Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Επιβεβαίωσε την εκτόξευση δύο πυραύλων – Τέταρτη δοκιμή για φέτος

Δύο τακτικούς κατευθυνόμενους πυραύλους εκτόξευσε χθες Δευτέρα (17.1.2022) η Βόρεια Κορέα, θέλοντας να επαληθεύσει την ακρίβεια του οπλικού συστήματος, όπως ανακοίνωσε η Πιονγιάνγκ σήμερα.

Πρόκειται για την τέταρτη δοκιμή πυραύλων της Βόρειας Κορέας από την αρχή του 2022, καθώς ο ηγέτης της χώρας, ο Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε προαναγγείλει την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, αψηφώντας τόσο τις ΗΠΑ που θέλουν να ξαναρχίσει διάλογος όσο και τις διεθνείς κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή εκτόξευση, η Νότια Κορέα έκανε λόγο περί δύο βαλλιστικών πυραύλων μικρού δραστικού βεληνεκούς, ωστόσο η Πιονγιάνγκ έχει ήδη δοκιμάσει διάφορους τύπους όπλων φέτος, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων που κατ’ αυτήν ήταν υπερηχητικοί.

Μάλιστα, οι αλλεπάλληλες εκτοξεύσεις από τη Βόρεια Κορέα σημειώνονται σε ιδιαίτερα λεπτή συγκυρία στην περιοχή, καθώς ο μοναδικός συμμαχός της, η Κίνα, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ η Νότια Κορέα θα οργανώσει προεδρικές εκλογές τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «οι δύο τακτικοί κατευθυνόμενοι πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το δυτικό τμήμα» της χώρας «έπληξαν με ακρίβεια νησί-στόχο στην Ανατολική Θάλασσα της Κορέας», επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

northkorea missile r

«Η Ακαδημία Επιστημών Άμυνας επιβεβαίωσε την ακρίβεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του παραγόμενου οπλικού συστήματος», συμπλήρωσε το KCNA.

Όμως, οι εκτοξεύσεις ανακοινώθηκαν αρχικά χθες από το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας και τις αρχές της Ιαπωνίας.

Οι ΗΠΑ αξίωσαν η Πιονγιάνγκ να σταματήσει τις «παράνομες και αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της».

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός ειδικός επιτετραμμένος για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ο Σανγκ Κιμ, κάλεσε για ακόμη μια φορά χθες Δευτέρα, από κοινού με τους ομολόγους του της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, τη Βόρεια Κορέα να ανταποκριθεί στην προσφορά της Ουάσινγκτον για «διάλογο», «χωρίς προαπαιτούμενα», που της έχει απευθύνει επανειλημμένα η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μάργκοτ Φρίντλεντερ: Πέθανε η γηραιότερη επιζήσασα του ολοκαυτώματος σε ηλικία 103 ετών
Μετά την επιστροφή της στη Γερμανία, η Friedländer έδωσε πολυάριθμες ομιλίες και επισκέφθηκε πολλά γερμανικά σχολεία για να συνομιλήσει με παιδιά και νέους - υπήρξε εξέχουσα φωνή στη σύγχρονη Γερμανία
Η Margot Friedländer
Μακρόν και Μερτς απειλούν με νέες σκληρές κυρώσεις τη Ρωσία αν δεν δεχθεί την εκεχειρία
Οι δυο ηγέτες μαζί με τον Τουσκ και τον Στάρμερ βρίσκονται στην Ουκρανία για να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και να ζητήσουν από τη Ρωσία να δεχθεί «πλήρη και άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών
Μακρόν και Ζελένσκι στο Κίεβο 1