Μακρο-οικονομία

ΙΟΒΕ: Αυξήθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο

Η ενδυνάμωση ευρωπαϊκών επιχειρηματικών συμμαχιών σε σημαντικούς κλάδους ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Άνοδο σημείωσαν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στη βιομηχανία τον Μάρτιο του 2025, διαμορφώνοντας τον δείκτη στις 112,4 μονάδες (από 110 μονάδες ένα μήνα πριν), σε ελαφρώς ανεβασμένο σε σχέση με το προηγούμενο έτος (111,9 μονάδες), σύμφωνα με δελτίο του ΙΟΒΕ.

Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, οι εξωτερικές αβεβαιότητες, μέσα σε ένα κλίμα προστατευτισμού που εκδηλώνεται στο διεθνές εμπόριο αναμένεται να επηρεάσουν τα εξωστρεφή τμήματα της οικονομίας. Η ενδυνάμωση ευρωπαϊκών επιχειρηματικών συμμαχιών σε σημαντικούς κλάδους ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, καταγράφηκε οριακή μείωση 0,2% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα έτος πριν στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 0,6% στην ΕΕ27. Επίσης, καταγράφηκαν μικτές τάσεις στους επιμέρους τομείς της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ενίσχυση για τη μεταποίηση (0,8%) και ισχυρότερη για τα ορυχεία-λατομεία (4,5%), αλλά υποχώρηση για το ηλεκτρικό ρεύμα (-5,3%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε στα βασικά μέταλλα (12,4%), τα τρόφιμα (7,3%) και στα φαρμακευτικά προϊόντα (3,9%).

Το δ’ τρίμηνο του 2024 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 0,2%, στα 428,7 χιλ. άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Επίσης, σημειώθηκε άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+2,3%, y-o-y), με τους απασχολούμενους να ανέρχονται στους 4.279 χιλιάδες το δ’ τρίμηνο του 2024 (+95,6 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν). Ο δείκτης κόστους εργασίας στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 115,0 μονάδες το δ’ τρίμηνο του 2024, αυξημένο κατά 6,2% σε σχέση με ένα έτος πριν.

Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο από οριακή άνοδο 0,6% ένα μήνα πριν, ενώ σημειώθηκε αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη, 2,3% σε συνέχεια ηπιότερης ανόδου 0,5% τον προηγούμενο μήνα.

Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων ανήλθαν στα 2,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αυξημένες κατά 2,4% (y-o-y). Μείωση καταγράφηκε στο εμπορικό έλλειμμα, στα 3,5 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Τι σηματοδοτεί η απόφαση του Ecofin για τα τέλη στα κινέζικα μικροδέματα – Η θέση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Κυριάκου Πιερρακάκη
Ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι, η πολιτική αυτή είναι κρίσιμη για τη διαφάνεια στο ηλεκτρονικό εμπόριο, την προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και την ισότιμη ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης στο ECOFIN: «Ζητάμε παράταση στην εξαίρεση της φορολογίας καυσίμων για αγροτικό τομέα, ναυσιπλοΐα και αεροπλοΐα»
«Είμαστε στην πρωτοπορία της πράσινης μετάβασης, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών
Ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης για Shein και Temu: «Η Ελλάδα στηρίζει την άμεση επιβολή δασμών στα μικροδέματα από τρίτες χώρες»
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τελωνειακούς δασμούς με τον ΥΠΟΙΚ να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κατάργηση του ελάχιστου ποσού των 150 ευρώ
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριακος Πιερρακάκης 106
Με ακίνητα, μειώσεις φόρων και νέα προγράμματα στέγασης το Δημόσιο αλλάζει το παιχνίδι στην αγορά ακινήτων 
Τα σενάρια αξιοποίησης ευρύτερης δημοσίας περιουσίας για ιδιωτικούς και κοινωνικούς λόγους, την αύξηση των κρατικών εσόδων και την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους
Ακίνητα στην Αθήνα