Διεθνή

Έρχεται νέο «Ταμείο Ανάκαμψης» για την Ευρωπαϊκή Οικονομία από το 2028 – Όχημα ο νέος «Μηχανισμός Κρίσεων» του νέου Κοινοτικού Προϋπολογισμού

Στο τραπέζι των Βρυξελλών βρίσκεται η στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών μέσω του «Μηχανισμού Κρίσεων» του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού αλλά στο μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης

Το ρόλο του νέου «Ταμείου Ανάκαμψης» (το οποίο κλείνει τον Αύγουστο του 2026) μπορεί να παίξει ο «Μηχανισμός Κρίσεων» (Crisis Mechanism) της ΕΕ, ο οποίος θα προβλέπεται στο νέο κοινοτικό προϋπολογισμό (από τον οποίο χρηματοδοτούνται τα ΕΣΠΑ στην Ελλάδα) που θα «τρέξει» από το 2028 έως και το 2034, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του newsit.gr από τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως ο «Μηχανισμός Κρίσεων» της ΕΕ θα έχει «ισχύ πυρός» έως και σχεδόν 400 δισεκατομμύρια ευρώ (επί συνόλου 2 τρισ. ευρώ του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού) σε δάνεια προς τα κράτη μέλη, τα οποία θα ενεργοποιηθούν όταν «σοβαρές κρίσεις πλήξουν την Ένωση». Όπως αποκάλυψε σε ομιλία του την 1η Οκτωβρίου 2025, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος προϋπολογισμού, Πιοτρ Σεραφίν, η πηγή της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου εργαλείου του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού θα είναι ο κοινοτικός δανεισμός μέσω έκδοσης ευρω – ομολόγων από πλευράς Κομισιόν.

Ωστόσο, στους κόλπους της ΕΕ η συζήτηση έχει προχωρήσει περισσότερο και έχει αρχίσει να προσδιορίζεται ποιες μπορεί να είναι αυτές οι «σοβαρές κρίσεις».

Συγκεκριμένα, στο τραπέζι έχει μπει το ζήτημα πως μέσω του «Μηχανισμού Κρίσεων» θα μπορούσαν να στηριχθούν οι χώρες – μέλη της ΕΕ οι οποίες θα πλήττονταν από οικονομική κρίση ως συνέπεια μίας άλλης κρίσης, η οποία (εκτός από κλιματική) θα μπορούσε να είναι και πολεμική (πχ με τη Ρωσία).

Σημειώνεται πως η χρηματοδότηση αυτή θα είναι ανεξάρτητη από το ταμείο SAFE (το οποίο αφορά αποκλειστικά τους εξοπλισμούς των χωρών – μελών της ΕΕ και είναι εκτός Κοινοτικού Προϋπολογισμού).

Οι ίδιες πηγές διασαφηνίζουν πως αυτός ο «Μηχανισμός» (τονίζεται: ως κομμάτι του Κοινοτικού Προϋπολογισμού και όχι ξέχωρα από αυτόν όπως ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία), όταν θα επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κρίση, θα μπορεί να ενεργοποιεί ένα χρηματοδοτικό μέσο – όχι μόνιμο- όπως έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα προβαίνει σε κοινό δανεισμό με έκδοση ευρω – ομολόγων.

Αναλυτικότερα, ένα νέο πλαίσιο που θα εισαχθεί στον νέο Πολυετές Πρόγραμμα (σ.σ. Προϋπολογισμό της ΕΕ), αλλά χωρίς δέσμευση ότι θα ενεργοποιηθεί.

Συνεπώς, θα πρέπει να διαπιστώνεται ότι είμαστε σε κρίση -οικονομική- προφανώς εξαιτίας κάποιας άλλης κρίσης και μετά να ενεργοποιείται.

Αυτό το σχέδιο θα «κουμπώσει» πάνω στην «πατέντα» του Ταμείου Ανάκαμψης από την άποψη των δανείων τα οποία θα περιλαμβάνει.

Συγκεκριμένα, αφού η Κομισιόν δανείζεται έχει μηδενικά επιτόκια, θα μπορεί να δανείζεται με αυτό στους προνομιακούς όρους για λογαριασμό κρατών-μελών.

Με τη σειρά τους, τα κράτη μέλη αυτά, θα μπορούσαν στη συνέχεια να παίρνουν τα κονδύλια αυτά για επενδυτικές δράσης κατά το μοντέλο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το συνολικό ποσό, όμως, όχι μόνο θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο που διέθετε το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά πιθανότατα θα πρέπει αυτές οι χώρες που θα λαμβάνουν αυτά τα προνομιακά δάνεια να έχουν πάει πολύ καλά στην διαχείριση των δημοσιονομικών όπως θα προκύπτει από τα στοιχεία των αξιολογήσεων εξαμήνου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ επιβραδύνεται τον Σεπτέμβριο καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές
Η έκθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή (5.12.25), έδειξε επίσης ότι ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων περίπου 18 μηνών
Shops at the shopping center - retail concepts
Αύξηση τιμών φυσικού αερίου στη Γερμανία αντανακλά ανησυχίες για τα αποθέματα
Τα γερμανικά συμβόλαια μήνα παράδοσης (front-month), γνωστά ως THE, σημείωσαν μικρότερες απώλειες αυτή την εβδομάδα σε σύγκριση με τα πιο ρευστά ολλανδικά συμβόλαια, με το χάσμα μεταξύ τους να διευρύνεται στα 1,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Σωλήνες φυσικού αερίου
G7 και ΕΕ διαπραγματεύονται για την κατάργηση του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Τι αναφέρει το Reuters
Το πλαφόν είχε επιβληθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, με στόχο τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων από τις πετρελαϊκές εξαγωγές
Ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου
Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ για ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής στο πακέτο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας
H κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θέλει τα ηλεκτρικά οχήματα που πωλούνται στην ΕΕ το 75% ανταλλακτικών τους να είναι τοπικής προέλευσης, σύμφωνα με τα τρέχοντα επίπεδα περιεκτικότητας για οχήματα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης
A lot of cars in a rows. Used car sales.