Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Η απόφαση του ΣτΕ ανοίγει το δρόμο για αυξήσεις σε Ένστολους, γιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα πάνω κάτω φέρνει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση μισθών, επιδομάτων και συντάξεων των δικαστικών. Η κυβέρνηση με τροπολογία ετοιμάζεται να αποκαταστήσει αναδρομικά τους δικαστικούς και αναζητά τρόπο για αποκατάσταση και των υπολοίπων υπαλλήλων του δημοσίου που έχασαν χρήματα, χωρίς όμως να τιναχτεί στον αέρα ο προϋπολογισμός.

Η απόφαση του ΣτΕ για τους δικαστικούς μπλοκάρει τα πάντα στον προϋπολογισμό, αφού εάν εφαρμοστεί πλήρως και άμεσα και στους υπόλοιπους δημόσιους λειτουργούς υπολογίζεται ότι θα κοστίσει ένα δισεκατομμύριο επιπλέον, χρήματα τα οποία είναι αδύνατο να βρεθούν.

Αυξήσεις από το 2015 και μόνο για όσους έκαναν προσφυγή

Με τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές σε μισθούς και επιδόματα σε γιατρούς του ΕΣΥ, Ένστολους και Πανεπιστημιακούς.

Ήδη όμως αναζητείται ένας τρόπος ώστε οι αυξήσεις που πρέπει να γίνουν, μαζί με τα αναδρομικά να μην είναι στα επίπεδα του 2012, αλλά να υπάρξει ένας νέος γύρος περικοπών, ώστε αυτές να μειώσουν τα ποσά που πρέπει να επιστρέψει το Κράτος.

Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο του ΥΠΟΙΚ, ορίζεται ότι μόνο οι φορολογούμενοι που έκαναν την προσφυγή καλύπτονται από την απόφαση του ΣτΕ και όχι ολόκληροι κλάδοι όπως είναι οι πανεπιστημιακοί που λαμβάνουν επίδομα βιβλιοθήκης και οι Δ/Υ που εργάζονται στο εξωτερικό.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζονται τα ακόλουθα: «Η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι υποχρεωμένη από το Σύνταγμα να συμμορφώνεται με τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όσον αφορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδίδονται κατά την αναιρετική διαδικασία, αυτές ισχύουν, ως γνωστό, μεταξύ των διαδίκων και εφαρμόζονται από τα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως, οι αποφάσεις 29/2014 και 1840/2013 του ΣτΕ σαν αναιρετικές αναφέρονται σε συγκεκριμένους φορολογούμενους και δίνουν λύσεις σε συγκεκριμένες υποθέσεις, χωρίς να υποχρεώνουν τη διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών σε γενική αποδοχή τους»

Μια πρώτη λύση είναι να μην υπάρξουν αυξήσεις παρά μόνο σε όσους έχουν κάνει προσφυγές και αυτές να μην έρθουν παρά από το 2015 και αφού πρώτα έχει εξασφαλιστεί κάποιο πλεόνασμα.

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε