Κόσμος

“Βοηθήστε την Ελλάδα” ζητούν Γερμανοί και Γάλλοι διανοούμενοι

Διανοούμενοι από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που ανήκουν στις ομάδες Glienicker και Eiffel αντίστοιχα, σε άρθρο τους στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Βοηθήστε την Ελλάδα» ζητούν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η τραγωδία της Ελλάδας πρέπει να τελειώσει επειγόντως. Η αγανάκτηση της Ευρώπης με τη νέα ελληνική κυβέρνηση επέτρεψε να δυναμώσουν οι φωνές υπέρ του τερματισμού των διαπραγματεύσεων και του Grexit. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν λάθος. Πιστεύουμε ότι ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική, πολιτική αποτυχία. Πάνω απ’ όλα θα ήταν μια κοινωνική και οικονομική καταστροφή για τους Έλληνες πολίτες.

Παρόλα αυτά μια παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ χωρίς αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τους θεσμούς της (…) θα ήταν επίσης μια συλλογική πολιτική αποτυχία.
(…) Η κυβέρνηση της Ελλάδας πρέπει τώρα επειγόντως και ειλικρινά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Η ξεκάθαρη εντολή για μια νέα αρχή είναι το πιο σημαντικό πλεονέκτημα για τη νέα κυβέρνηση.
(…) Η ιδέα ενός δημοψηφίσματος δεν θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή, αλλά ως μια ευκαιρία. Η ελληνική κυβέρνηση μέσω ενός επιτυχημένου δημοψηφίσματος (…) θα κέρδιζε την απαραίτητη νομιμότητα για μια αλλαγή κατεύθυνσης. Αν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν διαφορετικά, τότε θα το κάνουν γνωρίζοντας τις επιπτώσεις.
(…) Η επίλυση της κρίσης είναι η απόλυτη δοκιμασία για το αν η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει στον δρόμο της ενσωμάτωσης.
Όμως ένα ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα απαλλάξει την Ευρώπη από την ευθύνη της.
(…) Αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε την κρίση στην Ελλάδα, αυτό θα είχε μεγάλο κόστος για την Ευρώπη. (…) Και οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγάλο κόστος, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της. (…) Η Ευρώπη πρέπει πάνω απ’ όλα να λάβει υπόψη της τα γεωπολιτικά κόστη μιας αποτυχίας: τα σύνορά της θα καταστούν πιο ασταθή και κυρίως θα αποδυναμωθεί η παγκόσμια επιρροή της.
(…) Η επίλυση της ελληνικής κρίσης είναι η απόλυτη δοκιμασία για το αν η Ευρώπη είναι ικανή και διατεθειμένη να δημιουργήσει μια νομισματική ένωση συνεργάσιμη και λειτουργική.
(…) Σε ό,τι αφορά τα συγκεκριμένα μέτρα: η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων της οικονομίας και των θεσμών της.
(…) Δεύτερον πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, ώστε να αυξηθούν οι εγχώριες και οι ξένες επενδύσεις.
(…) Τρίτον η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας οικονομικής ζώνης, στην οποία θα μπορεί να ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα με λιγότερη γραφειοκρατία και πιο διαφανείς κανόνες.
(…) Η επίλυση της κρίσης στην Ελλάδα είναι η απόλυτη δοκιμασία για το αν η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει με επιτυχία στον δρόμο της ενσωμάτωσης. (…) Ένα δημοψήφισμα για τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και την παραμονή στο ευρώ θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή της Ελλάδας. Παρόλα αυτά η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να λάβει μια απόφαση για την τύχη της. Η Ευρώπη της δείχνει αλληλεγγύη και πρέπει να της προσφέρει προοπτική στο εσωτερικό της ευρωζώνης. Όμως η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, περιλαμβανομένου ενός επώδυνου και ακριβού Grexit».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού
Εκτός ελέγχου οι φωτιές σε Γαλλία και Ισπανία: Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, απόκοσμες εικόνες
Στην περιοχή της Ζιρόντ, γνωστή παγκοσμίως για τους αμπελώνες της και την παραγωγή κρασιού, και την γειτονική περιοχή της Λαντ, οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση τουλάχιστον 141.000 ανθρώπων
Φωτιά στην Ισπανία
17