Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αντικειμενικές αξίες: Η επιστροφή των… Νοτίων και η υποχώρηση των Βορείων

Αντικειμενικές αξίες: Η επιστροφή των… Νοτίων και η υποχώρηση των Βορείων

Ο εμβληματικός δρόμος της Ηρώδου Αττικού δεν είναι πλέον το πιο ακριβό κομμάτι της Ελλάδος, μετά τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Ο νέος «βασιλιάς» είναι ο Λαιμός της Βουλιαγμένης, όπου η αξία ανά τετραγωνικό (ανώτερη τιμή) έχει φτάσει στο δυσθεώρητο ύψος για τους κοινούς θνητούς των 10.800 ευρώ.

Όμως από την δημοσίευση των αντικειμενικών αξιών προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Ένα εξ αυτών είναι ότι τα Βόρεια Προάστια έχουν αρχίσει να χάνουν την αίγλη τους. Παραμένουν ψηλά στην σχετική λίστα, ωστόσο δεν είναι πλέον, αυτό που λένε στον ιππόδρομο «άλογο κούρσας», σε ότι αφορά την πρωτοκαθεδρία.

Όπως φαίνεται και από τον σχετικό πίνακα στην πρώτη θέση βρίσκεται, με βάση τις ανώτερες τιμές η Βουλιαγμένη, για να ακολουθήσει το 2ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων με 10.200 ευρώ και το 1ο διαμέρισμα (Κολωνάκι) να είναι στην 3η θέση με ανώτερη τιμή τις 8.550 ευρώ.

Στην 4η θέση η Γλυφάδα, ακολουθεί το Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη. Ωστόσο οι περιοχές των Βορείων Προαστίων έχουν χάσει μέρος της αξίας τους. Οι εκτιμητές ακινήτων δεν δίστασαν να μειώσουν τις τιμές ζώνης σε αρκετές περιοχές των βορείων προαστίων επιφέροντας ανακατατάξεις στην σχετική κατάταξη.

Ποια είναι τα αίτια

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες για την εικόνα αυτή, αν και η βασικότερη φαίνεται να είναι η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στις περιοχές πέριξ του κέντρου της Αθήνας, αλλά και όσες βλέπουν θάλασσα. Στα Βόρεια Προάστια υπάρχει ενός είδους κορεσμός και αυτό επί του παρόντος αποτυπώνεται στις τιμές.

Μία άλλη αιτία, καθόλου ευκαταφρόνητη, είναι ότι επί δεκαετίες τα Βόρεια Προάστια δαιμονοποιήθηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και συνδέθηκαν συλλήβδην με τον πλούτο που υπάρχει στην χώρα. Έτσι επιβαλλόταν αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές, που δεν αντικατοπτριζόταν στην πραγματική εικόνα της αγοράς.

Οι πιο φτηνές περιοχές

Στον αντίποδα οι φθηνές περιοχές της Αθήνας, παρέμειναν μάλλον οι ίδιες σε γενικές γραμμές. Ταύρος, Ίλιον, 4ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων (Κολωνός), Καματερό, Αγία Βαρβάρα και Πετρούπολη.

Σε αυτές τις περιοχές μάλιστα παρατηρούνται και σημαντικές αυξήσεις σε ότι αφορά τις ανώτερες τιμές. Και εδώ υπάρχει η σχετική εκτίμηση. Επειδή πολλοί θεωρούν ότι οι περιοχές αυτές είναι λαϊκές συνοικίες, που διαμένουν άνθρωποι με χαμηλό εισόδημα, οι πολιτικές ηγεσίες δεν ακολουθούσαν τις τάσεις της αγοράς και κρατούσαν πλασματικά χαμηλά τις τιμές.

Αυξήσεις στα ενοίκια

Πάντως αίσθηση προκάλεσε χθες η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη ότι «η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σημαίνει αύξηση των αξιών των ακινήτων, σημαίνει ότι θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αυξημένο ενοίκιο».

Και αυτό διότι βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ο παγκόσμιος φόβος ακούει στο όνομα πληθωρισμός και ως εκ τούτου, μάλλον είναι ασυνήθιστο ένας υπουργός να … προβλέψει αυξήσεις τιμών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις