Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Γέμισαν νεκρούς και τραυματίες τα νοσοκομεία

Χιονοθύελλα στις ΗΠΑ: Γέμισαν νεκρούς και τραυματίες τα νοσοκομεία

Η φονική χιονοθύελλα συνεχίζει να σφυροκοπά τις ΗΠΑ, ενώ ήδη πάνω από 64 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το πολικό ψύχος. Οι περισσότεροι εγκλωβίστηκαν για ώρες στα αυτοκίνητά τους ή έπαθαν καρδιακή ανακοπή προσπαθώντας να καθαρίσουν το χιόνι από τις αυλές τους.

Στο Μπάφαλο των ΗΠΑ, που φαίνεται να δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα της πρωτοφανούς χιονοθύελλας, τουλάχιστον 34 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να αναζητούν επιζώντες ή θύματα κάτω από το χιόνι που έχει καλύψει τα πάντα.

«Έχουμε τόσα πολλά πτώματα που διάφορα νοσοκομεία είναι γεμάτα και πρέπει απλώς να περάσουμε και να προσδιορίσουμε εάν τα άτομα πέθαναν από θάνατο που σχετίζεται με τη χιονοθύελλα», είπε στο CNN ο Mark Poloncarz, στέλεχος της κομητείας Έρι.

Σε πολλές περιοχές του Μπάφαλο, παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της οδήγησης. Την ίδια ώρα πολλά καταστήματα με είδη πρώτης ανάγκης παραμένουν κλειστά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Μπάφαλο να είναι στην ουσία αποκλεισμένοι.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Κορυφαίος μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (NWS), ο Bob Oravec, δήλωσε ότι αν υπάρξει περαιτέρω χιονόπτωση στο Μπάφαλο αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο καθώς θα υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στο να απομακρυνθεί το ήδη υπάρχον χιόνι που έχει πέσει.

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, φόβοι για πλημμύρες

Σημειώνεται πως καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει σταδιακά υπάρχουν φόβοι για μια «ισχυρή αύξηση της υγρασίας» που απειλεί να προκαλέσει τώρα ξαφνικές πλημμύρες στις περιοχές του Βορειοδυτικού Ειρηνικού και στη Καλιφόρνια.

«Αυτά είναι πιθανότατα τα τελευταία χιόνια», σύμφωνα με τον Όραβετς, ο οποίος διαβεβαιώνει πως η θερμοκρασία θα ανέβει σταδιακά: «Από την Πέμπτη θα ανέλθει στους 8°C και το Σάββατο θα φτάσει τους 12°C».

Ωστόσο, την Τρίτη εξακολουθούσε να επικρατεί δριμύ ψύχος σε αρκετά σημεία της Νέας Υόρκης, με τον υδράργυρο να δείχνει –2°C.

Αργά τη Δευτέρα, ο Poloncarz προειδοποίησε: «Αυτό δεν είναι ακόμα το τέλος». Όπως είπε η καταιγίδα ήταν «η χειρότερη καταιγίδα πιθανώς στη ζωή μας», ακόμη και για μια περιοχή που είναι συνηθισμένη σε μεγάλες χιονοπτώσεις στα ανοιχτά των Μεγάλων Λιμνών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις