Με τις τιμές των τροφίμων να διαμορφώνουν επί μήνες βασικό πυροδότη του πληθωρισμού στην Ελλάδα, και παρά τις ελπίδες για εξισορρόπηση στα διατροφικά προϊόντα και τις επί τούτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνουν μια διαρκή και πλατιάς βάσης ανατίμηση στα είδη διατροφής στους πρώτους πέντε μήνες του έτους.
Από τη σύγκριση του Μαΐου 2025 με τον Μάιο 2024, προκύπτουν ετήσιες αυξήσεις έως και 13,2%, ενώ μεσοσταθμικά η τιμή του τελευταίου πενταμήνου δείχνει πληθωριστική εμμονή σε κατηγορίες όπως το ψωμί, τα φρούτα και το μοσχάρι. Παράλληλα, καθοδική εξαίρεση αποτελεί το ελαιόλαδο, του οποίου η τιμή παρουσίασε κάθετο «ξεφούσκωμα», μετά από το ξέφρενο ράλι που είχε προηγηθεί επί σχεδόν μία διετία, χωρίς όμως να αρκεί για αντιστάθμιση της ακρίβειας στα τρόφιμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων πέντε μηνών, οι μεσοσταθμικές μεταβολές στις κυριότερες κατηγορίες τροφίμων έχουν ως εξής:
- Φρούτα (γενικά) +11,8%
- Καφές – Κακάο – Τσάι +10,1%
- Ψάρια νωπά +7,7%
- Κρέατα (γενικά) +5,1%
- Ζάχαρη, σοκολάτες, παγωτά +6,8%
- Ψωμί και δημητριακά +2,9%
- Γάλα νωπό πλήρες +2,7%
- Λαχανικά (γενικά) +4,6%
- Αναψυκτικά και χυμοί +2,2%
- Ελαιόλαδο −28,9%
Ποιες είναι οι ακριβότερες καθημερινές επιλογές για τα νοικοκυριά
Τα φρούτα βρίσκονται στην κορυφή της ακρίβειας με μέση αύξηση +11,8%, φτάνοντας στο +13,2% τον Μάιο – τη μεγαλύτερη ετήσια μεταβολή στην κατηγορία των τροφίμων.
Το ψάρι, και ειδικά τα νωπά είδη, εμφανίζει σταθερές αυξήσεις κάθε μήνα, φτάνοντας μέση πεντάμηνη άνοδο +7,7%, ενώ και τα τυροκομικά (όπως τα τυριά) υπάγονται σε επιμέρους αυξήσεις, αν και δεν αποτυπώνονται ξεχωριστά στη μεσοσταθμική καταγραφή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο καφές, το κακάο και το τσάι συνεχίζουν ακάθεκτα την ανιούσα: +12,3% τον Μάιο, με μέση άνοδο +10,1% σε 5 μήνες.
Η μόνη κατηγορία με έντονη αποπληθωριστική επίδραση είναι το ελαιόλαδο, που καταγράφει πτώση −34,4% τον Μάιο και μέσο πεντάμηνο ρυθμό −28,9%. Παρότι σημαντική, η πτώση αυτή δεν αρκεί για να εξισορροπήσει τις ανατιμήσεις στις υπόλοιπες υποκατηγορίες.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η ομάδα αγαθών Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά έχει συμβάλει σταθερά στον γενικό πληθωρισμό τους τελευταίους μήνες, με ετήσια επίπτωση στον ΔΤΚ +0,55 μονάδες τον Μάιο 2025.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της ακρίβειας στα βασικά είδη διατροφής, ενώ για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, η πίεση αυτή αποτυπώνεται άμεσα στο ταμείο του σούπερ μάρκετ.