Κόσμος

Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν νέες κυρώσεις στο Ιράν για τα πυρηνικά

Στόχος των τριών χωρών είναι να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο το Ιράν

Η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία (E3) ανέφεραν σήμερα (12/12/2024) σε επιστολή προς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την πιθανή προσφυγή στον μηχανισμό της εκ νέου επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα.

“Η (ομάδα) Ε3 παραμένει προσηλωμένη σε μια διπλωματική λύση όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν”, δηλώνουν οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες στην επιστολή αυτή που έχει ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου, και η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ωστόσο “επαναλαμβάνουμε την αποφασιστικότητά μας να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία για να εμποδίσουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ‘snapback’ εάν χρειαστεί”, προσθέτουν, αναφερόμενοι στον μηχανισμό που επιτρέπει στα μέλη της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα να επαναφέρουν τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης.

Το 2015, το Ιράν είχε συνάψει στη Βιέννη μια συμφωνία με τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβλέπουν αυτό το πρόγραμμα. Το κείμενο προέβλεπε σε αντάλλαγμα μια χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης.

Ωστόσο το 2018, ο Ντόναλντ Τραμπ, τότε πρόεδρος των ΗΠΑ απέσυρε μονομερώς τη χώρα του από τη συμφωνία – στην οποία είχε συμμορφωθεί η Τεχεράνη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και επανέφερε βαριές κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Σε αντίποινα, η Τεχεράνη αύξησε σημαντικά τα αποθέματά της σε εμπλουτισμένα υλικά και αύξησε το όριο στο 60%, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΟΑΕ.

“Πλησιάζουμε γρήγορα σε μια κρίσιμη στιγμή για την απόφαση 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το προσεχές έτος. Το Ιράν πρέπει να επιβραδύνει το πυρηνικό του πρόγραμμα για να δημιουργήσει ένα πολιτικό περιβάλλον ευνοϊκό σε σημαντικές προόδους και σε μια λύση έπειτα από διαπραγμάτευση”, τονίζουν η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία στην επιστολή τους.

Η απόφαση 2231 που ενέκρινε τη συμφωνία του 2015 εκπνέει τον Οκτώβριο του 2025, δέκα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συζητήσει την Τρίτη το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Εκπρόσωποι της E3 και του Ιράν συναντήθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου στη Γενεύη και συμφώνησαν να συνεχίσουν τον διάλογο.

Η Τεχεράνη υπεραμύνεται του δικαιώματός της στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς, κυρίως για την ενέργεια, αλλά αρνείται ότι θέλει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, παρά τις περί του αντιθέτου υποψίες των δυτικών χωρών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νύχτα κόλασης στο Ισραήλ από τις επιθέσεις Ιράν και Χεζμπολάχ – Οι Φρουροί της Επανάστασης ορκίστηκαν να σκοτώσουν τον Νετανιάχου
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου - Συνεχίζεται το θρίλερ με τα Στενά του Ορμούζ - ΗΠΑ, Ιράν και Ισραήλ αρνούνται να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου
REUTERS
ΗΠΑ και Ιράν δεν «θάβουν το τσεκούρι του πολέμου» και βάζουν στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που δεν εμφανίστηκε «ζεστή» για να στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ για να ακολουθήσει η Γαλλία το βράδυ του Σαββάτου, η οποία είπε ένα ηχηρό «όχι»
Λίβανος
5
Τραμπ: Νέα έκκληση για διεθνή αποστολή πλοίων στα Στενά του Ορμούζ για να μείνουν ανοιχτά
«Αυτό θα έπρεπε να ήταν πάντα μια ομαδική προσπάθεια, και τώρα θα είναι — Θα ενώσει τον κόσμο προς την αρμονία, την ασφάλεια και την αιώνια ειρήνη!» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος
Ντόναλντ Τραμπ 5
Η Γαλλία «αδειάζει» τον Ντόναλντ Τραμπ και δεν στέλνει πολεμικά πλοία στα Στενά του Ορμούζ – Στις φλόγες διυλιστήριο στο Ερμπίλ του Ιράκ – Drones χτύπησαν το διεθνές αεροδρόμιο του Κουβέιτ
Ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως τα Στενά του Ορμούζ θα μείνουν ανοικτά με κάθε κόστος ενώ σύμφωνα με την Haaretz θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου τις επόμενες ημέρες
Λίβανος
5
Τραμπ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, σύντομα θα ανοίξουμε τα Στενά του Ορμούζ» – Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα
«Ελπίζουμε ότι Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα στείλουν πλοία, ώστε τα Στενά του Ορμούζ να μην αποτελούν απειλή από ένα έθνος που έχει αποκεφαλιστεί πλήρως» τονίζει ο Τραμπ
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει σε τελετή απονομής του Μεταλλίου Τιμής στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου 9