Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Αυτό είναι το υψηλότερο αχρησιμοποίητο κτίριο στον κόσμο! video

Το επιβλητικό ξενοδοχείο Ριουγκγιόννγκ στο κέντρο της Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας αναδεικνύεται στο υψηλότερο αχρησιμοποίητο κτίριο στον κόσμο.

Επρόκειτο, στην εποχή του, να είναι το υψηλότερο ξενοδοχείο του κόσμου, το σήμα κατατεθέν της Πιονγκγιάνγκ και σύμβολο της υπεροχής του καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα.

Κυρίως, όμως, ο ουρανοξύστης του Ριουγκγιόνγκ θα ήταν ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, με το άκρως γεωμετρικό του σχήμα και τα 300 μ. ύψους του ορατά από απόσταση χιλιομέτρων.

Η κατασκευή του θα απεδείκνυε σε όλον τον κόσμο τα επιτεύγματα που μπορεί να καταφέρει η Βόρειος Κορέα (και η τότε χρηματοδότριά της Σοβιετική Ένωση), απέναντι στην οικονομική άνθηση της πολυμίσητης γειτονικής Νοτίου Κορέας.

Βόρεια Κορέα: Ξενοδοχείο – φάντασμα

Ωστόσο, τα σχέδια δεν πήγαν ακριβώς όπως τα είχαν σκεφθεί οι Βορειοκορεάτες. Η κατασκευή του Ριουγκγιόνγκ, κράτησε πολλά περισσότερα χρόνια κι η αποπεράτωσή του αντί για το 1987 – σε μία μάταιη προσπάθεια, ώστε να συμπέσει με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Σεούλ – ολοκληρώθηκε το 2008.

Μία πολύ μεγάλη περίοδος, που οφείλεται στα προβλήματα στη χρηματοδότηση του σχεδίου μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και στην κατοπινή ανάγκη να εξασφαλίσει η πληττόμενη οικονομικά χώρα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης για την επιβίωση του πληθυσμού της.

Έτσι για περίπου 20 χρόνια, ο σκελετός του κτιρίου που υποτίθεται ότι θα αποτελούσε το κόσμημα της Πιονγκγιάνγκ παρέμενε ορατός για να υπενθυμίζει μία αστοχία της κυβέρνησης της κομμουνιστικής χώρας.

Τελικά, το 2008 οι εργασίες αποπερατώθηκαν και έκτοτε το ξενοδοχείο Ριουγκγιόνγκ (Ryugyong Hotel) ορθώνεται επιβλητικό και φωτισμένο στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Μόνο που εξακολουθεί να μένει άδειο, εκτός λειτουργίας. Όμως έχει κερδίσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ: σήμερα θεωρείται το υψηλότερο μη χρησιμοποιημένο κτίριο στον κόσμο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Επίθεση Ερντογάν στον Νετανιάχου: «Έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τον Αδόλφο Χίτλερ – Νόμιμη η αυτοάμυνα του Ιράν»
«Το αίμα των αμάχων που σφαγιάσθηκαν, των μωρών που δολοφονήθηκαν βρίσκεται στα χέρια και τα πρόσωπα όχι μόνο αυτών που υποστηρίζουν την αλαζονεία του Ισραήλ, αλλά και αυτών που παραμένουν σιωπηλοί»
Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν 5
Νέα Ζηλανδία: Πράσινο φως στη χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης
Η Αυστραλία είχε ήδη επιτρέψει από το 2023 τα παραισθησιογόνα μανιτάρια για ιατρικούς σκοπούς, αλλά και το χάπι ecstasy για την αντιμετώπιση ορισμένων ψυχικών παθήσεων
Μανιτάρια