Κόσμος

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η Ευρώπη αρνείται κάθε επαφή μαζί μας για την Ουκρανία – Προβάλλει κωμικές ιδέες

«Απαραίτητη η συμμετοχή των Ευρωπαίων στη διαδικασία για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία» είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας

Οι Ευρωπαίοι έχουν τη δυνατότητα να «συμμετάσχουν» στη διαδικασία για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα (24.02.25) ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που η ΕΕ ανησυχεί πως θα αφεθεί στο περιθώριο, μετά την έναρξη απευθείας συνομιλιών της Ρωσίας και των ΗΠΑ.

«Οι Ευρωπαίοι, και άλλες χώρες επίσης, έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να συμμετάσχουν. Και το σεβόμαστε αυτό», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, αναφερόμενος στις συνομιλίες που γίνονται για την Ουκρανία.

Σημείωσε πως ήταν οι ευρωπαϊκές χώρες αυτές που διέκοψαν τις επαφές με τη Ρωσία από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, πριν από τρία χρόνια. «Αυτές αρνούνταν κάθε επαφή μαζί μας» και πρόβαλαν «κωμικές ιδέες περί νίκης επί της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης», σημείωσε.

«Η συμμετοχή τους στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι απαραίτητη. Δεν το αρνηθήκαμε ποτέ», επέμεινε.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε πως οι ρωσοαμερικανικές συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα στη Σαουδική Αραβία, οι πρώτες αυτού του επιπέδου από το ξέσπασμα του πολέμου, χωρίς συμμετοχή ούτε του Κιέβου ούτε των Ευρωπαίων, σκοπό είχαν να «ενισχυθεί η εμπιστοσύνη» ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον.

«Κανένα ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς αυτή», κι αυτό συμπεριλαμβάνει «ένα ζήτημα τόσο περίπλοκο και οξύ όσο η ουκρανική κρίση», είπε.

Οι επικεφαλής της ρωσικής και της αμερικανικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μάρκο Ρούμπιο έθιξαν στη Σαουδική Αραβία «τα προβλήματα που συνδέονται με την ουκρανική κρίση, αλλά όχι την ίδια την ουκρανική κρίση», κατά τον ρώσο πρόεδρο.

Παράλληλα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «τοξική μορφή» τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απηχώντας κάποιες από τις επικρίσεις που έκανε σε βάρος του ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

Κατηγόρησε επιπλέον τον πρόεδρο της Ουκρανίας πως «δίνει γελοίες διαταγές» στους στρατιώτες του, προκαλώντας «αδικαιολόγητες απώλειες, υψηλές ως καταστροφικές για τον ουκρανικό στρατό» κι εν μέρει ευθύνεται, «είναι παράγοντας της αποσύνθεσης του στρατού, της κοινωνίας και του κράτους».

Του πρόσαψε ακόμη πως «αποφεύγει τις διαπραγματεύσεις» θυμίζοντας πως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαγόρευσε με διάταγμα τον Οκτώβριο του 2022 οποιαδήποτε επαφή με τον ρώσο πρόεδρο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε πως είναι «μηδενικές» οι πιθανότητές του να κερδίσει ενδεχόμενες μελλοντικές εκλογές στην Ουκρανία.

Σχόλιο που παραπέμπει στην κατηγορία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι διότι δεν οργάνωσε «εκλογές» και δεν δίστασε να επιρρίψει την ευθύνη για τον πόλεμο στην ουκρανική πλευρά.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Εντοπισμός του ιού της πολιομυελίτιδας σε λύματα – Ο κίνδυνος θεωρείται «πολύ χαμηλός» χάρη στον εμβολιασμό
Ο άγριος ιός πολιομυελίτιδας τύπου 1 (WPV1) εντοπίστηκε σε λύματα στη Γερμανία, όμως οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν κρούσματα και ο κίνδυνος παραμένει «πολύ χαμηλός»
Η Γερμανική σημαία
Γαλλία: Η Εθνοσυνέλευση «παγώνει» τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έως το 2027 – Πολιτική «ανάσα» για την κυβέρνηση Λεκορνί
Οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αναστολής της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ανοίγοντας τον δρόμο για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2026
Η Εθνοσυνέλευση στη Γαλλία
Γερμανία: Σύλληψη υπόπτου της Χαμάς στα γερμανοτσεχικά σύνορα – Σχεδίαζε επιθέσεις σε εβραϊκούς στόχους στην Ευρώπη
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία της Γερμανικής Αστυνομίας για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (BKA) συνέλαβε έναν άνδρα που ύποπτος ότι είχε προμηθευτεί όπλα για λογαριασμό της Χαμάς
Ένας μαχητής της Χαμάς
Η Μαρίν Λε Πεν δεν θα είναι υποψήφια για Πρόεδρος της Γαλλίας το 2027 αν δεν δικαιωθεί στο εφετείο
Αν κριθεί ξανά ένοχη και της επιβληθεί ποινή που θα της απαγορεύει να θέσει υποψηφιότητα, δήλωσε ότι θα παραδώσει τα ηνία στον 30χρονο προστατευόμενό της, Ζορντάν Μπαρντελά
Μαρίν Λε Πεν