Κόσμος

Χάκαραν το App Store της Apple

Η Apple ανακοίνωσε ότι «καθαρίζει» το κατάστημα ηλεκτρονικών εφαρμογών App Store για τις συσκευές της, προκειμένου να απομακρύνει κακόβουλο λογισμικό, το οποίο χάκερ κατάφεραν να εισάγουν ανάμεσα στα άλλα online προγράμματα προς διάθεση στους χρήστες. Πρόκειται για την πρώτη σοβαρή επίθεση που έχει δεχθεί ποτέ το δημοφιλές ηλεκτρονικό κατάστημα της αμερικανικής εταιρείας.

Η Apple αποκάλυψε το συμβάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αφού προηγουμένως αρκετές εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας είχαν εντοπίσει ένα κακόβουλο πρόγραμμα, το XcodeGhost, να βρίσκεται τεχνηέντως ενσωματωμένο σε εκατοντάδες νόμιμες εφαρμογές (apps).

Ποτέ πριν -από όσο τουλάχιστον έχει γνωστό- δεν είχαν κατορθώσει οι χάκερ να υπερκεράσουν τα αυστηρά μέτρα που λαμβάνει η Apple, ώστε οι χάκερ να μην διεισδύουν στο ηλεκτρονικό κατάστημά της. Σύμφωνα με την εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Palo Alto Networks Inc, μέχρι σήμερα συνολικά μόνο πέντε κακόβουλες εφαρμογές είχαν βρεθεί στο App Store.

Αυτή τη φορά όμως, η κατάσταση ήταν πιο σοβαρή, καθώς οι χάκερ ενσωμάτωσαν τον κακόβουλο κώδικα λογισμικού σε διάφορες εφαρμογές, ξεγελώντας αρκετούς προγραμματιστές-δημιουργούς εφαρμογών και πείθοντάς τους να χρησιμοποιήσουν μια «μολυσμένη» έκδοση του λογισμικού Xcode, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάπτυξη εφαρμογων σε προϊόντα της Apple.

«Απομακρύναμε από το App Store τις εφαρμογές που ξέρουμε ότι δημιουργήθηκαν με το πλαστό λογισμικό. Συνεργαζόμαστε με τους δημιουργούς των εφαρμογών, ώστε να βεβαιωθούμε πως χρησιμοποιούν τη σωστή έκδοση του Xcode για την ανάπτυξη των apps τους», δήλωσε εκπρόσωπος της Apple, η οποία δεν διευκρίνισε ποιά μέτρα θα έπρεπε να πάρουν οι χρήστες των iPad και iPhone για να διαπιστώσουν κατά πόσο οι συσκευές τους έχουν μολυνθεί με κακόβουλο λογισμικό.

Πάντως η Palo Alto Networks ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε ενδείξεις πως το κακόβουλο λογισμικό έχει κλέψει προσωπικά δεδομένα ή έχει κάνει άλλη σημαντική ζημιά. Από την άλλη, επεσήμανε πως το συμβάν είναι σοβαρό, επειδή δείχνει ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple είναι τελικά ευάλωτο έναντι των χάκερ, με συνέπεια άλλοι πιο ικανοί χάκερ να επιχειρήσουν κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Οι ιδιώτες ερευνητές δήλωσαν πως οι «μολυσμένες» εφαρμογές περιλαμβάνουν τις WeChat, Didi Kuaidi, NetEase κ.α. Η ίδια η Apple αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσες μολυσμενες εφαρμογές ανακάλυψε.

Η πηγή της μολυσμένης έκδοσης του λογισμικού Xcode φαίνεται να είναι ένας υπολογιστής στην Κίνα, τον οποίο ορισμένοι δημιουργοί εφαρμογών χρησιμοποίησαν για να κάνουν πιο γρήγορο «κατέβασμα» του εν λόγω προγράμματος της Apple. Η κινεζική εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας Qihoo360 Technology Co ανέφερε ότι ανακάλυψε 344 εφαρμογές (apps) μολυσμένες από το XcodeGhost των χάκερ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο τυφώνας Καλμάγκι σαρώνει την Ασία: Πέντε νεκροί στο Βιετνάμ, σχεδόν 200 στις Φιλιππίνες
Ο τροπικός κυκλώνας έπληξε το κεντρικό Βιετνάμ με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, έπειτα από τη φονική του διέλευση από τις Φιλιππίνες, όπου ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς
Ο τυφώνας Καλμάγκι φτάνει στο Βιετνάμ
Γαλλία: Επεισόδια στη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Ισραήλ στο Παρίσι – Τέσσερις συλλήψεις μετά από καπνογόνα και συμπλοκές
Καπνογόνα, συμπλοκές και διακοπή του προγράμματος: η συναυλία της ισραηλινής ορχήστρας στη Φιλαρμονική του Παρισιού σημαδεύτηκε από σοβαρά επεισόδια και ένταση μέσα στην αίθουσα
Καπνογόνα αναμμένα στην αίθουσα της Φιλαρμονικής του Παρισιού
Ανανεώθηκε πριν 53 λεπτά
5
Συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη δύο 19χρονοι που δήλωναν πίστη στo ISIS και σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστώνη
Έλεγαν ότι θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι να κόψουν τους λαιμούς των ανθρώπων και να επιτεθούν σε χριστιανούς και Εβραίους - Οι δύο νεαροί επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Τουρκία
Αστυνομικός του τμήματος Νέας Υόρκης (NYPD)
Η Κίνα ενισχύει τη ναυτική της ισχύ – Σε υπηρεσία το νεότερο αεροπλανοφόρο «Fujian» του Πεκίνου
Το «Fujian», το πρώτο κινεζικό πλοίο εξοπλισμένο με ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες, συμβολίζει τη φιλοδοξία του Σι Τζινπίνγκ να ανταγωνιστεί τη ναυτική υπεροχή των ΗΠΑ στον Ειρηνικό
Το κινεζικό αεροπλανοφόρο Φουτζιάν