Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου:

Κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή

Οι βουλευτές που είναι ενάντιοι στα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit θα επιδιώξουν να περάσουν έναν νόμο που θα εξαναγκάζει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις 31 Ιανουαρίου 2020, σύμφωνα με ένα αντίγραφο του σχεδίου νόμου που δημοσιεύτηκε στο Twitter από έναν από τους συντάκτες του.

Το νομοσχέδιο θα απαιτεί από τον Τζόνσον να ζητήσει από την ΕΕ να αναβληθεί το Brexit, αν, έως τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει κατορθώσει να επιτύχει μια νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ή δεν έχει λάβει την έγκριση της βουλής για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Ο σκοπός αυτού του νομοσχεδίου είναι να διασφαλίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αποχωρήσει από τις ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς μια συμφωνία, εκτός και αν το Κοινοβούλιο συναινέσει».

Υπενθυμίζεται πως το πρωί η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC ανέφερε πως δεν πρέπει να προκαλέσει καμία έκπληξη ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εφόσον ο Τζόνσον δει ότι χάνει την πλειοψηφία των βουλευτών του, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σημείωνε πως ο Μπόρις Τζόνσον στήνει μία προφανή εκλογική παγίδα στο Εργατικό Κόμμα, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρέπει να αποφύγει.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις