Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Βραζιλία: Δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην Προέδρου

Βραζιλία: Δεσμεύουν τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην Προέδρου

Ο βραζιλιάνος δικαστής ο οποίος καταδίκασε τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα σε ποινή σχεδόν δέκα ετών κάθειρξης για δωροληψία την περασμένη εβδομάδα έδωσε σήμερα εντολή να δεσμευθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και να κατασχεθούν πολλά περιουσιακά στοιχεία — κυρίως ακίνητα — του πρώην προέδρου της Βραζιλίας.

Ένα ποσό που ανέρχεται σε περίπου 165.000 ευρώ στους λογαριασμούς του πρώην προέδρου δεσμεύθηκε, ενώ διατάχθηκε η κατάσχεση τριών διαμερισμάτων που ανήκουν στον Λούλα, μία εβδομάδα μετά την καταδίκη του για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόφαση την οποία ο ιδρυτής του Κόμματος Εργαζομένων (PT) έχει εφεσιβάλει.

Ακόμη, ο δικαστής διέταξε να κατασχεθούν δύο αυτοκίνητα κι ένα χωράφι του πρώην προέδρου, σύμφωνα με αντίτυπο της απόφασης που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου. Την απόφαση υπογράφει ο δικαστής Σέρζιου Μόρο, ο οποίος χειρίζεται την πολυπλόκαμη έρευνα που έχει γίνει γνωστή στη Βραζιλία με την ονομασία Operação Lava Jato («επιχείρηση πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές»). Σκοπός είναι να «αποκατασταθεί η ζημία» που προκλήθηκε στο δημόσιο της Βραζιλίας, κατά την ετυμηγορία του.

Ο Λούλα, 71 ετών, καταδικάστηκε να εκτίσει 9 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη από τον δικαστή, που τον έκρινε ένοχο στην κατηγορία ότι έλαβε δώρα αξίας 1,06 εκατ. ευρώ για να παρέμβει υπέρ της κατασκευαστικής εταιρείας OAS στη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων από τη γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βραζιλίας, την Πετρομπράς.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους παραμένει ελεύθερος καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσής του. Την επομένη της καταδίκης του, ο Λούλα κατήγγειλε μια πολιτική απόφαση σε βάρος του, διαβεβαίωσε ότι «παραμένει πάντα στο παιχνίδι» κι επέμεινε ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2018. Ο Λούλα, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο άλλων τεσσάρων δικαστικών διαδικασιών, διαψεύδει όλες τις κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε