Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Επικουρικές: Όλο το πλαίσιο της κυβέρνησης για το νέο σύστημα

ΕΝΦΙΑ
Φωτογραφία Αρχείου: Intime

Τον Οκτώβριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νέο πλαίσιο για τις επικουρικές.
Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021.
Θα αφορά όσους ενταχθούν τότε στην αγορά εργασίας.
Η αύξηση μπορεί να φτάσει ως και το 44%.

Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει ριζικά στο σύστημα της επικουρικής ασφάλισης μετατρέποντας τον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό. Το σχετικό νομοσχέδιο για τις επικουρικές αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβριο.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης έχει ήδη συστήσει τις ομάδες εργασίας, προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του σχεδίου νόμου, αλλά και στην εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τη σταδιακή μετατροπή του υπάρχοντος συστήματος, με πλήρη διασφάλιση των ήδη καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων και των εισφορών που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι.

Με το νέο σύστημα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews οι επικουρικές θα υπολογίζονται με τις ίδιες παραμέτρους, με τη μόνη διαφορά ότι οι εισφορές του ασφαλισμένου θα επενδύονται ή δεν θα επενδύονται με δική του απόφαση. Το νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα ενεργοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2021 και θα αφορά όσους ενταχθούν τότε στην αγορά εργασίας.

Στο νέο σύστημα δηλαδή θα ενταχθούν οι μπουν στην αγορά εργασίας και καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά. Ο κάθε εργαζόμενος θα καταβάλει για τη δική του σύνταξη τις εισφορές που αναλογούν στον μισθό του και χρόνο με τον χρόνο θα χτίζει και το ποσό της δικής του επικουρικής σύνταξης.

Έρχονται σημαντικές αυξήσεις

Η συγκεκριμένη αλλαγή αναμένεται να οδηγήσει μεσοσταθμική αύξηση των μελλοντικών συντάξεων για τις επόμενες γενιές ως και 30%. Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος για το ασφαλιστικό σύστημα την πρώτη χρονιά μετατροπής θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ και στα 40 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος το σωρευτικό κόστος μετάβασης δεν θα ξεπεράσει το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας, σήμερα οι μισθωτοί ασφαλισμένοι δίνουν το 6,5% του εισοδήματός τους και η μέση επικουρική από κάθε αιτία (γήρας, θάνατος αναπηρικές) είναι στα 172 ευρώ, με το 70% των δικαιούχων να λαμβάνει χαμηλότερη της μέσης σύνταξης. Με τις ίδιες εισφορές στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα – και με μετριοπαθείς υποθέσεις – μπορούν να επιτευχθούν σημαντικές αυξήσεις. Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και με 35 χρόνια εργασίας με σημερινό σύστημα θα λάβει 178 ευρώ επικουρική, ενώ στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα θα λάβει 257 ευρώ (αύξηση 44%).

επικουρικές

Τα βασικά σημεία του νέου συστήματος για τις επικουρικές

Η νέα επικουρική αφορά μόνο στους νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από 1/1/2021.

Οι νέες επικουρικές είναι υποχρεωτικές για όλους.

Οι εισφορές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα.

Κάθε ασφαλσμένος έχει τον ατομικό του λογαριασμό στο ΕΤΕΑΕΠ.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα αναμορφωθεί και θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να διαχειρίζεται τη νέα επικουρική, όντας ταυτόχρονα και ο δημόσιος πάροχος επενδυτικής στρατηγικής.

Εναλλακτικά για τις επικουρικές, οι ασφαλισμένοι, με ατομική τους δήλωση, θα μπορούν να επιλέξουν άλλον επενδυτικό φορέα, μεταξύ λίστας αδειοδοτημένων και πιστοποιημένων φορέων και επαγγελματικών ταμείων.

Για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον ασφαλισμένο να επιλέξει τον επενδυτικό φορέα αλλά και το μείγμα της παροχής, όπως, για παράδειγμα, εφάπαξ καταβολή ή μηνιαία σύνταξη, την ηλικία λήψης της νέας επικουρικής αλλά και την επενδυτική στρατηγική που θα ακολουθήσει.

Το ΕΤΕΑΕΠ θα είναι ο διαχειριστής των λογαριασμών. Η εποπτεία και ο έλεγχος του συστήματος ανατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Οι σημερινοί συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις σημερινές παροχές και οι σημερινοί ασφαλισμένοι θα παραμένουν στο σύστημα που ισχύει ήδη. Η μετάβαση στο νέο σύστημα χρηματοδοτείται από την ανάπτυξη, αλλά και από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στο πλαίσιο της διαγενεακής αλληλεγγύης. Στα 40 χρόνια για την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, το σωρευτικό κόστος μετάβασης δεν ξεπερνά το 0,5% του σωρευτικού ΑΕΠ, καθιστώντας το απολύτως διαχειρίσιμο, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Πηγή: Εφημερίδα Realnews.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις