Κόσμος

Βυθίζεται στην ύφεση και την ανεργία η Πορτογαλία

Η οικονομική ύφεση και η ανεργία στην Πορτογαλία συνέχισαν την ανοδική πορεία τους και κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς διεθνούς δανειακής δέσμευσης και είναι αναγκασμένη να επιβάλλει μία πολιτική δημοσιονομικής λιτότητας.

Ενώ η χώρα σήμερα έχει παραλύσει λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας κατά της λιτότητας, το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής (ΙΝΕ) ανακοίνωσε πως την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε κατά 0,8% ή κατά 3,4% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης της ανεργίας έφθασε στο 15,8%, το υψηλότερο επίπεδο στην Ιστορία της χώρας, από 15% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 12,4% πριν από έναν χρόνο ακριβώς, προσθέτει το ΙΝΕ.

Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα υπερέβησαν κατά πολύ τις προβλέψεις της κυβέρνησης και της τρόικας των δανειστών (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), που στόχευαν για ανεργία 15,5% σε ετήσια βάση.

Στις τάξεις των νέων ηλικίας από 15 έως 24 ετών, η ανεργία μάλιστα έχει αυξηθεί στο 39% από 30% πριν έναν χρόνο.

Συνολικά η πορτογαλική οικονομία, που βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης από το 2010 θα κλείσει το τρέχον έτος με ύφεση 3%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Κατά το τρίτο αυτό τρίμηνο, η πτώση της εσωτερικής ζήτησης σημείωσε μικρότερη αύξηση, χάρις στη «λιγότερο εμφανή μείωση των επενδύσεων», εξήγησε το στατιστικό ινστιτούτο.

Όμως «αντίθετα, η θετική συμβολή της καθαρής εξωτερικής ζήτησης μειώθηκε κατά σημαντικό βαθμό, εξαιτίας της λιγότερο εμφατική μείωση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και της επιβράδυνσης των εξαγωγών», υπογραμμίζει το ΙΝΕ.

Προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της στο 4,5% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία έχει υιοθετήσει έναν προϋπολογισμό αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας, που προβλέπει αύξηση φόρων και μείωση δαπανών ύψους 5,3 δισεκ. ευρώ. Η νέα δέσμη μέτρων θα συνεχίσει να βαρύνει πάνω στην κατανάλωση, ενώ οι πορτογαλικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω και της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Είναι και οι Γερμανοί σπάταλοι κυρία Μέρκελ! Διαβάστε πως…

 Αν και “σφάζονται” ΔΝΤ – Γερμανία για την Ελλάδα δεν σπάει η τροικα


Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Σάλος στο Fox News για τις δηλώσεις κατά των αστέγων – Ο Μπράιαν Κίλμιντ ζήτησε συγγνώμη για το σχόλιό του
Ο Μπράιαν Κίλμιντ σόκαρε σε ζωντανή μετάδοση προτείνοντας να χορηγούνται θανατηφόρες ενέσεις σε άστεγους που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές – Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη
Ο Μπράιαν Κίλμιντ
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποιεί την Ευρώπη: «Η Ρωσία θα κινηθεί κατά των κρατών που θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία της»
Η Ρωσία δηλώνει ότι η όποια κατάσχεση περιουσιακών της στοιχείων ισοδυναμεί με κλοπή και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα ομόλογα και τα νομίσματα των ΗΠΑ και της Ευρώπης
Ντμίτρι Μεντβέντεφ 1
Οι καύσωνες, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες του φετινού καλοκαιριού κόστισαν στην Ευρώπη 43 δισεκατομμύρια ευρώ
Εκτιμάται ότι μέχρι το 2029, τα κόστη που προκλήθηκαν από τις καταστροφές του καλοκαιριού του 2025 θα μπορούσαν να φθάσουν τα 126 δισεκατομμύρια ευρώ - Σε δυσκολότερη θέση Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo
To BBC παγίδευσε τον άνδρα - κλειδί πίσω από τα porta potty parties στο Ντουμπάι - «Πολλά κορίτσια μπορούν να κάνουν ό,τι θέλεις»
Μια εντυπωσιακή έρευνα του BBC ταυτοποίησε τον Τσαρλς Μουεσίγκουα, πρώην οδηγό λεωφορείου στο Λονδίνο, ως τον αρχηγό ενός κυκλώματος πορνείας που δραστηριοποιείται στις πιο ακριβές συνοικίες του Ντουμπάι
Στιγμιότυπο οθόνης του άνδρα με το παρατσούκλι Abbey, στο βίντεο του BBC
ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ θέλει την Ουάσινγκτον υπό ομοσπονδιακό έλεγχο – Κόντρα με τη δήμαρχο για την ICE
Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θέλει να θέσει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα υπό άμεσο ομοσπονδιακό έλεγχο, κατηγορώντας τη δήμαρχο των Δημοκρατικών ότι αρνείται κάθε συνεργασία με την Υπηρεσία Μετανάστευσης (ICE)
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ