Οικονομία

AEGEAN: Μετέφερε 15,5 εκατομμύρια επιβάτες το 2023 – Αυξημένοι κατά 3,2 εκατ. συγκριτικά με το προηγούμενο έτος

Μια ακόμη χρονιά δυναμικής ανάπτυξης ολοκληρώθηκε για την AEGEAN, η οποία προσέφερε 18,5 εκατομμύρια θέσεις το 2023, αυξημένες κατά 3,1 εκατ. συγκριτικά με το 2022, ενώ μετέφερε 15,5 εκατ. επιβάτες, αυξημένοι κατά 3,2 εκατ., επιτυγχάνοντας αύξηση της τάξεως του 26% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, & καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Ειδικότερα, στο δίκτυο εξωτερικού η AEGEAN προσέφερε 11,1 εκατομμύρια θέσεις, περισσότερες κατά 2,2 εκατ. σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα, η εταιρία μετέφερε 9,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας αύξηση κατά 29% συγκριτικά με το 2022. Αυξημένη κατά 22% εμφανίστηκε και η επιβατική κίνηση εσωτερικού, αποτυπώνοντας τη θετική επίπτωση της αυξημένης διασυνδεσιμότητας των νησιών μέσω Αθήνας, λόγω της διεύρυνσης του δικτύου εξωτερικού, αλλά και της δυναμικής ανάκαμψης της οικονομίας. Είναι σημαντικό ότι μικρότεροι περιφερειακοί προορισμοί, όπως π.χ. η Σητεία, η Σκύρος, η Νάξος, η Λήμνος είχαν εξαιρετική δυναμική ανάπτυξης. Συνολικά, η μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε σε 83,4% από 79,4% το 2022.

Η διεύρυνση του δικτύου της AEGEAN, που ξεπέρασε τους 180 προορισμούς σε 49 χώρες, προσθέτοντας περισσότερους από 30 νέους προορισμούς εξωτερικού την καλοκαιρινή περίοδο, και ιδιαίτερα τη χειμερινή, αλλά και η αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας με σχεδόν 2,2 εκατ. περισσότερες διαθέσιμες θέσεις εξωτερικού συγκριτικά με το 2022, συνέβαλαν στην ισχυρή δυναμική της ανάπτυξη και την επιτυχία που καταγράφηκε. Παράλληλα, η ενίσχυση της διάθεσης και της δυνατότητας των Ελλήνων για ταξίδια αναψυχής, σε συνδυασμό με την υψηλή δυναμική της τουριστικής ζήτησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνέβαλαν στην περαιτέρω ενίσχυση τόσο του κύριου κόμβου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όσο και μικρότερων, λιγότερο προβεβλημένων προορισμών, με την AEGEAN να έχει συμβάλει καταλυτικά στη διάχυση του τουριστικού προϊόντος, αλλά και στην διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, δίνοντας αυξημένες επιλογές στους επιβάτες και κατά τους χειμερινούς μήνες. Νέοι προορισμοί, όπως το Ντουμπάι, το Ίνσμπρουκ και η Μπρατισλάβα, αλλά και η διατήρηση θερινών δρομολογίων (από την Αθήνα προς το Μπρίστολ, τη Μάλαγα, το Μπιλμπάο, το Ταλίν, τη Ρίγα, την Τυνησία, αλλά και προς τη Βαρκελώνη από τη Θεσσαλονίκη) κατά τη χειμερινή περίοδο, είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των χιλιομετρικών θέσεων κατά 23%, ξεπερνώντας τα 20 δις χιλιομετρικές θέσεις σε σχέση με το 2022.

aegean

Η επιβατική κίνηση της AEGEAN από και προς το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας έφτασε τα 13 εκατ. επιβάτες, επίσης νέο ιστορικό υψηλό, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 27% σε σύγκριση με το 2022 και αποτελώντας για άλλη μια φορά τον κύριο τροφοδότη ανάπτυξης του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εσωτερικού ανήλθε σε 5,7 εκατ. αυξημένη κατά 22% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ η επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού ήταν επίσης ενισχυμένη κατά 32%, μεταφέροντας 7,2 εκατ. επιβάτες. Αντίστοιχη ενίσχυση της τάξεως του 28% παρουσίασε η επιβατική κίνηση και από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, με την επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού να σημειώνει αύξηση κατά 33% συγκριτικά με το 2022, απόρροια της συστηματικής επένδυσης της εταιρείας σε προσφερόμενες θέσεις, αλλά και νέους προορισμούς εξωτερικού όλο το χρόνο.

Ο κ. Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, ανέφερε σχετικά: «Το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά για την AEGEAN και για τον ελληνικό τουρισμό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για τη διεύρυνση των επιλογών των επιβατών μας, την ποιοτική αναβάθμιση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, αλλά και τη διευκόλυνση της διάχυσης του τουριστικού προϊόντος, ώστε η δυναμική της εταιρείας και της χώρας να διατηρηθεί και τη νέα χρονιά, παρά τις προκλήσεις».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Οι περισσότερες περικοπές Οκτωβρίου εδώ και δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ λόγω τεχνητής νοημοσύνης και περικοπών δαπανών
Οι αμερικανικές εταιρείες, ανακοίνωσαν 153.074 περικοπές θέσεων εργασίας τον περασμένο μήνα, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οφείλονται στους τομείς της τεχνολογίας και της αποθήκευσης
Xρηματοοικονομικά γραφήματα
Βρετανία: «Χιλιομετρικό φόρο» στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συζητά η κυβέρνηση για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα
Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς, που θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό στις 26 Νοεμβρίου, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθεί φόρος ύψους 3 πενών (3,5 λεπτά του ευρώ) για κάθε μίλι (1,6 χλμ.)
Ηλεκτρικά οχήματα
Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων να συμβαδίσει με την επενδυτική έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι η επενδυτική έκρηξη των τελευταίων χρόνων στη βιομηχανία της Τεχνητής Νοημοσύνης, δημιουργεί την ανάγκη αξιοποίησης όλων των απαραίτητων δικτυακών υποδομών ώστε να εξυπηρετούνται οι πελάτες υψηλού φορτίου
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης
Πιερρακάκης: Κλειδί για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες
Η εικόνα αυτή αδικεί τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, σημειώνοντας ότι η απερχόμενη διοίκηση παρέλαβε τα ΕΛΤΑ στην πέμπτη θέση της αγοράς ταχυμεταφορών και τα ανέβασε στη δεύτερη, είπε ο ΥΠΟΙΚ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης