Κυριακή, 28 Απρ.
24oC Αθήνα

Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα στην ΕΡΤ

Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα στην ΕΡΤ

Στην κατανυκτική ατμόσφαιρα και στη μυσταγωγία της Μεγάλης Εβδομάδας μάς μεταφέρει η ΕΡΤ προσαρμόζοντας το πρόγραμμα της ΕΡΤ1, της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3, από τις 9 έως τις 14 Απριλίου 2023, στο πνεύμα των ημερών με ειδικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ, συναυλίες κλασικής και θρησκευτικής μουσικής, κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και σειρές.

Στο πλαίσιο αυτό, και καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, θα μεταδίδονται μουσικά έργα μικρής χρονικής διάρκειας, κινηματογραφημένα με ιδιαίτερο τρόπο. Ύμνοι και εγκώμια από τις Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας και της Ανάστασης, καθώς τραγούδια με θέμα τα Θεία και τα ανθρώπινα Πάθη.

Στην ΕΡΤ1, τους ύμνους και τα τροπάρια θα ερμηνεύει η Ηρώ Σαΐα, ενώ στο πιάνο θα βρίσκεται ο Νεοκλής Νεοφυτίδης. Πρόκειται συγκεκριμένα για: Τα Εγκώμια της Μ. Εβδομάδας, το Τροπάριο της Κασσιανής (κείμενο: Ρωμανός ο Μελωδός, μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος), τη Μεγάλη Προσευχή (Στίχοι: Νίκος Γκάτσος, μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος) και το Wa Habibi, παραδοσιακό Λιβανέζικο τραγούδι της Μ. Παρασκευής.

Στην ΕΡΤ2, η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (ΟΣΜ), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Αραβίδη θα παρουσιάσει το «Ενός Λεπτού Μουσική». Πρόκειται για τέσσερις ύμνους και εγκώμια από τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, σε νέα ενόργανη διασκευή του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη για ορχήστρα και παραδοσιακά όργανα της Ανατολικής Μεσογείου. Θα παρουσιαστούν επίσης δύο ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας με τη Χορωδία της ΕΡΤ.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ 09/04/2023

ΕΡΤ1

Στις 18:00, μεταδίδεται η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ «Στους δρόμους των Ελλήνων» για την Ομογένεια της Αμερικής. Η ομάδα τού «Ταξιδεύοντας», η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη και ο σκηνοθέτης Χρόνης Πεχλιβανίδης, ξαναπαίρνουν μονοπάτια του κόσμου ακολουθώντας -αυτή τη φορά- τους δρόμους της ελληνικής Διασποράς στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφετηρία τη Νέα Υόρκη.

ΕΡΤ2

Στις 19:00, θα παρακολουθήσετε την Ακολουθία του Νυμφίου, σε απευθείας σύνδεση με τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών.

ΕΡΤ3

22:15: Οι Τελευταίες Μέρες του Ιησού (Last Days of Jesus)
Δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ δύο επεισοδίων (2017).
Λίγα είναι γνωστά από τα Ευαγγέλια, πέρα από την γέννηση του, για τον Ιησού από τη Ναζαρέτ μέχρις ότου εμφανίζεται στο προσκήνιο ως δημοφιλής ιεροκήρυκας που αιχμαλωτίζει τα πλήθη. Τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι ιστορικοί έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τις ασυνέπειες στην εκδοχή των γεγονότων των Ευαγγελίων. Πιστεύουν ότι τα Ευαγγέλια θα μπορούσαν να κρύβουν μια πολύ διαφορετική ιστορία, μια ιστορία που ρίχνει ένα εντελώς νέο φως στο ποιος πραγματικά ήταν ο Ιησούς. Βασισμένο σε μια νέα ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων στη Ρώμη, το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει χιλιάδες χρόνια παράδοσης για να εξερευνήσει ένα νέο πολιτικό πλαίσιο σχετικά με τα γεγονότα στην Ιερουσαλήμ.

Media Τελευταίες ειδήσεις