Διεθνή

ΕΚΤ: Νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% – Διαμορφώνονται στο 2,75%

Η ΕΚΤ μειώνει τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή φορά

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα (30.1.2025) μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, για πέμπτη συνεχή φορά.

Το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώθηκε σε 2,75% από 3%, με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη να είναι πολύ υποτονική τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αγορές είχαν εκτιμήσει ότι η πιθανότητα μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης ξεπερνούσε το 90% πριν από την ανακοίνωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο τέσσερις φορές το 2024, ενώ οι αναλυτές προβλέπουν τρεις με τέσσερις μεταβολές και για το 2025.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός πληθωρισμός της ευρωζώνης αυξήθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα στο 2,4% τον Δεκέμβριο, αφού είχε πέσει κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% αρκετούς μήνες νωρίτερα. Αναμενόταν νέα άνοδος του πληθωρισμού, καθώς εξασθενούν οι επιδράσεις βάσης από τις χαμηλότερες τιμές της ενέργειας.

«Οι κίνδυνοι πληθωρισμού περιλαμβάνουν την αύξηση των μισθών και τις γεωπολιτικές εντάσεις», λέει η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. «Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί χαμηλότερος αν η οικονομία συνεχίσει να απογοητεύει».

Δεν υπάρχει σαφής ετυμηγορία για το τι θα σήμαινε ένας εμπορικός πόλεμος για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης: «Μεγαλύτερες τριβές στο παγκόσμιο εμπόριο θα καθιστούσαν πιο αβέβαιες τις προοπτικές του πληθωρισμού της ευρωζώνης», λέει η ίδια.

«Οι έρευνες δείχνουν ότι η μεταποίηση συνεχίζει να συρρικνώνεται, ενώ η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών επεκτείνεται» δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και τα νοικοκυριά δεν έχουν αντλήσει ακόμη επαρκή ενθάρρυνση από την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων ώστε να αυξήσουν σημαντικά τις δαπάνες τους», είπε.

«Όλοι οι δείκτες που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή κατευθύνονται προς τα κάτω και επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μας ότι οι μισθοί το 2025 θα μειωθούν», δήλωσε η Λαγκάρντ.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο ΔΣ της ΕΚΤ έχουν εκφράσει διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πόσο θα πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια στη διάρκεια του 2024. Ενδεικτικά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο Γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, έχουν ταχθεί υπέρ μίας πιο «επιθετικής πολιτικής» περαιτέρω μειώσεων, εκτιμώντας ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα πρέπει να έχει υποχωρήσει στο 2% έως τον Ιούνιο. Στον αντίποδα οι πιο συντηρητικοί κεντρικοί τραπεζίτες οι οποίες συνήθως βρίσκονται υπό την επιρροή της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, όπως ο Ολλανδός Κλάας Κνοτ δεν φαίνεται να ενστερνίζονται την άποψη αυτή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Στον αέρα το πακέτο μαμούθ για τον επανεξοπλισμό – Το CDU μπλοκάρει το νόμο του συμπολιτευόμενου SPD για την στρατιωτική θητεία
Η κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα CDU - CSU σταμάτησε τις συζητήσεις στην Βundestag σχετικά με τον σχεδιαζόμενο νέο νόμο λόγω «ανακριβειών» του
Ο Γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους
Γαλλία: Η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης και αυξάνει το κόστος δανεισμού – Ορόσημο η 13η Οκτωβρίου
Ο Λεκορνί θα προτείνει τις επόμενες ημέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν κατάλογο μελών της κυβέρνησης που θα πρέπει να συμφωνήσουν επίσης να εισέλθουν σε μια νέα μέθοδο κατανομής της εξουσίας με την Εθνοσυνέλευση
Ο Σεμπαστιάν Λεκορνύ
ΗΠΑ: Στον προθάλαμο της απόλυσης βάζει ο Τραμπ χιλιάδες δημοσίους υπάλληλους
«Θα εξετάσουμε οργανισμούς που δεν ευθυγραμμίζονται με τις αξίες της κυβέρνησης, τους οποίους θεωρούμε σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων» ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου στις ΗΠΑ
REUTERS
Πρωτοφανείς «εφόδους» στις αγορές για δανεικά ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες - Σχεδιάζουν έκδοση ευρωομολόγων 835 δισ. ευρώ για την άμυνα και την ασφάλεια
Την ίδια ώρα που σχεδιάζει την έμμεση κατάσχεση των ρωσικών assets η ΕΕ ετοιμάζει πρωτοφανή έκδοση ομολόγων είτε άμεσα, είτε έμμεσα για την άμυνα και την ασφάλεια
European currency Euro. Stock market. Currency market. European flag. Stock market chart. EEC. 50 euros. Value of money. 2