Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία – Προεδρικές Εκλογές: Μικρό προβάδισμα για τον Στέβο Πενταρόφσκι [pics]

Βόρεια Μακεδονία – Προεδρικές Εκλογές: Μικρό προβάδισμα για τον Στέβο Πενταρόφσκι [pics]

Στις κάλπες προσέρχονται την προσεχή Κυριακή 21 Απριλίου οι πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να απέκτησε πια νέο όνομα και να θέλει να κάνει ένα μεγάλο άνοιγμα προς τη Δύση, ωστόσο, τα προβλήματα είναι πολλά. Ο οικονομικός μαρασμός, οι πελατειακές σχέσεις όπως και η διαφθορά συνεχίζουν να είναι οι κύριες πηγές ανησυχίας για τους κατοίκους.

Τη μάχη για να διαδεχτούν τον Γκιόργκε Ιβανόφ, που αποχωρεί έπειτα από δύο συνεχείς θητείες θα δώσουν τρεις υποψήφιοι. Ο υποστηριζόμενος από την κεντροαριστερά στην εξουσία, η εκπρόσωπος της δεξιάς αντιπολίτευσης και ένα μέλος της αλβανικής κοινότητας που αντιστοιχεί στο 20%-25% του πληθυσμού των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων.

Στην Βόρεια Μακεδονία, η οποία ελπίζει να ανοίξει τον Ιούνιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μέσος μισθός ανέρχεται σε 400 ευρώ, το επίσημο ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 20%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικών.

Ανησυχία για αποχή

Η Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Τσίπρα – Ζάεφ χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τους Ευρωπαίους, οι ψηφοφόροι στη χώρα, ωστόσο, εξακολουθούν να είναι μαγκωμένοι.

Ο ενταφιασμός της διαφοράς ανάμεσα στις δύο χώρες και η άρση του ελληνικού βέτο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όμως αρκετός για να περιορίσει την αποχή μεταξύ του 1,8 εκατομμυρίου ψηφοφόρων;

Ο πολιτικός αναλυτής Αρσίμ Ζέκολι απαντά πως πολλοί θέλουν «να στείλουν ένα μήνυμα σε εκείνους που δεν θέλουν να ακούσουν».

«Οι πολίτες αισθάνονται χειραγωγούμενοι από όλους και είναι δυσαρεστημένοι. Δεν μπορούν να συνεχίσουν να τους σερβίρουν εσαεί την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ…», λέει η δημοσιογράφος Μέρι Γιορντάνοφσκα.

Ακόμη και μεταξύ εκείνων που δέχθηκαν την αλλαγή της ονομασίας, πολλοί το έκαναν εκόντες άκοντες, πεισμένοι από τις υποσχέσεις για προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνώνυμο, ελπίζουν, της ευημερίας και της εδραίωσης του κράτους δικαίου.

Στην προοπτική αυτή επιμένει ο υποψήφιος που υποστηρίζεται απο τους σοσιαλδημοκράτες του SDSM. «Η ψήφος στον Στέβο Πενταρόφσκι είναι ψήφος υπέρ της ευρωπαϊκής εκπαίδευσης, των ευρωπαϊκών μισθών, ενός ευρωπαϊκού επιπέδου ζωής», διακήρυξε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μεγάλο χαστούκι για τον Ζόραν Ζάεφ θα είναι μια ήττα ή συμμετοχή στην ψηφοφορία κάτω του 40%, που απαιτείται για την εγκυρότητα των εκλογών. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να ακολουθήσουν βουλευτικές εκλογές, με σοβαρές συνέπειες για την σταθερότητα της χώρας.

Τρεις θα διεκδικήσουν την προεδρία

Οι δημοσκοπήσεις, που ωστόσο δεν φαίνονται και ιδιαίτερα αξιόπιστες, δίνουν ελαφρό προβάδισμα στον Στέβο Πενταρόφσκι, 56 ετών, και παραπέμπουν σε δεύτερο γύρο στις 5 Μαΐου με αντίπαλο τη υποψήφια της δεξιάς Γκορντάν Σιλιανόφσκα-Ντάφκοβα. Νομικός, 63 ετών, μοιάζει να έχει συμβιβασθεί με την συμφωνία των Πρεσπών, την οποία, λέει, ότι θέλει να επαναδιαπραγματευθεί, αλλά «θα σεβασθεί». Δίνει προτεραιότητα σε άλλο πεδίο: «Η νεολαία εγκαταλείπει την χώρα μόνο και μόνο εξαιτίας της διαφθοράς. Διότι έχουμε στην εξουσία ανθρώπους που δεν σκέφτονται παρά την εργασία και το μέλλον των δικών τους παιδιών εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού».

Από την άλλη, ο Αλβανός υποψήφιος, ο Μπλέριμ Ρέκα, που ελπίζει να προσελκύσει ψήφους και εκτός της αλβανικής κοινότητας, αναφέρεται επίσης «στην κούραση από την θεσμοθετημένη διαφθορά, τον νεποτισμό»: «Εάν αποτύχουμε να συστήσουμε μία Δημοκρατία βασισμένη στο κράτος δικαίου, θα καταλήξουμε σε μία άδεια χώρα».

Η οικογένεια του Γιάνκο Βέλκοφσκι, 50 ετών, απεικονίζει αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο. Ο γιος του έχει μεταναστεύσει στην Γερμανία, η κόρη του, νοσοκόμα, θέλει να τον ακολουθήσει: «Οταν ακούω τους υποψήφιους να μιλούν για το μέλλον της νεολαίας, μου γυρίζει το στομάχι», λέει ο υδραυλικός αυτός από τα περίχωρα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χώρα έχασε το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ανάμεσα στο 2000 και το 2015.

Η εκλογική αναμέτρηση αφήνει αδιάφορη την Βέρα Σμαΐλοφσκα, 47χρονη κομμώτρια από τα Σκόπια: «Δεν ακούω να μιλούν παρά για το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτήν την ιστορία με το όνομα...Κανείς δεν ασχολείται με τον τρόπο με τον οποίο ζουν εδώ οι άνθρωποι. Δεν ασχολούνται παρά με την εξουσία και με ό,τι απομένει να αρπάξουν στην φτωχή αυτή χώρα».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις