Διεθνή

Γερμανία: Άνοδος του πληθωρισμού περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός ανήλθε σε 2,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2024

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά απέχει ελάχιστα από τον στόχο του 2%.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο, ο πληθωρισμός ανήλθε σε 2,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα (29.8.2025) η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας με βάση μια πρώτη εκτίμηση.

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ανήλθε τον Αύγουστο σε 2,7%. Δεδομένου ότι οι μεταβλητές τιμές δεν περιλαμβάνονται στον υπολογισμό του βασικού πληθωρισμού, ο δείκτης αυτός θεωρείται αξιόπιστος δείκτης για τη δυναμική του πληθωρισμού.

Οι οικονομολόγοι είχαν ήδη προβλέψει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στη Γερμανία θα αυξανόταν περισσότερο. Ωστόσο, είχαν προβλέψει πληθωρισμό μόλις 2,1%.

Ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα τροφοδοτήθηκε κυρίως από την εκ νέου σημαντική αύξηση των τιμών των τροφίμων. Παράλληλα, οι επιδράσεις που μετριάζουν τις τιμές της ενέργειας εξασθένησαν και ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πρώτη αύξηση στο τρέχον έτος

Έτσι, ο πληθωρισμός αυξήθηκε για πρώτη φορά στο τρέχον έτος. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι τιμές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 2,1% ή 2%. Το τελευταίο αντιστοιχεί ακριβώς στον στόχο πληθωρισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αν και η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία και ο ευρωπαϊκός της ομόλογος υπολογίζουν τον πληθωρισμό με διαφορετικές μεθόδους. Ακόμη και σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό τρόπο υπολογισμού, ο πληθωρισμός του Αυγούστου, με 2,1%, είναι ελαφρώς υψηλότερος από τον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τον Michael Heise, επικεφαλής οικονομολόγο της HQ Trust, αυτό θα παραμείνει έτσι και τους επόμενους μήνες. «Η κατάσταση παραμένει δύσκολη», λέει, «οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για το ότι η αύξηση των τιμών θα παραμείνει ελαφρώς πάνω από το 2% και τους επόμενους μήνες». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τρέχοντα στοιχεία από τη Γερμανία δεν συνηγορούν υπέρ μιας σύντομης χαλάρωσης των βασικών επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Μετά από επτά συνεχόμενες μειώσεις των επιτοκίων, η Κεντρική Τράπεζα διέκοψε προσωρινά τον κύκλο χαλάρωσης κατά τη συνεδρίασή της τον Ιούλιο και διατήρησε τα βασικά επιτόκια αμετάβλητα. Το επιτόκιο καταθέσεων που είναι σχετικό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές ανέρχεται σε 2,0%. Οι παρατηρητές της αγοράς εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα και κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Ρωσικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να αναδιαρθρώσουν το χρέος της Russian Railways
«Η αναδιάρθρωση θα πραγματοποιηθεί εφόσον η κεντρική τράπεζα δεν αυξήσει τις απαιτήσεις αποθεματικών» όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VTB, Andrei Kostin σε αποκλειστική συνέντευξη του στο Reuters
iStock
Οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν το τεράστιο κόστος των ελέγχων της Κίνας σε κρίσιμα αγαθά
Περίπου το1/3 των ευρωπαϊκών εταιρειών στη χώρα δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να απομακρύνουν τις προμήθειές τους από την Κίνα ως αποτέλεσμα των πολιτικών, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από τις 6 έως τις 24 Νοεμβρίου
Hand, worker and tablet for shipping outdoor for cargo crane, inventory inspection and delivery safety of logistics. Person, digital and container information, transport service and distribution site
Νέο ρεκόρ στις παγκόσμιες πωλήσεις όπλων – Αυξήθηκαν κατά 5,9% το 2024
Οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές όπλων παγκοσμίως αύξησαν τα έσοδά τους από πωλήσεις οπλισμού και στρατιωτικών υπηρεσιών κατά 5,9% το 2024, φθάνοντας τα 586 δισ. ευρώ – το υψηλότερο ποσό που έχει καταγραφεί ποτέ
iStock