Κόσμος

Βόρεια Μακεδονία: Η ατμοσφαιρική ρύπανση πνίγει τα Σκόπια

Χιλιάδες κάτοικοι στα Σκόπια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας στη Βόρεια Μακεδονία για την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Χαρακτηριστικό είναι πως η πρωτεύουσα στη Βόρεια Μακεδονία συγκαταλέγεται ως μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου, από την άποψη αυτή.

Οι διαδηλωτές φορώντας μάσκες στα πρόσωπά τους ζήτησαν από τις Αρχές τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης, σημειώνοντας ότι 3.500 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία τους.

Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία νέων και μαθητών των Σκοπίων στη διαδήλωση, αρκετοί από τους οποίους απείχαν σήμερα από τα μαθήματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανησυχητική μόλυνση στην πρωτεύουσα στη Βόρεια Μακεδονία.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα στα Σκόπια το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση των αιωρουμένων σωματιδίων, η οποία τις τελευταίες ημέρες ξεπέρασε κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια.

Ο μέσος όρος της συγκέντρωσης των αιωρουμένων σωματιδίων P10 σε αρκετές περιοχές των Σκοπίων, ξεπέρασε τις τελευταίες ημέρες τα 500 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (με επιτρεπόμενο όριο τα 50 μικρογραμμάρια) και σε συνδυασμό με την ομίχλη που επικράτησε, η μόλυνση του αέρα στην πόλη είναι ιδιαίτερα αισθητή.

Οι αυξημένες τιμές ρύπανσης στα Σκόπια αποδίδονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, χαρακτηριστικών για τη χειμερινή περίοδο: από τη χρήση καυσόξυλων για θέρμανση στα σπίτια μέχρι και την ομίχλη που επικρατεί στα Σκόπια, η οποία δεν βοηθά στο να διαφύγουν οι ρύποι από την ατμόσφαιρα της πόλης, καθώς και στη γεωγραφική θέση των Σκοπίων, τα οποία βρίσκονται σε οροπέδιο, γεγονός που εμποδίζει την ανακύκλωση του αέρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέες απειλές Τραμπ για το ΝΑΤΟ – 5 τραυματίες στα ΗΑΕ από ιρανικές επιθέσεις, εκρήξεις σε Ιράν και Ισραήλ
Το Ισραήλ καταγγέλλει πως δέχθηκε επίθεση και από τα εδάφη της Υεμένης - Νεκρός και τραυματίες στο Τελ Αβίβ από ιρανικές επιθέσεις - Επιμένει ο Τραμπ για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ
REUTERS
Το Ιράν δεν απαντά στην πρόταση Τραμπ και απειλεί με «βαρύ τίμημα» μετά τα χτυπήματα σε πυρηνικά εργοστάσια και βιομηχανίες
Για συνάντηση ανάμεσα στο Ιράκ και τις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα κάνει λόγο ο Γουίτκοφ, αλλά η Τεχεράνη διαψεύδει - Οι Χούθι της Υεμένης δηλώνουν έτοιμοι να μπουν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Χτύπημα στον Λίβανο