Κόσμος

Βρετανία: Διαβουλεύσεις της κυβέρνησης και των εκπαιδευτικών για να σταματήσουν οι απεργίες

Η κυβέρνηση της Βρετανίας και τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών διεξάγουν σήμερα «εντατικές συνομιλίες» με στόχο την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, μία ημέρα μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Λονδίνο με κάποιους από τους υγειονομικούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 10%, η Βρετανία είναι αντιμέτωπη τους τελευταίους μήνες με πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις σε διάφορους κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η κυβέρνηση και τα συνδικάτα επεσήμαναν ότι διεξάγουν από σήμερα «εντατικές συνομιλίες» για τους μισθούς των εκπαιδευτικών, τις συνθήκες εργασίας και τη μείωση του φόρτου εργασίας τους.

«Προκειμένου να ξεκινήσουν οι συνομιλίες και, ελπίζουμε, να έχουν θετική κατάληξη, το συνδικάτο NEU ανακοίνωσε μια περίοδο ηρεμίας δύο εβδομάδων, στη διάρκεια της οποίας δεν θα υπάρξουν νέες απεργίες», ανέφερε η ανακοίνωση, η οποία διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

Χθες Τετάρτη η βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση σε συνδικάτα των υγειονομικών, η οποία προβλέπει αυξήσεις μισθών σε ορισμένους κλάδους εργαζομένων στο NHS στην Αγγλία. Πολλά συνδικάτα στηρίζουν την πρόταση αυτή, όμως πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στα μέλη τους προκειμένου να εγκριθεί οριστικά.

Οι εργαζόμενοι τους οποίους αφορά θα λάβουν επιπλέον αύξηση 2% στους μισθούς τους για το τρέχον οικονομικό έτος (Απρίλιος 2022- Απρίλιος 2023), η οποία θα προστεθεί στο 4% που είχε ήδη αποφασιστεί.

Επιπλέον θα λάβουν εφάπαξ ποσό, το οποίο θα εξαρτάται από τα χρόνια προϋπηρεσίας τους, αλλά δεν θα είναι μικρότερο από 1.250 λίρες (1.425 ευρώ). Τέλος το επόμενο οικονομικό έτος θα λάβουν αύξηση 5%.

Οι νοσηλευτές έχουν κατέβει σε απεργία επανειλημμένα από τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά εδώ και 100 χρόνια.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί που πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις εκ νέου αυτή την εβδομάδα και δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις δεν περιλαμβάνονται στην πρόταση, όμως η κυβέρνηση ελπίζει να καταλήξει σε αντίστοιχη συμφωνία και με αυτούς.

«Η ίδια πρόταση είναι στο τραπέζι, πιστεύω ότι είναι το σωστό για αυτούς είναι να τη δεχθούν, ελπίζω ότι θα το πράξουν», δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο GB News ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Ντόμινικ Ράαμπ.

Την Τετάρτη εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι – εκπαιδευτικοί, οδηγοί του μετρό, γιατροί, δημόσιοι υπάλληλοι—πραγματοποίησαν απεργία την ώρα που ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ παρουσίαζε τον προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Χάος από συγκρούσεις ενόπλων στην Τρίπολη της Λιβύης - «Μείνετε στα σπίτια της» η εντολή προς τους πολίτες
Οι συγκρούσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται σε νότιους τομείς της πόλης, ξέσπασαν ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Τρίπολης και αντίπαλες από τη Μισράτα, μεγάλη πόλη και λιμένα περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας
Σφοδρές συγκρούσεις στην Λιβύη
Το Playboy της Ουκρανίας κάνει αφιέρωμα στις γυναίκες που ακρωτηριάστηκαν ή τραυματίστηκαν από τον πόλεμο: «Είμαστε ζωντανές»
Το ειδικό τεύχος με τίτλο «Ομορφιά με σημάδια», περιλαμβάνει φωτογραφίες γυναικών -πολεμιστριών και καθημερινών ηρωίδων- που έμαθαν πως η ομορφιά δεν χάνεται από τραυματισμούς
Ουκρανό μοντέλο
Οι προκλητικές αναρτήσεις του αδερφού του Πάπα Λέοντα - Κατακεραύνωνε Δημοκρατικούς και woke ατζέντα
Ο Λούις, είναι οπαδός του Τραμπ και έχει κάνει πολλές αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του απέναντι στη woke ατζέντα και τους Δημοκρατικούς
Ο αδερφός του νέου Ποντίφικα, Λούις Πρεβόστ και ο Πάπας Λέων 1