Παρασκευή, 29 Μαρ.
18oC Αθήνα

Διπλάσιο ποσό τον Δεκέμβριο για τους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος – 7 μέτρα από Σταϊκούρα

Σταϊκούρας Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Χριστουγεννιάτικος μποναμάς για πάνω από 480.000 πολίτες. Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσαν πως και σε ποιους θα δοθεί το έκτακτο επίδομα αλλά και πως θα πληρωθεί το δώρο Χριστουγέννων.

Το διπλάσιο ποσό από αυτό που εισπράττουν θα λάβουν για τον μήνα Δεκέμβριο οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, όπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Το μέτρο αφορά 483.335 δικαιούχους είπαν Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, η έκτακτη αυτή οικονομική ενίσχυση αφορά 482.335 ευάλωτους συμπολίτες μας, οι οποίοι εντάσσονται σε 256.562 νοικοκυριά.

Το εγγυημένο ποσό ορίζεται ως εξής:

-Για κάθε μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.

-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.

Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.

Για αυτό το χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Click4More Επίδομα 800 ευρώ, Δώρο Χριστουγέννων – Έκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς, οικονομολόγους

Το μέτρο ήδη υλοποιείται, από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μέσω πλατφόρμας του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ».

2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί, μέχρι αύριο.

3ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.

Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ».

Πρόγραμμα που εγκρίθηκε, την προηγούμενη Παρασκευή, από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και το οποίο εστιάζει στη σημαντική κρατική επιδότηση δόσεων – εξυπηρετούμενων και μη – δανείων.

Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται.

Και αυτό διότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.

4ον. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους.

Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί, μέχρι αύριο.

Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.

5ον. Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.

Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.

Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του Νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Η διάταξη δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ χθες βράδυ.

6ον. Διευρύνεται, σε σχέση με τους προηγούμενους κύκλους, η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην 4η Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν, πλέον, όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως εάν απασχολούν εργαζόμενους ή διαθέτουν ταμειακή μηχανή, συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, και έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 300 ευρώ.

Ειδικά οι επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα έχει ανασταλεί με κρατική εντολή ή έχουν έδρα σε περιοχές που έχουν πληγεί από τον «Ιανό», δικαιούνται να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου.

Επίσης, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής και οι νέες επιχειρήσεις που έχουν θετικά έσοδα για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο 2020, με βάση αναφοράς τον τζίρο Ιουλίου – Αυγούστου για όσες τηρούν διπλογραφικό σύστημα, και με βάση τον τζίρο του 3ου τριμήνου για όσες τηρούν απλογραφικό σύστημα.

Υπενθυμίζεται ότι το 50% του ποσού της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, με τον όρο η επιχείρηση να διατηρήσει το ίδιο επίπεδο απασχολούμενων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών, θα ανοίξει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, όπου θα εμφανίζεται, απευθείας πλέον, το ποσό της ενίσχυσης που δικαιούται η επιχείρηση, εφόσον πληροί τα κριτήρια ένταξης.

Έτσι, την επόμενη εβδομάδα, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα καταβληθούν  σημαντικά ποσά στους δικαιούχους.

Σε κάθε περίπτωση, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.

Το συνολικό ποσό χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας μέσω της 4ης Επιστρεπτέας Προκαταβολής ενισχύεται και ανέρχεται, πλέον, στα 1,2 δισ. ευρώ.

Οπότε, μαζί με τον επόμενο κύκλο, τον 5ο, που θα υλοποιηθεί τον Δεκέμβριο, θα ξεπεράσουμε, αθροιστικά, τα 5 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων εντός του 2020.

Και ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει επέκταση αυτής της χρηματοδότησης και το 2021.

7ον. Σε συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησης του Πρωθυπουργού στη Βουλή, ανακοινώνουμε σήμερα ότι, κατά τον μήνα Δεκέμβριο, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, με την τακτική καταβολή του, θα λάβουν το διπλάσιο ύψος ενίσχυσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις