Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην G20: Ώρα να τελειώνει ο πόλεμος

Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην G20: Ώρα να τελειώνει ο πόλεμος

Παρέμβαση στη Σύνοδο της G20 που γίνεται στο Μπαλί της Ινδονησίας έκανε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Απευθύνθηκε στους 19 ηγέτες και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ (που εκπροσωπεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν) μέσω βιντεοκλήσης.

«Είναι ώρα να τερματιστεί ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθυνόμενος στους G20. «Είμαι πεισμένος πως είναι η ώρα, αυτή τη στιγμή, (ότι) ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας πρέπει και μπορεί να τερματιστεί, ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ειρήνη», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πρότεινε παράλληλα να προωθηθεί ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων πολέμου της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Επίσης, κατήγγειλε «τις παλαβές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων» από τη ρωσική πολιτική ηγεσία, επιμένοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει «καμιά δικαιολογία για εκβιασμούς» αυτής της φύσης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τάχθηκε, επίσης, υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας που επιτρέπει εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της χώρας του στη Μαύρη Θάλασσα, η ισχύς της οποίας εκπνέει την Παρασκευή.

«Η πρωτοβουλία μας για τις εξαγωγές σιτηρών αξίζει να παραταθεί επ’ αόριστον, ανεξαρτήτως του πότε θα τελειώσει ο πόλεμος», είπε ο Ζελένσκι. Πρότεινε επίσης η συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν το Κίεβο και η Μόσχα με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας, και επέτρεψε να εξαχθούν κάπου 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών, να επεκταθεί σε ακόμη δυο ουκρανικά λιμάνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις