Διεθνή

ΕΕ: Ρεκόρ στο αγροδιατροφικό πλεόνασμα το 2023 με ετήσια αύξηση 22%

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασε το αγροδιατροφικό ισοζύγιο της ΕΕ το 2023, σε συνέχεια των ισχυρών επιδόσεων του εμπορίου αγροτικών προϊόντων της ΕΕ το 2022, όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων της ΕΕ έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ το 2023, από έναν συνδυασμό ανόδου στις εξαγωγές στα 228,6 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 158,6 δισ. ευρώ, δίνοντας συνολικό πλεόνασμα 70,1 δισ. ευρώ (που αντιπροσωπεύει αύξηση 22% ή 12,8 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022).

Το θετικό αυτό ισοζύγιο οφείλεται κυρίως στις σταθερά υψηλές τιμές των εξαγωγών της ΕΕ και στην πτώση των παγκόσμιων τιμών των εισαγωγών.

Οι κύριοι παράγοντες των εξαγωγών της ΕΕ ήταν τα παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρασί. Από την πλευρά των εισαγωγών, η ΕΕ εξακολουθεί να παρουσιάζει εμπορικό έλλειμμα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι ελαιούχοι σπόροι και οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τα φρούτα και οι ξηροί καρποί, ο καφές, το τσάι, το κακάο και τα μπαχαρικά.

Χάρη στην αναγνωρισμένη ποιότητα, την ανταγωνιστικότητα και το υψηλό επίπεδο διαφοροποίησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ο κορυφαίος έμπορος αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως.

Οι τρεις κυριότεροι προορισμοί για τις εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ το 2023 ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης για τις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ ήταν η Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενες από την Ουκρανία. Η έκθεση δείχνει ότι, ενώ τα επίπεδα εισαγωγών από την Ουκρανία ποικίλλουν ανά ομάδα προϊόντων, το συνολικό επίπεδο των εισαγωγών έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2021.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Ανησυχίες για νέα κακά μαντάτα για τον πληθωρισμό – Πιέσεις για τη διατήρηση των υψηλών επιτοκίων της Fed
Μια έκθεση που θα δημοσιευθεί την Παρασκευή 29 Αυγούστου 2025 προβλέπεται να δείξει ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών αυξήθηκε κατά 2,9% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.
Αμερικανική σημαία μπροστά από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ
Καναδάς: Καταργούνται από 1ης Σεπτεμβρίου οι ανταποδοτικοί δασμοί στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα – Εξαιρούνται οχήματα, χάλυβας και αλουμίνιο
Με τον τρόπο αυτόν ο Καναδάς ανταποκρίνεται στις εξαιρέσεις που χορήγησε στις αρχές του μήνα η Ουάσινγκτον στα καναδικά προϊόντα
People are silhouetted in front of the Canadian national flag at the Palais des Congres in Montreal, Quebec, Canada October 21, 2019.
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
Εάν συνεχιστούν οι αυξήσεις στους δασμούς, τα αυξημένα έσοδα θα συρρικνώσουν τα πρωτογενή ελλείμματα κατά 3,3 τρισ. δολάρια και θα μειώσουν τους τόκους που καταβάλλει η χώρα για το ομοσπονδιακό χρέος της κατά 0,7 τρισ. την επόμενη δεκαετία
ΗΠΑ: Οι δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν το έλλειμα κατά 4 τρισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία
ΕΕ: Επενδύσεις ύψους 116 εκατ. ευρώ σε 13 έργα για την αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων
Τα 13 έργα, στα οποία συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ερευνητικοί οργανισμοί, τοπικές αρχές, σχολεία και επιχειρήσεις, «θα αποφέρουν ευρύ φάσμα οφελών για τους ωκεανούς και τα ύδατα στην ΕΕ και όχι μόνο»
Santorini island, Greece
Πάουελ (Fed): Οι μεταβαλλόμενοι κίνδυνοι ενδέχεται να δικαιολογούν την προσαρμογή των επιτοκίων
«Η σταθερότητα του ποσοστού ανεργίας και άλλων δεικτών της αγοράς εργασίας μας επιτρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς εξετάζουμε αλλαγές στη στάση της πολιτικής μας», δήλωσε ο Πάουελ
Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell holds a press conference following a two-day meeting of the Federal Open Market Committee on interest rate policy in Washington, U.S., September 18, 2024.