Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Τζούλιαν Ασάνζ: Στις 4 Ιανουαρίου η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης – Επιμένουν για έκδοσή του οι ΗΠΑ

WikiLeaks
Reuters

Αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση ή μη του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Βρετανία στις ΗΠΑ. Ως γνωστόν, οι αμερικανικές αρχές θέλουν να δικάσουν τον ιδρυτή του WikiLeaks για διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων.

Την Πέμπτη (01.10.2020) η δικαστής που έχει αναλάβει την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ έκανε γνωστό ότι η βρετανική δικαιοσύνη θα εκδώσει στις 4 Ιανουαρίου την απόφασή της σχετικά με το αίτημα έκδοσης που έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση, ο πρωτεργάτης του WikiLeaks θα παραμείνει στη φυλακή, διευκρίνισε η Βανέσα Μπαράιτσερ μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, που διήρκησε σχεδόν 4 εβδομάδες, ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου του Όλντ Μπέιλι, στο Λονδίνο.

Η αμερικανική δικαιοσύνη θέλει να δικάσει τον 49χρονο Αυστραλό κυρίως για την κατηγορία της κατασκοπείας. Βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 175 ετών, διότι δημοσιοποίησε, από το 2010, περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα σχετικά με τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2019, αφού πέρασε 7 χρόνια στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ισημερινού, όπου είχε βρει καταφύγιο, έχοντας παραβιάσει τους όρους της αποφυλάκισής του, υπό τον φόβο της έκδοσης στις ΗΠΑ.

Προσέφυγε στη βρετανική δικαιοσύνη με αίτημα να καθορίσει εάν το αμερικανικό αίτημα της έκδοσης τηρεί έναν συγκεκριμένο αριθμό νομικών κριτηρίων και κυρίως εάν είναι δυσανάλογο ή ασύμβατο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις