Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Βραζιλία: Χιλιάδες αυτόχθονες κατασκηνώνουν στη Μπραζίλια για διαμαρτυρία

Βραζιλία: Χιλιάδες αυτόχθονες κατασκηνώνουν στη Μπραζίλια για διαμαρτυρία
Φωτογραφία Reuters

Χιλιάδες αυτόχθονες της Βραζιλίας άρχισαν σήμερα Τετάρτη (6.4.2022) την κατασκήνωση στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μπραζίλια, για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους και να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης του Ζαΐρ Μπολσονάρο, την οποία κατηγορούν ότι ευνοεί την οικονομική εκμετάλλευση των εδαφών τους.

Ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές, οι εκπρόσωποι αυτοί εκατοντάδων κοινοτήτων αυτοχθόνων κατέλαβαν έναν μεγάλο υπαίθριο χώρο για κατασκήνωση, που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το προεδρικό μέγαρο, το Κογκρέσο και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας.

«Ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταματήσει τις απειλές στα εδάφη μας», δήλωσε στο AFP ο Σινέσιο Τροβάου, εκπρόσωπος της εθνότητας Μαγκούτα-Τικούνα, η οποία είναι μια από τις πιο σημαντικές κοινότητες αυτοχθόνων της Αμαζονίας.

Σημειώνεται πως αυτή η κατασκήνωση πραγματοποιείται κάθε χρόνο και έχει ονομαστεί Terra Livre (Ελεύθερη Γη), είχε ακυρωθεί τις δύο προηγούμενες χρονιές λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο ανέβηκε στην εξουσία το 2019 με την υπόσχεση να ανοίξει στην μεταλλευτική βιομηχανία τα εδάφη των αυτοχθόνων, τα οποία έχουν ήδη πληγεί σκληρά από την αποψίλωση των δασών, την παράνομη εξόρυξη και την παράνομη υλοτομία.

https://twitter.com/ciminacional/status/1511321949913427979

Οι κοινότητες των αυτοχθόνων αντιπροσωπεύουν περίπου το 0,2% των 212 εκατομμυρίων κατοίκων της Βραζιλίας, αλλά οι περιοχές τους αντιστοιχούν περίπου στο 13% της επικράτειας της Βραζιλίας.

Οι αυτόχθονες καταδικάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει κάποια οικονομικά σχέδια, τα οποία θεωρούν επιβλαβή για το περιβάλλον, και την θέσπιση νόμου που θα επιτρέπει την εκμετάλλευση από την μεταλλευτική βιομηχανία των εδαφών τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις