Κόσμος

Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί!

- Μπελάδες για τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας - Ο Νικολά Σαρκοζί κρατείται στο πλαίσιο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση - Αφορά στην προεκλογική εκστρατεία του 2007 - Σαρκοζί ελέγχεται για 50 εκατ. που φέρεται να είχε πάρει από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι

Την είδηση για την κράτηση του Νικολά Σαρκοζί μετέδωσε το Reuters και φυσικά πήραν… σειρά κι άλλα διεθνή ΜΜΕ!

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας τέθηκε υπό κράτηση το πρωί της Τρίτης (20.03.2018) στο πλαίσιο της έρευνας για παρατυπίες στη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2007, όταν εξελέγη πρόεδρος.

Τότε, φέρεται να είχε πάρει χρήματα από το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι.

Δικαστική πηγή ανέφερε ότι ο Σαρκοζί θα κρατηθεί και θα ανακριθεί. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά των δικηγόρων του πρώην προέδρου της Γαλλίας.

Ο Σαρκοζί (πρόεδρος της Γαλλίας από το 2007 έως το 2012), καταθέτει για πρώτη φορά. Την έρευνα διεξάγουν οι αστυνομικοί του Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, προσθεσε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart και της εφημερίδας Le Monde.

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο… φίλος του ο Καντάφι

Η “βόμβα” είχε “σκάσει” το 2012 όταν η Λιβύη σπαρασσόταν ήδη από τον εμφύλιο. Τότε, είχε έρθει στο φως, από το πρακτορείο Mediapart, έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε συμφωνία του Σαρκοζί με τον Καντάφι να του δώσει η Τρίπολη το ποσό των 50 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία του για να εκλεγεί πρόεδρος.

sarkozy kantafi

Μάλιστα, η Mediapart είχε δημοσιεύσει κι ένα έγγραφο, το οποίο υπέγραφε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Μούσα Κούσα σχετικά με τα 50 εκατ. ευρώ που θα έδινε το καθεστώς Καντάφι στον Σαρκοζί. Τότε, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είχε μιλήσει για αθλιότητες…

Το 2014, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο France-3 είχε φέρει στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο από παλιότερη συνέντευξη του Μουαμάρ Καντάφι. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Λιβύης υποστήριζε ότι είχε χρηματοδοτήσει την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί το 2007.

“Εγώ τον έκανα πρόεδρο” είχε δηλώσει. Η συνέντευξη είχε ηχογραφηθεί το 2011, λίγο πριν ο Καντάφι συλληφθεί και εκτελεστεί από τους αντάρτες.

Ήταν μέσα Μαρτίου όταν είχε δώσει τη συνέντευξη, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, στις 20 Οκτωβρίου 2011. Είχε καταλάβει πως η Δύση (με πρώτη τη Γαλλία του Σαρκοζί) ετοιμαζόταν να στραφεί εναντίον του. Μερικές μέρες μετά ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιθέσεις.

Η υπόθεση δεν “κόπασε”. Επανήλθε στην επικαιρότητα τον Νοέμβριο του 2016. Ο Γαλλο-λιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιντίν είχε πει στο Mediapart ότι ήταν εκείνος που μετέφερε τα 50 εκατ. ευρώ από τον Καντάφι στον Σαρκοζί. “Ήταν μια βαλίτσα και τα λεφτά ήταν μέσα” είχε πει.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1