Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Βενεζουέλα: “Στήθηκε στις ΗΠΑ το πραξικόπημα”! Καταγγελίες “φωτιά” του ΥΠΕΞ

Βενεζουέλα
Φωτογραφία: Reuters

Ευθείες “βολές” στις ΗΠΑ από τον Βενεζουελάνο υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος τονίζει πως η απόπειρα πραξικοπήματος στην Βενεζουέλα σχεδιάστηκε στην… έδρα του Τραμπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα υποστήριξε σήμερα ότι δεν υπάρξει σε εξέλιξη κάποιο “στρατιωτικό πραξικόπημα” για την ανατροπή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο στην Βενεζουέλα και κατηγόρησε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ότι ενεργεί κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον.

Δριμύ κατηγορώ από την Βενεζουέλα

“Δεν πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος από τον στρατό στην Βενεζουέλα. Αυτό που συμβαίνει σχεδιάστηκε στην Ουάσινγκτον, στο Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από τον Μπόλτον”, τον σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ο υπουργός μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters.

“Εκείνοι (σ.σ. οι Αμερικανοί) είναι επικεφαλής του πραξικοπήματος και δίνουν εντολές στον Γκουαϊδό”, πρόσθεσε.

Ο Αρεάσα τόνισε ότι ο Μαδούρο διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της χώρας, με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Βλαντίμιρ Παντρίνο, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, έκανε λόγο για μια απόπειρα πραξικοπήματος την οποία χαρακτήρισε “ασήμαντη” και “μικρού μεγέθους”.

Ο στρατός έδωσε “άμεση απάντηση” σε αυτή τη συνωμοσία, είπε ο Παντρίνο. Περίπου το 80% των στρατιωτών που συμμετείχαν στο κίνημα “εξαπατήθηκαν” και αποσύρθηκαν κατ’ εντολή των διοικητών τους, πρόσθεσε.

“Εσείς θα φταίτε αν γίνει λουτρό αίματος”

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, στρατηγός Βλαντίμιρ Παντρίνο, επέρριψε στην αντιπολίτευση την ευθύνη για ένα πιθανό “λουτρό αίματος” στη χώρα, μετά την εξέγερση στρατιωτών εναντίον του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

“Τους καθιστώ υπεύθυνους για κάθε πράξη βίας, για κάθε θάνατο ή για το λουτρό αίματος”, προειδοποίησε ο Παντρίνο σε ομιλία του, παρουσία της ανώτατης διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων στην Βενεζουέλα.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι “βίαιες ενέργειες” ορισμένων μελών των ενόπλων δυνάμεων στην Βενεζουέλα “ματαιώθηκαν εν μέρει” και επέμεινε ότι η ηγεσία του στρατού “παραμένει πιστή στο Σύνταγμα”.

Η ομιλία αυτή, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση, δόθηκε αφού ορισμένα μέλη της Εθνοφρουράς ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Χουάν Γκουαϊδό να ξεσηκωθούν εναντίον του Μαδούρο, γεγονός που οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς, έξω από μια αεροπορική βάση στο Καράκας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις