Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Έλλειμμα 7 δισ. στο 9μηνο έφερε η πανδημία

Κατώτατος μισθός

Χαμηλότερα κατά 2,2 δισ. ευρώ, από τον στόχο είναι τα έσοδα του Σεπτεμβρίου, απόρροια της υγειονομικής κρίσης, ενώ και οι δαπάνες εμφανίζονται για τον ίδιο ακριβώς λόγο αυξημένες, κάτι που έχει ως συνέπεια την εκτίναξη του πρωτογενούς ελλείμματος στα 7 δισ. ευρώ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού Σεπτεμβρίου, παρατηρείται μικρή σχετικά πτώση στα έσοδα από ΦΠΑ, αλλά μεγάλη στα έσοδα από ΕΝΦΙΑ, και φόρο εισοδήματος. Βέβαια σε ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ η πτώση είναι φυσιολογική, διότι η πληρωμή της πρώτης δόσης παρατάθηκε για το τέλος του τρέχοντος μηνός.

Click4more Email από την Εφορία σε 200.000 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για τα «χαμένα» ενοίκια

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11,269 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,544 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 7,011 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2.568 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 4,474 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Πορεία Σεπτεμβρίου

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,342 δις. ευρώ, μειωμένο κατά 2,422 δισ. ευρώ σε σχέση με το μηνιαίο στόχο.  Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,097 δισ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 2,217 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 3,898 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 1,948 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, το ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα μεγέθη που περιέχονται στο DBP, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Σεπτέμβριο 2020 κατά 88 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ «η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον COVID-19, καθώς και στη μεταβολή του αριθμού δόσεων και των καταληκτικών ημερομηνιών για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με τα ανωτέρω.  Η υστέρηση στα έσοδα για το μήνα Σεπτέμβριο από τα ανωτέρω εκτιμάται στο ποσό των 1,4 δισ. ευρώ (παρά την παράταση που δόθηκε για την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, κατά το μήνα Σεπτέμβριο εισπράχτηκε το ποσό των 228 εκατ. ευρώ)».

Πορεία 9μήνου

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε  33,497  δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4,722 δισ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

«Η σημαντική αυτή υστέρηση εσόδων, παρά τα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ, οφείλεται κυρίως, στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φορολογικών εσόδων», επισημαίνεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37,584 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,011 δισ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 30,988 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,498 δισ. ευρώ ή 15,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020.

Click4more Τι προβλέπει για επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα και πρώτη κατοικία το νέο πτωχευτικό δίκαιο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η υστέρηση αυτή από το στόχο, εκτός από την επίπτωση της υγειονομικής κρίσης, οφείλεται κυρίως:

α) Στη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον COVID-19,

β) Στην καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις (η τρίτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020) αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων που  είχαν προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 (η δεύτερη διμηνιαία δόση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2020),

γ) Στην καταβολή του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί των 6 μηνιαίων δόσεων του στόχου,

δ) Στην παράταση που δόθηκε για την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 είχε προβλεφθεί ότι η πρώτη δόση θα εισπραχθεί τον Σεπτέμβριο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις