Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

ERTFLIX: Πάσχα με αξέχαστες σειρές, συναυλίες και συνταγές μαγειρικής από το Άγιο Όρος

ERTFLIX: Πάσχα με αξέχαστες σειρές, συναυλίες και συνταγές μαγειρικής από το Άγιο Όρος

Η ιστορική σειρά της ΕΡΤ «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», βασισμένη στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, με πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, επιστρέφει μέσα από το ERTFLIX και εγκαινιάζει την ειδική κατηγορία της πλατφόρμας για τις ημέρες του Πάσχα.

Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε ακόμα θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες έργων κλασικής μουσικήςσυνταγές μαγειρικής από το Άγιο Όροςντοκιμαντέρ με επεισόδια που φέρνουν στο φως κρυμμένα βιβλικά μυστικά, και κλασικές βιβλικές σειρές με ερμηνείες από σημαντικά ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το «Πάσχα στο… ERTFLIX» έρχεται με τη νέα, ομώνυμη κατηγορία, που φέρνει τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας σε όλες τις οθόνες σας.

«Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται»

Η περίφημη μεταφορά του αριστουργήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», που πρωτομεταδόθηκε από την ΕΡΤ την περίοδο 1975-1976, επανέρχεται στο ERTFLIX. Πρωταγωνιστεί ένας εκπληκτικός θίασος ηθοποιών, που περιλαμβάνει τον Λυκούργο Καλλέργη, τον Ανδρέα Φιλιππίδη, τον Δήμο Σταρένιο, τον Γιώργο Φούντα, τον Αλέξη Γκόλφη, την Κάτια Δανδουλάκη, την Ελένη Ζαφειρίου και πολλούς ακόμα ηθοποιούς από μια θρυλική εποχή του ελληνικού θεάτρου.

Ιστορικές σειρές και ντοκιμαντέρ

Η ιστορία του Ιωσήφ παρουσιάζεται μέσα από τη βραβευμένη σειρά δύο επεισοδίων «Η Βίβλος: Ιωσήφ», με ένα all-star καστ με τον Μπεν Κίνγκσλεϊ, τη Μόνικα Μπελούτσι, τον Μάρτιν Λαντάου και τη Λέσλι Αν Γουόρεν.

Η αναγνωρισμένη σειρά ντοκιμαντέρ αμερικανικής παραγωγής «Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της Βίβλου» αναλύει την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, εξετάζοντας χαμένα μυστικά και δίνοντας απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα της πίστης και του κόσμου. Λέγεται ότι η Βίβλος είναι από τα παλαιότερα βιβλία στον κόσμο. Έχει αλλάξει; Αν ναι, γιατί;

Τέλος, στο «Η Βίβλος: Γένεση» βλέπουμε την ιστορία της Δημιουργίας, της Πτώσης του Ανθρώπου και του Μεγάλου Κατακλυσμού, από τον Αδάμ και την Εύα μέχρι τον Νώε, με εξαιρετική επένδυση από τον Ένιο Μορικόνε.

Συνταγές μαγειρικής από το Άγιο Όρος

Το φιλόξενο κελί-κάθισμα του μάγειρα γέροντα Επιφάνιου στο Περιβόλι της Παναγιάς, θα μας προσφέρει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες ανάτασης ψυχής και ταπεινής γαστριμαργικής απόλαυσης. Δίπλα στον αείμνηστο γέροντα, μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε την καθημερινή μας ανάγκη για τροφή με έναν νέο τρόπο αντίληψης. Η σειρά ντοκιμαντέρ μαγειρικών συνταγών «Όψον και Ψαλμός», με τη φροντίδα του γέροντα Επιφάνιου, είναι γυρισμένη αποκλειστικά στο Άγιο Όρος από τον κινηματογραφιστή Χρόνη Πεχλιβανίδη.

Μουσικές των Παθών

«Θυσία του Αβραάμ», το αριστούργημα της κρητικής λογοτεχνίας του Βιτσέντζου Κορνάρου, παρουσιάστηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού σε σκηνοθεσία Ηλία Μαλανδρή και μουσική Χρήστου Λεοντή και Αντώνη Παπαγγελή, με μια μοναδική σύμπλευση κορυφαίων καλλιτεχνών. Οι Νικήτας ΤσακίρογλουΔέσποινα ΜπεμπεδέληΓρηγόρης ΒαλτινόςΛευτέρης Ελευθερίου, αλλά και ο Ψαραντώνης με την Νίκη Ξυλούρη, πλαισιώνονται από τη Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Τέττιξ» υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Γιώργου Ναούμ.

Η μαγνητοσκοπημένη συναυλία «“Επιτάφιος” και “Διόνυσος” του Μίκη Θεοδωράκη» περιλαμβάνει δύο σημαντικά έργα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2020 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Σολίστ η Μπέττυ Χαρλαύτη («Επιτάφιος»), Ζαχαρίας Καρούνης («Διόνυσος»). Η μουσική διασκευή του «Επιταφίου» έγινε από τον Γιάννη Μπελώνη.

Στην πασχαλινή συναυλία της, με τίτλο «To Πάθος», η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη μουσική διεύθυνση του διεθνούς φήμης καταξιωμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, ερμηνεύει έργα J. Haydn και W.A. Mozart. Η κατανυκτική συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», με σολίστ τους διακεκριμένους Έλληνες λυρικούς τραγουδιστές Μυρσίνη Μαργαρίτη (σοπράνο), Μαίρη Έλεν Νέζη (μέτζο σοπράνο), Βασίλη Καβάγια (τενόρος) και Πέτρο Μαγουλά (μπάσος). Μουσική διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Στη μοναδική συναυλία «Εαρινές Προσευχές: Από τα Πάθη στην Ανάσταση του Χριστού», με συνθέσεις χορωδιακής μουσικής και εκκλησιαστικούς ύμνους, η Χορωδία της ΕΡΤ εμφανίζεται υπό τη διεύθυνση της καταξιωμένης μαέστρου Αγγελικής Πλόκα και υμνεί τα Άγια Πάθη και την Ανάσταση. Μέσα από την αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο ηθοποιός Λεωνίδας Κακούρης διαβάζει αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον. Συνοδεύει στο πιάνο και στο όργανο ο Θάνος Μαργέτης. Τη Χορωδία της ΕΡΤ διευθύνει η Αγγελική Πλόκα.

Απαγγελίες που υποβάλλουν

Η αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη διαβάζει με λιτό και συγκλονιστικό τρόπο αποσπάσματα από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον και απαγγέλλει ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας. Το ντοκουμέντο έξι επεισοδίων του 1979 «Κείμενα Μεγάλης Εβδομάδας», μας οδηγεί στις ιερές μέρες με σπάνιο υλικό, κινηματογραφημένο σε ασπρόμαυρο φιλμ, σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη.

Μέρες κατάνυξης και μυσταγωγίας έρχονται στο ERTFLIX. Ανακαλύψτε τη νέα κατηγορία εδώ.

Media Τελευταίες ειδήσεις