Κόσμος

Βόρεια Καρολίνα: Για «εκτέλεση» κάνει λόγο η οικογένεια του Αφροαμερικανού που σκοτώθηκε από αστυνομικό

Για εκτέλεση κάνουν λόγο οι δικηγόροι της οικογένειας του Άντριου Μπράουν Τζούνιορ, ενός Αφροαμερικανού τον οποίο πυροβόλησαν και σκότωσαν αστυνομικοί στη Βόρεια Καρολίνα την ώρα που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν.

Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι στο βίντεο που έχει κυκλοφορήσει ο 42χρονος Μπράουν φαίνεται ότι είχε τα χέρια του πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου του όταν πολλοί αστυνομικοί άρχισαν να τον πυροβολούν στον χώρο στάθμευσής του έξω από το σπίτι του στην πόλη Ελίζαμπεθ Σίτι της Βόρειας Καρολίνας.

Οι αστυνομικοί συνέχισαν να πυροβολούν αφού ο Μπράουν προσπάθησε να οδηγήσει για να απομακρυνθεί, σύμφωνα με την Σαντέλ Τσέρι- Λάσιτερ, η οποία τόνισε πώς ο πελάτης της ποτέ δεν απείλησε τους επτά ή οκτώ αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο.

“Πυροβολούσαν και έλεγαν: ‘Δείξε μας τα χέρια σου!’ παράλληλα”, κατήγγειλε η Τσέρι- Λάσιτερ, μία από τους δικηγόρους της οικογένειας του Μπράουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα. “Ας είμαστε ξεκάθαροι: ήταν εκτέλεση”.

Το περιστατικό σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη, μία ημέρα αφού ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος για τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη τον Μάρτιο του 2020.

Οι αρχές της Ελίζαμπεθ Σίτι, μιας πόλης με 18.000 κατοίκους οι μισοί εκ των οποίων είναι Αφροαμερικανοί, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πριν τη δημοσιοποίηση του βίντεο από τις κάμερες που φέρουν οι αστυνομικοί, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να προκαλέσει ταραχές.

Pasquotank County officers watch protesters from the roof of the county sheriff’s building after family members were shown body camera footage of a deputy Sheriff shooting and killing Black suspect Andrew Brown Jr. last week, in Elizabeth City, North Carolina, U.S. April 26, 2021.  REUTERS

Ο σερίφης Τόμι Γούτεν και ο βοηθός του Ντάνιελ Φογκ είχαν δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι το περιστατικό σημειώθηκε όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να επιδώσουν ένταλμα για σύλληψη και διεξαγωγή έρευνας στον Μπράουν λόγω μιας κατηγορίας για ναρκωτικά, ενώ πρόσθεσαν ότι ο άνδρας στο παρελθόν είχε αντισταθεί στη σύλληψη.

Οι ίδιοι κάλεσαν χθες τους πολίτες να αποφύγουν να εξάγουν συμπεράσματα προτού εκτιμηθούν όλα τα στοιχεία.

“Το τραγικό συμβάν εκτυλίχθηκε γρήγορα και τελείωσε μέσα σε λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα. Οι κάμερες των αστυνομικών κουνιόντουσαν και κάποιες φορές είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς (τι δείχνουν). Λένε μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας”, τόνισε ο Γούτεν σε βίντεο που ανήρτησε χθες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως μετέδωσε το CNN, το πιστοποιητικό θανάτου του Μπράουν αναφέρει ότι πέθανε από μία σφαίρα στο κεφάλι.

«Λογόκριναν το απόσπασμα»

Ο Μπεν Κραμπ, δικηγόρος της οικογένειας, δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία από τουλάχιστον εννέα κάμερες, περιλαμβανομένων αυτών που έφεραν οι αστυνομικοί αλλά και όσων υπήρχαν στα περιπολικά. Ωστόσο οι αρχές έδειξαν στους δικηγόρους του Μπράουν μόνο ένα απόσπασμα 20 δευτερολέπτων από μία κάμερα, έπειτα από απόφαση του εισαγγελέα της κομητείας Πασκοτάνκ, Μάικλ Κοξ.

“Δεν πιστεύουμε ότι ήταν διαφανείς. Είδαμε μόνο ένα απόσπασμα του βίντεο”, κατήγγειλε ο Κραμπ. “Θα μας το έδειχναν όλο, όμως την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να το λογοκρίνουν”.

Ο Κοξ είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες ότι καθυστερεί η δημοσίευση των βίντεο προκειμένου οι αξιωματούχοι να εξετάσουν αν θα πρέπει να κρύψουν τα πρόσωπα των αστυνομικών, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για την προστασία μιας εσωτερικής έρευνας.

Ο Γούτεν διευκρίνισε ότι την έρευνα του περιστατικού έχει αναλάβει το Πολιτειακό Γραφείο Ερευνών (SBI), με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας Ανιανέτ Γκρούμπε να τονίζει ότι θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Επτά αστυνομικοί του τμήματος της Ελίζαμπεθ Σίτι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα μετά το περιστατικό και τρεις ακόμη παραιτήθηκαν, αν και οι παραιτήσεις τους δεν συνδέονται με αυτό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Βατικανό: Ο σκληρός αγώνας για την επιβίωση της Ρώμης και η LGBTQ+ κοινότητα που θα επηρεάσει στην εκλογή του νέου Πάπα
Αμφισβητούν την διακυβέρνηση του Πάπα Φραγκίσκου οι καρδινάλιοι - Στόχος των μελών του Κονκλαβίου να γίνει ξανά η Ρώμη το επίκεντρο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας
Καρδινάλιοι
Ο βασιλιάς Κάρολος νιώθει προδομένος με τον πρίγκιπα Χάρι: «Δεν σεβάστηκε τη θεσμική ουδετερότητα του πατέρα του»
Ο Χάρι κατηγόρησε ευθέως τον πατέρα του για το ότι δεν του μιλάει και δήλωσε πως «δεν βλέπει πιθανότητα να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο με την οικογένειά του»
Ο βασιλιάς Κάρολος 1
Ζελένσκι: Θεατρινισμός Πούτιν η τριήμερη κατάπαυση πυρός – «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των ξένων ηγετών στη Μόσχα»
«Κανείς δεν θα βοηθήσει τον Πούτιν να παίξει αυτό το παιχνίδι για να δημιουργήσει μία ήπια ατμόσφαιρα για την έξοδο του από την απομόνωση στις 9 Μαΐου»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι 7
11 νεκροί, ανάμεσά τους και τρία παιδιά από επίθεση του Ισραήλ σε καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας
Ανάμεσα στους 8 νεκρούς που έχουν ήδη αναγνωριστεί, όλοι μέλη της ίδιας ευρύτερης οικογένειας, βρίσκονται ένα κοριτσάκι κι ένα αγοράκι ηλικίας ενός έτους και ένα βρέφος ενός μήνα
Πολλοί νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα