Κόσμος

Υπό έρευνα η σύμβαση Siemens-Eurostar

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τεθεί η σύμβαση που έχουν υπογράψει η Eurostar με τη Siemens όσον αφορά στην προμήθεια 10 τρένων μεγάλης ταχύτητας.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Όλα ξεκίνησαν από τον γαλλικό όμιλο Alstom, που κατέθεσε προσφυγή κατά της σύμβασης που έχουν υπογράψει η Eurostar με τη Siemens για την προμήθεια 10 τρένων μεγάλης ταχύτητας. Η γαλλική προσφυγή θα εξεταστεί από την Κομισιόν, που ερευνά το ενδεχόμενο πιθανών παραβάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η Επιτροπή δέχθηκε «λεπτομερή προσφυγή» της Alstom στις 19 Οκτωβρίου και ζήτησε πληροφορίες από τις βρετανικές αρχές στις 26 Οκτωβρίου, ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του Μισέλ Μπαρνιέ, του αρμοδίου επιτρόπου.

«Η Επιτροπή θα αποφασίσει για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν στις ερωτήσεις που θέτει το έγγραφο της Alstom», διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

Η γαλλική Alstom, που μέχρι στιγμής ήταν ο μοναδικός προμηθευτής τρένων μεγάλης ταχύτητας των γαλλικών σιδηροδρόμων, ισχυρίζεται ότι τα χαρακτηριστικά των τρένων που η Eurostar αποφάσισε να προμηθευτεί από τη Siemens δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για τη σήραγγα της Μάγχης.

Η Alstom αναφέρει επίσης ότι η παραγγελία για την προμήθεια των δέκα τρένων, συνολικής αξίας 600 εκατομμυρίων ευρώ, αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τους διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, τα ζητήματα που έθεσε η Alstom στην προσφυγή της κρίθηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να δικαιολογήσουν τη διεξαγωγή έρευνας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν αποκλείεται ούτε το ενδεχόμενο να εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παραιτείται η πρωθυπουργός της Λετονίας, Εβίκα Σιλίνια, για περιστατικά με ουκρανικά drone - Καταρρέει ο κυβερνητικός συνασπισμός
Το ακροδεξιό κόμμα «Νέα Ενότητα» έμεινε χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς το αριστερό κόμμα των Προοδευτικών δήλωσε ότι αποσύρει τη στήριξη του
Εβίκα Σιλίνια
Άρση καραντίνας του κρουαζιερόπλοιου με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο Μπορντό – Συνεχίζει το ταξίδι του για Ισπανία
Πλέον, μετά τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκαν οι επιβάτες που είχαν ασθενήσει με γαστρεντερίτιδα, το κρουαζιερόπλοιο θα συνεχίσει το ταξίδι του με προορισμό το Φερόλ της Ισπανίας
Το κρουαζιερόπλοιο Ambition στο λιμάνι του Μπορντό
Βρετανία: Αθωώθηκε η Άντζελα Ρέινερ από κατηγορίες που αφορούσαν φορολογική υπόθεση – Πιθανή υποψηφιότητα για την ηγεσία των Εργατικών
Η Ρέινερ μίλησε στον Guardian και το ITV News και, όταν ρωτήθηκε αν ο Στάρμερ θα πρέπει να παραιτηθεί, απάντησε: «ο Κιρ θα πρέπει να το σκεφτεί»
FILE PHOTO: British Deputy Prime Minister Angela Rayner visits the community kitchen at the Newquay Orchard on February 10, 2025 in Newquay, Britain. Leon Neal/Pool via REUTERS/File Photo