Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

«Τρύπα» 19 δισ. ευρώ στα αποθεματικά της Bundesbank λόγω της αύξησης των επιτοκίων

«Τρύπα» 19 δισ. ευρώ στα αποθεματικά της Bundesbank λόγω της αύξησης των επιτοκίων

Η στροφή των επιτοκίων στην Ευρωζώνη οδηγεί σε υψηλές απώλειες για την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank).

Σύμφωνα με πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους που μεταδίδει η Handelsblatt, θα πρέπει ήδη να αντλήσει «ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών της», ύψους σήμερα 19,2 δισ. ευρώ, για το προηγούμενο οικονομικό έτος, λόγω της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ μετά το 2022.

Η Bundesbank θα παρουσιάσει τον ισολογισμό της για το οικονομικό έτος 2023 την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου. Πριν από ένα χρόνο, η Bundesbank χρειάστηκε να αξιοποιήσει τα αποθεματικά της κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ για να αντισταθμίσει τις ζημίες της.

Αυτό προκλήθηκε από τις δέκα αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από το καλοκαίρι του 2022: Οι εμπορικές τράπεζες λαμβάνουν πλέον 4% επιτόκιο για τις καταθέσεις τους στην Bundesbank. Οι τοποθετήσεις τους σε κρατικά ομόλογα, από την άλλη πλευρά, έχουν χαμηλά επιτόκια και αποφέρουν μόνο χαμηλές αποδόσεις.

Υπολογισμοί του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS) για λογαριασμό της Handelsblatt δείχνουν τι θα μπορούσε να έχει ακόμη να αντιμετωπίσει η Bundesbank. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς αυτούς, πρέπει να αναμένει απώλειες άνω των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα προγράμματα αγοράς ομολόγων PSPP και PEPP μέχρι το 2034 – ακόμη και αν η ΕΚΤ μειώσει εκ νέου τα βασικά επιτόκια, όπως αναμένεται.

Για την Ένωση Γερμανών Φορολογουμένων (BdSt), η πολυετής πολιτική χαμηλών επιτοκίων και οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ παίρνουν την εκδίκησή τους. «Στο τέλος, αυτό σημαίνει απώλειες για όλους μας – για όλους τους φορολογούμενους», δήλωσε ο Reiner Holznagel, επικεφαλής της ένωσης, στην Handelsblatt. «Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων θα έπρεπε να είχε μειωθεί πολύ νωρίτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό».

Διεθνή Τελευταίες ειδήσεις