Οικονομία

Ανταλλαγή πληροφοριών για “μαύρο” χρήμα και με τις ΗΠΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών σχέδιο νόμου για την Κύρωση του Μνημονίου Συνεννόησης και της Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συμμόρφωσης και την εφαρμογή του Νόμου περί Φορολογικής Συμμόρφωσης Λογαριασμών της Αλλοδαπής (FATCA).

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ για την αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι κατηγορίες πληροφοριών που θα ανταλλάσσονται μεταξύ των δύο χωρών – που αφορούν αναδρομικά από το έτος 2014 και μετά – είναι οι ακόλουθες για κάθε δηλωτέο χρηματοοικονομικό λογαριασμό:

– Όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ (ελληνικό ή αμερικάνικο), δικαιούχοι λογαριασμών

– Αριθμός Λογαριασμών

– Επωνυμία και ο αριθμός ταυτοποίησης του δηλούντος Ελληνικού ή Αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος

– Το υπόλοιπο ή η αξία του λογαριασμού

– Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερίσματα κλπ

– Συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή εξαγορά περιουσιακών στοιχείων που καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό

Το Μνημόνιο Συνεννόησης και η Συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδος για την ανταλλαγή πληροφοριών υπογράφηκε στις 19 Ιανουαρίου 2017.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο τα πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ως προς την υποχρέωση για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ανέρχονται ως 5.000 ευρώ. Η δαπάνη για την συντήρηση του εξοπλισμού και του λογισμικού για την ανταλλαγή των πληροφοριών ανέρχεται σε 101.000 ευρώ από το έτος 2020.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Στα σκαριά κλιμακωτοί αμερικανικοί δασμοί στο Βιετνάμ – Κριτήριο ο βαθμός «εντοπιότητας» των προϊόντων
Τα προϊόντα που περιέχουν χαμηλότερο ποσοστό ξένων συστατικών θα καθοριστεί ελαφρώς μειωμένος συντελεστής, ενώ εκείνα που προέρχονται εξ ολοκλήρου από το Βιετνάμ θα αντιμετωπίσουν τον χαμηλότερο συντελεστή
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ