Κυριακή, 16 Ιουν.
24oC Αθήνα

Γέλεν (ΗΠΑ): Κριτική στο Ισραήλ για το σχέδιο αποκλεισμού των παλαιστινιακών τραπεζών

Γέλεν (ΗΠΑ): Κριτική στο Ισραήλ για το σχέδιο αποκλεισμού των παλαιστινιακών τραπεζών

Κριτική στα σχέδια του Ισραήλ για παρακράτηση εσόδων που εισπράττονται για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής και προειδοποίηση να μην αποκόψει τις παλαιστινιακές τράπεζες από τις ισραηλινές ανταποκρίτριες τράπεζες, εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν.

Οι κινήσεις αυτές «απειλούν την οικονομική σταθερότητα στη Δυτική Όχθη», δήλωσε η υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ σε παρατηρήσεις προς τους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των G7, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι ανταποκρίτριες τράπεζες «είναι ζωτικής σημασίας για τη διεκπεραίωση συναλλαγών που επιτρέπουν εισαγωγές από το Ισραήλ ύψους σχεδόν 8 δισ. δολαρίων ετησίως, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, των καυσίμων και των τροφίμων, καθώς και τη διευκόλυνση εξαγωγών ύψους σχεδόν 2 δισ. δολαρίων ετησίως, από τις οποίες εξαρτώνται τα μέσα διαβίωσης των Παλαιστινίων», τόνισε η Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ.

Οι οικονομίες στα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Γάζας βασίζονται στο σέκελ και χρειάζονται ισραηλινές τράπεζες για να κάνουν επιχειρηματικές συναλλαγές. Δύο ισραηλινές τράπεζες, η Bank Hapoalim B.M. και η Israel Discount Bank, λειτουργούν ως ανταποκρίτριες τράπεζες για το σκοπό αυτό και ως μέρος των συμφωνιών του Όσλο, το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να επιτρέψει αυτό το οικονομικό κανάλι.

Η δήλωση της Γέλεν ήρθε μετά τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ, στις οποίες κάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιβάλει «σκληρά τιμωρητικά μέτρα» κατά της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κυβερνά τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη.

 

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις