Κόσμος

Βραβεία Πούλιτζερ: Αυτοί είναι οι νικητές – Ειδική μνεία στην Αρίθα Φράνκλιν [pics]

Μεγάλες εφημερίδες αλλά και τοπικές, τα πρακτορεία Reuters και AP μεταξύ των νικητών στα φετινά Βραβεία Πούλιτζερ. Ειδική μνεία στην Αρίθα Φράνκλιν.

Μία τοπική αμερικανική εφημερίδα βραβεύτηκε με Πούλιτζερ για την κάλυψη της δολοφονικής επίθεσης που δέχτηκε στα ίδια τα γραφεία της. Αλλά η είδηση χθες της βράβευσής της δεν εορτάστηκε στα γραφεία της Capital Gazette στο Μέριλαντ παρότι πρόκειται για το πλέον σημαντικό δημοσιογραφικό βραβείο στις ΗΠΑ.

pulitzer

Οι δημοσιογράφοι αγκαλιάστηκαν σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των πέντε συναδέλφων τους που έπεσαν νεκροί από την επίθεση ενόπλου στα γραφεία της εφημερίδας τον Ιούνιο 2018.

Με βραβεία Πούλιτζερ τιμήθηκαν επίσης οι εφημερίδες New York Times και Wall Street Journal για τις έρευνές τους που αφορούσαν τον πρόεδρο Τραμπ.

reuters

Η εφημερίδα Capital Gazette στην Αννάπολις του Μέριλαντ κέρδισε ένα ειδικό Πούλιτζερ για την κάλυψη της επίθεσης και για το κουράγιο των συναδέλφων των νεκρών. Η επίθεση αυτή ήταν μια από τις πλέον αιματηρές εναντίον δημοσιογράφων στην αμερικανική ιστορία.

Παρά την δολοφονία των συναδέλφων τους οι δημοσιογράφοι της κατάφεραν την επόμενη κιόλας ημέρα και εξέδωσαν φύλλο όπως ήταν προγραμματισμένο. Για την επίθεση έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εις βάρος ενός ανθρώπου, ο οποίος φέρεται ότι είχε προηγούμενα με το έντυπο και ο οποίος έχει δηλώσει αθώος.

Η δημοσιογραφική κάλυψη πολύνεκρων επιθέσεων άλλωστε συγκέντρωσε και άλλα βραβεία Πούλιτζερ.

Η εφημερίδα Pittsburgh Post-Gazette βραβεύτηκε για το ρεπορτάζ της τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με την επίθεση σε μια συναγωγή της Πενσιλβάνια από την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

pulitzer

Επίσης η εφημερίδα South Florida Sun Sentinel τιμήθηκε με Πούλιτζερ για το ρεπορτάζ της για την πολύνεκρη επίθεση τον Φεβρουάριο 2018 στο Γυμνάσιο Marjory Stoneman Douglas με 17 νεκρούς.

Η New York Times βραβεύτηκε τόσο για το επεξηγηματικό ρεπορτάζ της σχετικά με τα φορολογικά του προέδρου Τραμπ όσο και για την αρθρογραφία της, ενώ η Wall Street Journal τιμήθηκε με το εθνικό βραβείο ρεπορτάζ για την αποκάλυψη ότι ο Τραμπ εξαγόρασε την σιωπή δύο πρώην ερωμένων του στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η Washington Post, εξάλλου, κέρδισε δύο Πούλιτζερ: ένα για φωτορεπορτάζ της στην Υεμένη και ένα για βιβλιοκριτική.

pulitzer

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters βραβεύτηκε για την έρευνά του σχετικά με την δολοφονία δέκα ανδρών Ροχίνγκια σε ένα χωριό της πολιτείας Ρακίν από βουδιστές χωρικούς και από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας και ένα ακόμη για τις φωτογραφίες μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που αναζητούσαν καταφύγιο στις ΗΠΑ.

To Associated Press (ΑΡ) βραβεύτηκε για την δημοσιογραφική του κάλυψη της πολεμικής θηριωδίας στην Υεμένη.

pulitzer

Βραβείο Πούλιτζερ Eιδικής μνείας αποδόθηκε μετά θάνατον στην Αρίθα Φράνκλιν για την “ανεξίτηλη συνεισφορά της στην αμερικανική μουσική και στον αμερικανικό πολιτισμό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες”.

franklin

Η τιμητική αυτή διάκριση για την Αρίθα Φράνκλιν, η οποία πέθανε τον Αύγουστο, είναι αρκετά σπάνια στον θεσμό των βραβείων. Κάτι ανάλογο έγινε το 2007 με τον συνθέτη της τζαζ Τζον Κολτρέϊν, την επόμενη χρονιά με τον Μπομπ Ντίλαν και το 2010 με τον θρύλο της κάουντρι Χανκ Γουίλιαμς.

Οι νικητές βραβείων Πούλιτζερ λαμβάνουν έκαστος 15.000 δολάρια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει 27χρονος που πνίγηκε προσπαθώντας να σώσει την οικογένειά του στο Τέξας - «Συγγνώμη, δε θα τα καταφέρω, σας αγαπώ»
Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να σώσει την οικογένειά του, έσπασε με γροθιά ένα παράθυρο, κόβοντας μία αρτηρία, με συνέπεια να πεθάνει από αιμορραγία
Τέξας
Η Ρωσία έταζε δουλειά οικοδομής σε Κουβανούς και τους έστελνε στο μέτωπο – Ο 37χρονος που πολέμησε στην Ουκρανία και κατέληξε στην Ελλάδα
Αναζητώντας καλύτερο μέλλον, Κουβανοί εξαπατήθηκαν και ταξίδεψαν στη Μόσχα για να γίνουν οικοδόμοι - Η Ρωσία με τη βία τους έστειλε στην πρώτη γραμμή του πολέμου - Ο Φρανσίσκο Γκαρσία κατάφερε να διαφύγει και ξέμεινε στην Ελλάδα ως μισθοφόρος
Ο Κουβανός που κατέληξε να πολεμά υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία 2
Ναΐμ Κάσεμ: Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ αποκλείει το ενδεχόμενο «να συνθηκολογήσει» υπό την απειλή του Ισραήλ
Ο Κάσεμ τόνισε ότι το Ισραήλ πρέπει πρώτα να εφαρμόσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο, «να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη και να απελευθερώσει τους κρατούμενους
Ο Ναΐμ Κάσεμ 1
Εικόνες βιβλικής καταστροφής από τις φονικές πλημμύρες στο Τέξας - «Μούδιασα, όλοι στην κατασκήνωση προσευχόμασταν»
Στους 51 ανέρχονται οι νεκροί σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, ενώ αναφέρεται ότι 30 από τους αγνοούμενους είναι ανήλικα κορίτσια της κατασκήνωσης που πλημμύρισε κοντά στον ποταμό Guadalupe
Ένα κορίτσι μιλάει στο τηλέφωνο σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται οικογένειες με τους κατασκηνωτές ύστερα από τις φονικές πλημμύρες στο Κερβίλ
10