Διεθνή

G 20: Τα «παγωμένα» ρωσικά assets στο επίκεντρο της συνάντησης στο Σάο Πάολο

Οι υπουργοί Οικονομικών των 20 κορυφαίων βιομηχανικών και αναδυόμενων οικονομιών (G20), συναντώνται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, και σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν απόψε (29.2.2024) κοινό έγγραφο για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Το σχέδιο της τελικής δήλωσης του G20 από τη Βραζιλία αναφέρει ότι, αν και η παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν υποτονικές.

Η αξιολόγηση της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία και των ενεργειών του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθούσαν να αμφισβητούνται. Οι δυτικές βιομηχανικές χώρες (G7) θέλουν να χρησιμοποιήσουν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να παράσχουν οικονομική στήριξη στην Ουκρανία. Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συζήτησαν την επιλογή αυτή σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) δεν θέλει να φορολογηθούν τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά μόνο τα έσοδα από αυτά, όπως οι πληρωμές τόκων. Αυτό θα μπορούσε να αποφέρει ένα μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων, δήλωσε ο Λίντνερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σύντομα συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα αυτό.

Οι ιδέες της αμερικανικής κυβέρνησης πάνε πολύ πιο μακριά. Θέλουν είτε να κατασχέσουν τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία είτε να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγύηση κατά την έκδοση ομολόγων.

Η Ουάσινγκτον ασκεί πίεση στους Ευρωπαίους για το θέμα αυτό. Είναι «απαραίτητο και επείγον» να βρεθούν τρόποι να αξιοποιηθούν τα κεφάλαια τώρα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται σε περίπου 285 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτών των κεφαλαίων για να βοηθήσουν την Ουκρανία, η οποία δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία πριν από δύο και πλέον χρόνια. Στη Γερμανία και σε άλλα κράτη της ΕΕ, ωστόσο, υπάρχουν νομικές ανησυχίες σχετικά με την απαλλοτρίωση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και τη χρήση τους για την Ουκρανία.

Συνεπώς, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αξιοποιήσουν μόνο το εισόδημα από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτό είναι «ρεαλιστικό», «νομικά ασφαλές» και μπορεί να υλοποιηθεί βραχυπρόθεσμα, δήλωσε ο Lindner. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών δεν έδωσε λεπτομέρειες. Ωστόσο, θα ήταν νοητή, για παράδειγμα, η επανεπένδυση κρατικών ομολόγων που λήγουν και η αξιοποίηση των πληρωμών τόκων. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Γιατί το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία επηρεάζει την οικονομία της Γερμανίας και της ΕΕ
Οι κρίσιμες τοπικές εκλογές στη Γερμανία θα διεξαχθούν το 2026 στο κρατίδιο της Σαξονίας - Ανχαλτ, όπου η δημοσκοπήσεις δείχνουν πως θα καταλάβει, όχι μόνο την πρωτιά, αλλά και την κυβέρνηση του κρατιδίου το ακροδεξιό AfD
To κτίριο της γερμανικής Βουλής
Υποχωρούν τα futures των γαλλικών ομολόγων λόγω υποβάθμισης από Fitch
Η πτώση ήρθε μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch σε A+ από AA-, επικαλούμενος την αύξηση του δημόσιου χρέους, την αυξημένη πολιτική πόλωση και τις αμφιβολίες για τις δημοσιονομικές προοπτικές
The offices and signage of the American rating agency Fitch Ratings