«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών η καταξιωμένη Ελληνίδα ηθοποιός, Κατερίνα Γιουλάκη, που είχε καταφέρει να χτίσει μία λαμπρή καριέρα στον χώρο της υποκριτικής τέχνης, με πρωταγωνιστικούς ρόλους τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο.
Η Κατερίνα Γιουλάκη τα τελευταία χρόνια απείχε από τα φώτα της δημοσιότητας και η τελευταία της συμμετοχή στην τηλεόραση ήταν το 2006 στην κωμική σειρά «Επτά θανάσιμες πεθερές», ενώ η γνωστή ηθοποιός είχε διαγράψει και μία σημαντική πορεία στον ελληνικό κινηματογράφο, παίρνοντας μέρος σε πολλές ταινίες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι θρυλικοί ρόλοι στην τηλεόραση
Το ρετιρέ
Η Κατερίνα Γιουλάκη έχει πάρει μέρος σε αμέτρητες σειρές στην ελληνική τηλεόραση και μάλιστα σε πολλές από αυτές είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η μεγαλύτερη τηλεοπτική της επιτυχία ήταν το σίριαλ «Το ρετιρέ» που προβλήθηκε από το MEGA και έφερε την υπογραφή του Γιάννη Δαλιανίδη. Η σειρά προβλήθηκε τις σεζόν 1990-1992 και η Κατερίνα Γιουλάκη υποδύθηκε τον ρόλο της Κατερίνας Σοφιανού.
Η σειρά αποτελεί μια προσπάθεια περιγραφής της ελληνικής κοινωνίας, των δομών και της νοοτροπίας της, όπως προέκυψαν μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και ταυτόχρονα μια προσπάθεια κριτικής και σάτιρας των αρνητικών φαινομένων της κοινωνίας αυτής στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τους υπόλοιπους βασικούς χαρακτήρες της σειράς υποδύονται οι ηθοποιοί: Έλντα Πανοπούλου, Νίκος Κούρος, Τζόυς Ευείδη, Κούλα Αγαγιώτου, Παύλος Ευαγγελόπουλος, Τάσος Κωστής και Δημήτρης Καλλιβωκάς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κυρία μας
Επίσης μία αγαπημένη σειρά στην οποία η Κατερίνα Γιουλάκη κρατούσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν «Η κυρία μας» που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ το 1987. Η σπουδαία ηθοποιός κρατούσε τον ρόλο της καθηγήτριας Αντιγόνης, που ήταν χήρα, φιλόλογος με δύο παιδιά. Η ηρωίδα ήταν αυστηρή στο σχολείο αλλά αγαπούσε τη δουλειά και τους μαθητές της.
Η κοκορόμυαλη
Η πρώτη σειρά που καθιέρωσε την Κατερίνα Γιουλάκη ως πρωταγωνίστρια της τηλεόρασης ήταν η «Κοκορόμυαλη» με την υπογραφή του Κώστα Πρετεντέρη που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό. Το εν λόγω σίριαλ προβλήθηκε τις σεζόν 1971-1973 στην ΥΕΝΕΔ.
Κεντρική ηρωίδα ήταν η Μαίρη την οποία υποδύθηκε η Κατερίνα Γιουλάκη και ήταν μια γυναίκα επιπόλαιη και φλύαρη, η οποία μπορεί πολλές φορές να υφίσταται τις συνέπειες του χαρακτήρα της, αλλά πάντα καταφέρνει να βγει από το αδιέξοδο. Στη ζωή της υπήρχαν ακόμα ο σύζυγός της (Ορφέας Ζάχος), ο ξάδελφος Τζίμυ (Σωτήρης Τζεβελέκος) και η Τασία, η υπηρέτρια (Υβόννη Μεταξάκη).
Κωνσταντίνου και Ελένης
Μπορεί στη θρυλική σειρά του ΑΝΤ1, «Κωνσταντίνου και Ελένης» η Κατερίνα Γιουλάκη να πήρε μέρος σε ένα μόλις επεισόδιο, ωστόσο το όνομά της έχει γίνει συνώνυμο με τους χαρακτήρες της σειράς που άφησαν εποχή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη Φιλιώ που «όλους τους φιλιώνει»;
Επτά θανάσιμες πεθερές
Η τελευταία τηλεοπτική συμμετοχή της Κατερίνας Γιουλάκη ήταν το 2006 στην κωμική σειρά, με αυτοτελή επεισόδια, «Επτά θανάσιμες πεθερές», όπου υποδύθηκε τη «Μηχανοράφτρα πεθερά». Η ηθοποιός κράτησε τον ρόλο της ράφτρας Βέτας και στο συγκεκριμένο επεισόδιο επεισόδιο πήραν μέρος στο πλευρό της η Νεφέλη Νεφέλη Ορφανού, ο Γιώργος Βελέντζας, ο Χρήστος Πλαϊνης, η Σόφη Ζαννίνου και άλλοι ηθοποιοί.
Όλες οι σειρές που έχει πάρει μέρος
- Το σπίτι με τον φοίνικα
- Η κοκορόμυαλη
- Τα παιδιά του Ζεβεδαίου
- Κάτι άλλο
- Το ημερολόγιο ενός θυρωρού
- Βραδιά επιθεώρησης
- Τα λιονταράκια του κυρ-Ηλία
- Συγκάτοικοι στην τρέλα
- Η καλή πεθερά
- Αξέχαστες κωμωδίες
- Κωνσταντίνου και Ελένης
- Επτά θανάσιμες πεθερές
Οι ξεχωριστοί ρόλοι στον κινηματογράφο
Η Κατερίνα Γιουλάκη διέγραψε μία σημαντική πορεία στο σινεμά, με 42 ταινίες στο βιογραφικό της, με κάποιες από αυτές να είναι πολύ δημοφιλείς και αγαπημένες και να προβάλλονται μέχρι και σήμερα.
Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη
Ένας από τους πιο αγαπημένους ρόλους της Κατερίνας Γιουλάκη στον ελληνικό κινηματογράφο είναι στην κωμωδία «Μια Ιταλίδα απ’ την Κυψέλη».
Ο Αντώνης (Αλέκος Αλεξανδράκης) επιστρέφει από τις σπουδές του (ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος) στην Ιταλία μαζί με την Ελληνίδα σπουδάστρια Καλών Τεχνών και γυναίκα του Μπιάνκα (Μάρω Κοντού) που την παρουσιάζει ως Ιταλίδα στην οικογένειά του. Ο κύριος λόγος αυτού του ψέματος είναι η αδερφή του Τούλα (Κατερίνα Γιουλάκη), κύρια κληρονόμος της οικογενειακής περιουσίας με χαρακτηριστική ξενομανία και καταπιεστική συμπεριφορά απέναντι στον άντρα της Πολυκράτη (Γιάννης Βογιατζής), η οποία δεν συμπαθεί τις Ελληνίδες. Το ζευγάρι καταστρώνει σχέδιο να της αλλάξει άποψη σε συνεργασία με τον Πολυκράτη, χρησιμοποιώντας υπερβολές με τη δικαιολογία ότι έτσι ζουν οι άνθρωποι όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε όλη την Ευρώπη και τελικά το καταφέρνει, με τελικό αποτέλεσμα το νιόπαντρο ζευγάρι να γίνει αποδεκτό από την Τούλα.
Οι κληρονόμοι
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ρόλο της στριφνής προϊσταμένης στον οίκο μόδας που κληρονομούν ο Κώστας Χατζηχρήστος και ο Κώστας Βουτσάς στην ταινία «Οι κληρονόμοι», που υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία η Κατερίνα Γιουλάκη;
Δυο άγνωστα μεταξύ τους ανίψια, ο κουρέας Παναγιώτης (Κώστας Χατζηχρήστος) και ο άεργος Σωτήρης (Κώστας Βουτσάς) κληρονομούν μερίδιο 24% έκαστος από τον οίκο μόδας του πρόσφατα αποθανόντα θείου τους, Αργύρη Μιχαλούδη. Ο μέχρι τότε διευθυντής του οίκου, Ρίκος (Ντίνος Ηλιόπουλος), κληρονομεί επίσης μερίδιο 24%, κάτι που όμως τον εξοργίζει αφάνταστα καθώς το θεωρεί πολύ μικρό για την μακροχρόνια συνεισφορά του στην επιχείρηση. Το υπόλοιπο 28% της κληρονομιάς, το παίρνει μια χορεύτρια, η Μαίρη (Μάρθα Καραγιάννη). Στη συνέχεια, ενώ όλοι έχουν συναντηθεί, πλην της χορεύτριας, αυτή πείθει τον συμβολαιογράφο να μην αποκαλύψει σε κανέναν εκ των τριών κληρονόμων ποιος είναι ο τέταρτος κληρονόμος και παρουσιάζεται στον οίκο μόδας σαν μανεκέν. Εκεί αρχίζει το μπέρδεμα, για το ποιος είναι ο τέταρτος κληρονόμος. Όταν ο Σωτήρης και ο Παναγιώτης υποπτεύονται ότι η τέταρτη κληρονόμος και κάτοχος του 28%, είναι η αυστηρή προϊσταμένη (Κατερίνα Γιουλάκη), προσπαθούν να τη ρίξουν με τη γοητεία τους διαδοχικά ώστε να μπορέσει κάποιος εκ των δυο να αποκτήσει την πλειοψηφία με 52%, ωστόσο χωρίς καμία επιτυχία.
Όλες οι ταινίες που έχει πάρει μέρος
- Δουλέψτε για να φάτε
- Το πιθάρι
- Υπέροχη οπτασία
- Ο χρυσός και ο τενεκές
- Οι γαμπροί της Ευτυχίας
- 7 μέρες ψέματα
- Αυτό το κάτι άλλο
- Το τυχερό πανταλόνι
- Ο φίλος μου ο Λευτεράκης
- Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης
- Οι κληρονόμοι
- Ο θαλασσόλυκος
- Άλλος για το εκατομμύριο
- Ο παπατρέχας
- Οι κυρίες της αυλής
- Αχ!.. και νάμουν άντρας
- Ό,τι λάμπει είναι χρυσός
- Ο σπαγγοραμένος
- Ο σατράπης
- Για μια τρύπια δραχμή
- Μια Ιταλίδα από την Κυψέλη
- Το στραβόξυλο
- Φοβάται ο Γιάννης το θεριό
- Οι 4 άσοι
- Αριστοτέλης ο επιπόλαιος
- Ο Θανάσης η Ιουλιέτα και τα λουκάνικα
- Ο κατεργάρης
- Αγάπησα μια πολυθρόνα
- Επαναστάτης ποπολάρος
- Για μια χούφτα τουρίστριες
- Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας
- Ο άνθρωπος που έτρεχε πολύ
- Γυναίκες στα όπλα
- Ξεβράκωτος Ρωμιός
- Άγριες κότες
- Ρεπό
- Πάτερ Γκομένιος
- Οι κομάντος και τα μανούλια
- Το παίζω… και πολύ άντρας
- Θηλυκό θηριοτροφείο
- Λαλάκης ο εισαγόμενος
- Ο διαχειριστής
Ποια ήταν η Κατερίνα Γιουλάκη
Το πραγματικό της όνομα ήταν Κατερίνα Γιουβαρλάκη και γεννήθηκε το 1938 στην Αθήνα. Η Κατερίνα Γιουλάκη σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πραγματοποίησε την πρώτη της εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι το 1959 με τον θίασο του Ντίνου Ηλιόπουλου με το έργο «Η κυρία του κυρίου». Επίσης, Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, το 1996.