Κόσμος

Χάρβει Γουάινστιν: Με χειροπέδες και ειρωνικό χαμόγελο στον εισαγγελέα

Ιστορία γράφτηκε σήμερα στη Νέα Υόρκη για το κίνημα #MeToo με την σύλληψη του Χάρβει Γουάινστιν και την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος του. Ο άλλοτε πανίσχυρος κινηματογραφικός παραγωγός του Χόλιγουντ, που κατηγορείται από δεκάδες γυναίκες για σεξουαλική επίθεση, παρουσιάστηκε σήμερα σε αστυνομικό τμήμα του νότιου Μανχάταν, και στη συνέχεια οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Όμως, δεν θα φοράει για πολύ τις χειροπέδες μετά την συμφωνία που κατάφεραν να κλείσουν οι δικηγόροι του.

Εναντίον του Χάρβει Γουάινστιν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό, για σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση για περιστατικά που αφορούν σε δυο διαφορετικές γυναίκες. Φορώντας χειροπέδες ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του Χόλιγουντ βγήκε από το αστυνομικό τμήμα στο νότιο Μανχάτταν και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Αλλοτε σκυθρωπός και άλλοτε με ένα ειρωνικό χαμόγελο ο Γουάινστιν κοιτούσε τους εκατοντάδες δημοσιογράφους που ήταν εκεί για να καλύψουν αυτό το γεγονός.

Η έξοδος από το αστυνομικό τμήμα με χειροπέδες

Η άφιξη στο δικαστήριο του Μανχάτταν
Η άφιξη στο δικαστήριο του Μανχάτταν

Η άφιξη του Γουάινστιν και η παράδοση του

Δεκάδες τηλεοπτικές κάμερες περίμεναν τον 66χρονο Γουάινστιν στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος. Εκεί καταγράφηκαν τα στοιχεία του, λήφθηκαν η φωτογραφία και τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Φορώντας σκούρο σακάκι πάνω από μπλε πουλόβερ και λευκό πουκάμισο, και παντελόνι τζιν, ο Γουάινστιν έφθασε στις 7:25′ π.μ. (14:25΄ώρα Ελλάδας) και δεν έκανε καμιά δήλωση. Κρατούσε μερικά βαριά βιβλία στο δεξί του χέρι, όπως βιογραφίες του συνθέτη Ρίτσαρντ Ρόντζερς και του σκηνοθέτη ‘Οσκαρ Χαμερστάιν Β΄, διάσημων για τα μιούζικαλ που ανέβαζαν στο Μπρόντγουει, καθώς και του Ελία Καζάν, σκηνοθέτη κλασικών ταινιών του Χόλιγουντ όπως “Το Λιμάνι της Αγωνίας” και “Λεωφορείον ο Πόθος”.

Έκαναν συμφωνία οι δικηγόροι του

Ο Γουάινστιν αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος, πληρώνοντας εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Θα φορέσει ηλεκτρονικό βραχιολάκι και θα παραδώσει το διαβατήριό του, στο πλαίσιο μιας διευθέτησης που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δικηγόρων του και του εισαγγελέα, σύμφωνα με τους New York Times. Κατά τη διάρκεια των αποκαλύψεων που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα New York Times και στο περιοδικό New York, που απέσπασαν το βραβείο Πούλιτζερ για τις έρευνες τους, διαπιστώθηκε ότι ο Γουάινστιν –προσωπικότητα που έχαιρε επί μακρόν σεβασμού γιατί προωθούσε έναν πρωτότυπο κινηματογράφο που έκαναν σκηνοθέτες όπως ο Κουέντιν Ταραντίνο– χρησιμοποιούσε την εξουσία του για να αναγκάζει επίδοξες ή νέες ηθοποιούς να ενδώσουν στις σεξουαλικές του φαντασιώσεις, μερικές φορές με τη συνδρομή συνεργατών ή υπαλλήλων του, και εξαγοράζοντας τη σιωπή ορισμένων θυμάτων με συμφωνίες για την τήρηση του απορρήτου.

Οι πρώτες μαρτυρίες κατά του Χάρβεϊ έπεσαν σαν βόμβα και δημιούργησαν το ισχυρό κίνημα #MeToo, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε την πτώση δεκάδων ισχυρών ανδρών σε διάφορους τομείς, όπως ο κινηματογράφος, τα μέσα ενημέρωσης, η μόδα, η γαστρονομία, η μουσική, η φωτογραφία.

Η στιγμή της άφιξης του Γουάινστιν προκειμένου να παραδοθεί

Το χρονικό της υπόθεσης Γουάινστιν που συντάραξε το Χόλιγουντ

Η υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάνστιν ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου με τη δημοσίευση στους New York Times της πρώτης σειράς μαρτυριών ηθοποιών που κατήγγειλαν ότι τις είχε παρενοχλήσει ο άλλοτε πανίσχυρος παραγωγός του Χόλιγουντ. Περισσότερες από εκατό ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων η Αντζελίνα Τζολί, η Γκούινεθ Πάλτροου και η Ροόυζ ΜακΓκόουαν, καθώς και πρώην συνεργάτιδές του έχουν κατηγορήσει έκτοτε τον Γουάινστιν για σεξουαλική επίθεση ή και βιασμό. Κάποια από τα γεγονότα σημειώθηκαν πριν από δέκα ή και είκοσι χρόνια και άρα έχουν παραγραφεί. Όμως από τον Νοέμβριο έχουν κατατεθεί πολλές προσφυγές εναντίον του παραγωγού και της εταιρείας του The Weinstein Company, η οποία κατηγορείται ότι διευκόλυνε την παραβατική συμπεριφορά του.

harvey

5 Οκτωβρίου 2017: Ξεσπά το σκάνδαλο

Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει μια έρευνα η οποία περιέχει πολλές μαρτυρίες γυναικών για τη σεξουαλική παρενόχληση που υπέστησαν από τον Γουάινστιν σε μια χρονική περίοδο που εκτείνεται σε τρεις δεκαετίες. Η εφημερίδα αποκαλύπτει επίσης ότι ο παραγωγός έχει υπογράψει συμφωνίες με τουλάχιστον οκτώ γυναίκες στις οποίες έδωσε αποζημίωση με αντάλλαγμα τη σιωπή τους. Ο Γουάινστιν αντέδρασε στις καταγγελίες αυτές «ζητώντας ειλικρινά συγγνώμη», ενώ ανακοίνωσε ότι παίρνει άδεια από την εταιρεία του. Ο δικηγόρος του πάντως διευκρίνισε ότι «διαψεύδει πολλές από τις κατηγορίες αυτές». Τρεις ημέρες αργότερα το διοικητικό συμβούλιο της The Weinstein Company, την οποία είχε ιδρύσει με τον αδελφό του Μπομπ, τον αποπέμπει.

10 Οκτωβρίου: Πρώτες καταγγελίες για βιασμούς

Η Ιταλίδα ηθοποιός Άζια Αρτζέντο δήλωσε στο περιοδικό The New Yorker ότι ο Γουάινστιν τη βίασε το 1997, ενώ δύο ακόμη γυναίκες τον κατηγόρησαν για σεξουαλική επίθεση. Η Γκούινεθ Πάλτροου, η Αντζελίνα Τζολί, η Ροζάνα Αρκέτ και η Εμά ντε Κον καταγγέλλουν από την πλευρά τους ότι υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση από τον παραγωγό. «Ο κύριος Γουάινστιν απορρίπτει όλες οι κατηγορίες για μη συναινετικές σεξουαλικές σχέσεις», δηλώνει η εκπρόσωπός του Σάλι Χόφμαϊστερ.

14 Οκτωβρίου: Αποκλείεται από την Ακαδημία των Όσκαρ

Η Ακαδημία των Τεχνών και του Κινηματογράφου που απονέμει τα Όσκαρ συνεδρίασε εκτάκτως και απέκλεισε από τους κόλπους της τον Γουάινστιν. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά τα τελευταία 90 χρόνια που η Ακαδημία των Όσκαρ διαγράφει ένα μέλος της. Τα έργα στα οποία έχει κάνει την παραγωγή ο Γουάινστιν έχουν κερδίσει 75 από τα διάσημα αυτά βραβεία. Καθώς περνούν οι ημέρες οι μαρτυρίες για σεξουαλική παρενόχληση και επιθέσεις από τον Γουάινστιν αυξάνονται στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Σιγά σιγά έρχονται στο φως και άλλες υποθέσεις που αφορούν άλλες διασημότητες του Χόλιγουντ.

3 Νοεμβρίου: Στοιχειοθετείται υπόθεση

Η αστυνομία του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες έχουν αρχίσει έρευνα σε βάρος του Γουάινστιν από τις 12 Οκτωβρίου. Στις 20 Οκτωβρίου η αστυνομία του Λος Άντζελες ανακοίνωσε ότι ερευνά την υπόθεση βιασμού μιας ηθοποιού σε ξενοδοχείο της πόλης τον Φεβρουάριο του 2013. Στις 3 Νοεμβρίου η αστυνομία της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι στοιχειοθετείται για πρώτη φορά υπόθεση εναντίον του Γουάινστιν χάρη στην ηθοποιό Παζ ντε λα Χουέρτα, η οποία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από τον παραγωγό δύο φορές το 2010. Λίγες ημέρες αργότερα το περιοδικό The New Yorker αποκάλυψε ότι ο Γουάινστιν πλήρωνε ανθρώπους, περιλαμβανομένων πρώην κατασκόπων της ισραηλινής Μοσάντ, προκειμένου να αναγκάσει τις γυναίκες που τον κατηγορούν να σιωπήσουν. Ο Γουάινστιν προσέλαβε έναν από τους καλύτερους δικηγόρους της Νέας Υόρκης, τον Μπέντζαμιν Μπράφμαν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Το «εμπόδιο» της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία Ουκρανίας - ΗΠΑ για τα ορυκτά - Τι απαιτεί η Ουάσιγκτον
Οι ΗΠΑ απαιτούν την υπογραφή 2 εγγράφων, τα οποία κατά την άποψη της Ουκρανίας χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αλλά η Ουάσινγκτον επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να τα υπογράψει σήμερα
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό
Αποκαλύφθηκε το «σπίτι του τρόμου» στην Ισπανία: Γονείς κρατούσαν τα ανήλικα παιδιά τους στην απομόνωση επί 3 χρόνια
Ζευγάρι Γερμανών είχε νοικιάσει το σπίτι το 2021 στην Ισπανία όπου ζούσε με τα 3 παιδιά του. Γείτονες ανέφεραν ότι κανείς δεν έβγαινε από την οικία ενώ έγιναν καταγγελίες λόγω της έντονης δυσοσμίας που προερχόταν από το εσωτερικό
Αστυνομία της Ισπανίας
Ποιος είναι ο 29χρονος ομογενής Πέτρος Κρομμύδας που εξαφανίστηκε από το Λονγκ Άιλαντ - «Πήγε να κολυμπήσει και δεν βγήκε ξανά από τη θάλασσα»
Ο Πέτρος Κρομμύδας εξαφανίστηκε με μυστηριώδη τρόπο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης - Η αστυνομία έχει βρει μόνο τα ρούχα του και το αυτοκίνητό του
Ο Πέτρος Κρομμύδας