Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Airbnb: Το πρώτο τρίμηνο του 2018 το μητρώο – Υποχρεωτική η εγγραφή

Airbnb

Η εγγραφή στο μητρώο θα είναι υποχρεωτική και ότι αυτό θα λειτουργήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, διαμηνύει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων που τα εκμεταλλεύονται μέσω Airbnb.

Όσοι δεν συμμορφωθούν θα πληρώσουν βαρύ πρόστιμο. Η εγγραφή στο μητρώο είναι υποχρεωτική για τη φορολόγηση των εσόδων μέσω Airbnb.

Όσοι ενοικιάζουν ακίνητο μέσω της γνωστής πλατφόρμας Airbnb ή άλλης αντίστοιχης πλατφόρμας βραχυχρόνιας ενοικίασης στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν και δεν δηλώσουν το ακίνητο θα πληρώσουν βαριά πρόστιμα ενώ θα κληθούν να πληρώσουν και φόρο αντίστοιχο με την κανονική ενοικίαση ακινήτου.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να δηλώνει το ακίνητο ή τα ακίνητα στο “μητρώο ακινήτων βραχυχρόνιας διαμονής» της ΑΑΔΕ.

Εκεί θα δηλώνεται η διάρκεια μίσθωσης και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία που θα ζητούνται.

Το ανώτατο όριο βραχυχρόνιας μίσθωσης θα είναι 90 ημέρες, ενώ το όριο αυτό θα πέφτει στις 60 ημέρες σε περιπτώσεις ακινήτων που βρίσκονται περιοχές με πληθυσμό κάτω από 10.000 άτομα.

Για όσους δεν δηλώσουν εμπρόθεσμα το ακίνητο προβλέπεται πρόστιμο 100 ευρώ. Το πρόστιμο για όποιον δεν δηλώσει το ακίνητο είναι 5.000 ευρώ.

Ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής του ακινήτου θα ενημερώνονται και θα καλούνται να δηλώσουν το ακίνητο μέσα σε διάστημα 15 ημερών.

Εάν δεν το πράξουν θα επιβάλλεται αυτόματα πρόστιμο 5.000 ευρώ. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν δηλώσει το ακίνητο εντός έτους το πρόστιμο διπλασιάζεται και σε περίπτωση υποτροπής τετραπλασιάζεται.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις