Διεθνή

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Τεράστια αβεβαιότητα προκαλείται από τους δασμούς του Τραμπ

Ο Ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι η εφαρμογή των δασμών θα δημιουργήσει ένα «σοκ προσφοράς» που θα επηρεάσει «θεμελιωδώς» την παγκόσμια οικονομική επέκταση

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λούις Ντε Γκίντος, δήλωσε ότι η πολιτική δασμών των ΗΠΑ προκαλεί μεγάλες τριβές στην παγκόσμια οικονομία.

«Σήμερα ξυπνήσαμε με το θέμα του χάλυβα και του αλουμινίου», δήλωσε ο Ντε Γκίντος στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE σήμερα (10.02.2025), αναφερόμενος στον τελευταίο γύρο σχεδίων για δασμούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Εκτός από τους γεωπολιτικούς κινδύνους, νομίζω ότι η πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης δημιουργεί προφανώς μια κατάσταση τεράστιας αβεβαιότητας».

Ο Ντε Γκίντος προειδοποίησε ότι η εφαρμογή των δασμών θα δημιουργήσει ένα «σοκ προσφοράς» που θα επηρεάσει «θεμελιωδώς» την παγκόσμια οικονομική επέκταση. Οι συνέπειες στον πληθωρισμό είναι «πολύ λιγότερο σαφείς», πρόσθεσε, λόγω του πλήγματος στην παραγωγή.

Η ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για δασμούς από την κυβέρνηση Τραμπ που θα μπορούσαν να εξανεμίσουν τις ελπίδες για ήπια οικονομική επέκταση το 2025. Η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαδικασία μείωσης των επιτοκίων, με αρκετούς αξιωματούχους να ανησυχούν για τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής.

«Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγουμε έναν εμπορικό πόλεμο», δήλωσε ο αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να διαπραγματευτεί. «Ένας εμπορικός πόλεμος οδηγεί αμέσως σε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στον κόσμο και καταλήγει σε μια κατάσταση στην οποία όλοι χάνουν».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Διεθνή
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Διεθνή: Περισσότερα άρθρα
Τα στοιχεία για το γαλλικό εμπόριο στέλνουν «προειδοποιητικό σήμα» στην ΕΕ
Τα εισαγόμενα αγαθά έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει ξεπεράσει μια μικρή αύξηση στις εξαγωγές, με τις βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές
Εξαγωγές 1
Τα κρατικά διυλιστήρια της Ινδίας σταματούν τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν την πίεση
Εταιρείες όπως η Indian Oil Corp., η Bharat Petroleum Corp. και η Hindustan Petroleum Corp. σχεδιάζουν να παραλείψουν τις αγορές αργού πετρελαίου μέχρι να υπάρξει σαφής κυβερνητική καθοδήγηση
Αντλία πετρελαίου