Κόσμος

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν συμφώνησαν νέα ναυτιλιακή οδό

Η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι έχουν καθοριστεί οι γεωγραφικές συντεταγμένες της διαδρομής, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η συμφωνία δεν αρκεί από μόνη της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της στρατηγικής θαλάσσιας οδού
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε συμφωνία για τη δημιουργία νέας διαδρομής διέλευσης των πλοίων στα Στενά του Ορμούζ κατέληξαν το Ιράν και το Ομάν, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη (05.08.2026) η Τεχεράνη. Η εξέλιξη αφορά μία από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της έντασης ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Ιράν, οι γεωγραφικές συντεταγμένες της νέας ναυτιλιακής οδού στα Στενά του Ορμούζ έχουν ήδη συμφωνηθεί με το Ομάν, ενώ απομένει η έκδοση κοινής ανακοίνωσης. Η ιρανική πλευρά έθεσε, πάντως, ως προϋπόθεση να μην υπάρξει παρέμβαση τρίτων χωρών που θα μπορούσε να εμποδίσει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Οι γεωγραφικές συντεταγμένες για μια νέα ναυτιλιακή οδό μέσω των Στενών του Ορμούζ έχουν συμφωνηθεί από το Ιράν και το Ομάν και η κοινή ανακοίνωση ολοκληρώνεται, εφόσον τρίτα μέρη δεν παρέμβουν και δεν εμποδίσουν τη διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαεΐ.

Ο ίδιος έσπευσε, ωστόσο, να χαμηλώσει τις προσδοκίες ως προς το εύρος της συμφωνίας, υπογραμμίζοντας ότι μια διμερής συνεννόηση ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Μουσκάτ δεν μπορεί από μόνη της να διασφαλίσει την ασφάλεια της θαλάσσιας οδού.

Όπως μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, η Τεχεράνη θεωρεί ότι η σταθερότητα στα Στενά του Ορμούζ εξαρτάται και από τη στάση τρίτων δυνάμεων, σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τόμας Μαρκλ: Πώς έφτασαν οι Αρχές στη σύλληψη του πατέρα της Μέγκαν – Οι καταγγελίες του γιου του και τα ευρήματα φρίκης στις αποθήκες σε Μεξικό και Φιλιππίνες
Γυμνές φωτογραφίες, υλικό κακοποίησης παιδιών, VHS και Dark Web στη σκιά της θυελλώδους σχέσης με τη Μέγκαν Μαρκλ - Σε κατ’ οίκον περιορισμό με βραχιολάκι ο 82χρονος
Η Μέγκαν Μαρκλ με τον πατέρα της Τόμας
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 158