Κόσμος

Ζημία 10,4 δισ. δολαρίων κατέγραψε το 2013 το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (Swiss National Bank, SNB) κατέγραψε ζημία 9,1 δισ. ελβετικών φράγκων (10,4 δις. δολαρίων) το 2013 και αποφάσισε να μη διανείμει μέρισμα, για πρώτη φορά στα 107 χρόνια της ιστορίας της, λόγω της μείωσης της τιμής του χρυσού, αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της Wall Street Journal.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αξία των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας σε χρυσό μειώθηκε κατά 15,2 δισ. ελβετικά φράγκα (17,3 δισ. δολάρια), υπερκαλύπτοντας τα κέρδη 6,5 δισ. φράγκων που είχε από τις συναλλαγματικές θέσεις της και από την πώληση ενός ταμείου με προβληματικά στοιχεία ενεργητικού που είχε αποκτήσει από την τράπεζα UBS.

Η τιμή του χρυσού μειώθηκε πέρυσι 28% – η μεγαλύτερη μείωση από το 1981. Η SNB προειδοποίησε τον Ιανουάριο ότι τα αποθέματα του χρυσού της θα οδηγούσαν σε ζημία και θα την ανάγκαζαν να μη διανείμει μερίσματα και τις συνήθεις πληρωμές στα 26 καντόνια ή κρατίδια της Ελβετίας. Σημειώνεται ότι η ελβετική κεντρική τράπεζα είναι από τους μεγαλύτερους κατόχους χρυσού στον κόσμο.

Η τιμή του χρυσού άρχισε να μειώνεται την περασμένη Άνοιξη εν μέσω εικασιών ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μείωνε τις αγορές ομολόγων, καθώς η αμερικανική οικονομία αναπτυσσόταν χωρίς να υπάρχει ανησυχία για πληθωριστικές πιέσεις. Οι αγορές ομολόγων από τη Fed είχαν ενισχύσει τη ζήτηση για τον χρυσό ως μέσο προστασίας από τους πληθωριστικούς κινδύνους που θα μπορούσαν αυτές να προκαλέσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελβετία και Λιχτενστάϊν πάγωσαν τους λογαριασμούς του Γιανουκόβιτς, του γιου του και δεκάδων ουκρανών αξιωματούχων

Ουκρανία προς Ρωσία: Δώστε μας πίσω τον Γιανουκόβιτς! Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος

143 υπάλληλοι του ΥΠΟΙΚ με καταθέσεις 32 εκ. € σε Ελβετία, Γερμανία και Αγγλία – Εφοριακός με έμβασμα 1,2 εκ €

Νόμιζαν ότι μετέφερε εκρηκτικά αλλά ήταν ναρκωτικό του βιασμού

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Mirror: Οι φωτιές στην Αιγιάλεια έκαναν στάχτη το όνειρο οικογένειας από τη Βρετανία για μια νέα ζωή στην Πελοπόννησο – «Δεν χάσαμε μόνο ένα σπίτι»
Το δημοσίευμα περιγράφει πώς το σπίτι που έχτισαν με κόπο καταστράφηκε ολοσχερώς λίγες ημέρες πριν από τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην Ελλάδα
Βρετανοί, φωτιά Πελοπόννησος 13
Ανακατατάξεις στο τμήμα AI της Google: Ο Ντέμης Χασάμπις αναβαθμίζεται σε πρόεδρο της DeepMind και επικεφαλής επιστήμονα της Alphabet
Ο Τζεφ Ντιν και ο Σαντζάι Γκεμαβάτ αποχωρούν για να ιδρύσουν τη Discovery Loop, ενώ ο Κοράι Καβουκτσούογλου αναλαμβάνει διευρυμένες αρμοδιότητες στη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης
Ντέμης Χασάμπης
Ιράν και Ομάν συμφώνησαν νέα ναυτιλιακή οδό στα Στενά του Ορμούζ
Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έχουν καθοριστεί οι γεωγραφικές συντεταγμένες της διαδρομής, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η συμφωνία δεν αρκεί από μόνη της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της στρατηγικής θαλάσσιας οδού
REUTERS