Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Βόρεια Μακεδονία: Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» θα συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση

Βόρεια Μακεδονία: Απειλεί με παραίτηση ο Ζάεφ αν ηττηθεί το κόμμα του στις δημοτικές εκλογές

Στη νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία θα συμμετέχει όπως όλα δείχνουν το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική».

Συγκεκριμένα σε κατ΄αρχήν συμφωνία για τη συμμετοχή του νυν αλβανικού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Εναλλακτική» (Alternativa) στον κυβερνητικό συνασπισμό κατέληξαν ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και ο αρχηγός του κόμματος αυτού, Αφρίμ Γκάσι, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ στα Σκόπια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με την κατανομή των χαρτοφυλακίων που θα αναλάβει η «Εναλλακτική» στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η ένταξη της «Εναλλακτικής» στον κυβερνητικό συνασπισμό θα γίνει μετά τις 12 Δεκεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένες οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου αρχηγού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM).

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή την παραίτησή του από την ηγεσία του SDSM, ανοίγοντας παράλληλα τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου του κόμματος ο οποίος, κατά πάσα πιθανότητα θα τον διαδεχθεί και στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

Ως επικρατέστερος για νέος αρχηγός του SDSM και νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας προβάλει ο νυν υφυπουργός Οικονομικών, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος είναι ο μοναδικός μέχρι στιγμής που έχει εκφράσει την πρόθεση να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του κόμματος αυτού.

Η συμμετοχή στην κυβέρνηση του μικρού αλβανικού κόμματος «Εναλλακτική» κρίνεται πιθανότατα απαραίτητη, προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση, με κάπως διαφορετικό σχήμα, να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ολοκληρώσει τη θητεία της, που τυπικά διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια.

Στην παρούσα φάση και με την πρόσφατη αποχώρηση του αλβανικού κόμματος “BESA” από τους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς στηρίζεται από μόλις 59 βουλευτές, από τους 120 που αριθμεί το σύνολο της Βουλής.

Το αλβανικό κόμμα «Εναλλακτική» το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μεταπηδήσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο διαθέτει τέσσερις βουλευτές, ενώ την κυβέρνηση θα μπορούσε να στηρίξει και ο βουλευτής Καστριότ Ρετζέπι, ο οποίος διεγράφη από το “BESA” επειδή στις 11 Νοεμβρίου και την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά αποφάσισε να απέχει από τη συνεδρίαση της Βουλής στην οποία επρόκειτο να εξετασθεί η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση και με τον τρόπο αυτό είχε δώσει το “φιλί της ζωής” στην κυβέρνηση του Ζάεφ.

Στο σημερινό κυβερνητικό σχήμα, πέρα από το SDSM και ορισμένα μικρότερα κόμματα με τα οποία αυτό συνεργάζεται συμμετέχει και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.

Οι εξελίξεις αυτές λαμβάνουν χώρα μετά τη βαριά ήττα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στις δημοτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που διεξήχθησαν στις 31 Οκτωβρίου, για την οποία ο Ζάεφ ανέλαβε την ευθύνη και είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από αρχηγός του κόμματος και από πρωθυπουργός της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις