Μακρο-οικονομία

«Βασιλιάς» της ΕΕ στην παραγωγή αρνίσιου κρέατος η Ελλάδα και το 2025

Η Ισπανία είναι πρώτη σε παραγωγή χοίρων και προβάτων, η Ελλάδα σε αρνιά και κατσίκια

Στην κορυφή της λίστας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για την παραγωγή αρνίσιου κρέατος και για το δεύτερο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με δημοσίευση της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα, ο μεγαλύτερος παραγωγός αρνίσιου κρέατος της ΕΕ, θα παράγει 1 εκατομμύριο κεφάλια το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η Ισπανία αναμένεται να παράγει 0,6 εκατομμύρια κεφάλια (αύξηση περίπου 12% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024).

Έτσι, η Ισπανία θα κρατήσει την πρωτιά ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χοίρων και προβάτων, ενώ η Ελλάδα αιγών.

Προβλέπεται ότι η Ισπανία θα παράγει 12 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων το τέταρτο τρίμηνο του 2025, που θα ισοδυναμεί με περίπου το 21% του συνόλου της ΕΕ. Αυτό θα αντιπροσώπευε πολύ πιο έντονη μείωση της παραγωγής (εκτιμάται -9% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024) από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων βασικών παραγωγών χοίρων της ΕΕ, μειώσεις προβλέπονται στη Δανία (-3,2% σε 7,9 εκατομμύρια κεφάλια) και στη Γαλλία (-1,0% σε 5,7 εκατομμύρια κεφάλια), αλλά σχετικά μικρές αυξήσεις στη Γερμανία (+0,6% σε 8,9 εκατομμύρια κεφάλια) και στην Ολλανδία (+0,1% σε 5,6 εκατομμύρια κεφάλια).

Από την άλλη, προβλέπεται μείωση της παραγωγής προβάτων στην Ισπανία το δεύτερο εξάμηνο του 2025 (- 14,6% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024) η οποία θα αντιπροσωπεύει διπλάσιο ρυθμό μείωσης για την ΕΕ συνολικά. Ωστόσο, η Ισπανία θα παραμείνει ο κύριος παραγωγός της ΕΕ και θα αντιπροσωπεύει λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της παραγωγής της ΕΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Μακρο-οικονομία
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Μακρο-οικονομία: Περισσότερα άρθρα
Θεοδωρικάκος: Πρωτοφανής έλεγχος στις μακροχρόνιες συμβάσεις – Έμπρακτος σεβασμός στα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμενων
Με τις νέες ρυθμίσεις του Υπουργού, οι επιχειρήσεις οφείλουν να υποβάλλουν στις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία που τεκμηριώνουν τη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις τους καθώς και την εγκριτική απόφαση υπαγωγής
Τάκης Θεοδωρικάκος 2
ΤτΕ: Πρωτογενές πλεόνασμα 8,1 δισ. ευρώ εμφάνισε ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο οκτάμηνο 2025
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά περίπου 65%, αντανακλά τόσο την αύξηση των φορολογικών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 46,7 δισ. ευρώ έναντι 43,3 δισ. ευρώ πέρυσι
Η Τράπεζα της Ελλάδος 2